Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης συζητήθηκε και αποφασίστηκε η παράταση των εργασιών της για ένα τρίμηνο, δηλαδή έως τις 28 Απριλίου. Σκοπός είναι, εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν λόγω κορωνοϊού, να υπάρξει χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις, οι επισκέψεις στη Θράκη και η έκδοση των πορισμάτων.

Στην ίδια συνεδρίαση η πρόεδρος της Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε το θέμα των τελευταίων καταστροφικών πλημμυρών στη Θράκη.


Η Επιτροπή συστάθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής στις 30 Ιουλίου 2020, κατόπιν πρότασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόεδρός της εξελέγη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, και για την έκδοση του πορίσματός της είχε οριστεί προθεσμία ενός εξαμήνου, δηλαδή έως τις 30 Ιανουαρίου 2021.

“Βασικός στόχος της Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης τους επόμενους έξι μήνες, θα είναι να επικεντρωθούμε στην ταυτοποίηση και αξιολόγηση των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων της ακριτικής αυτής περιοχής, με στόχο την τελική κατάθεση ενός πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις προς την πολυ-επίπεδη ανάπτυξη της Θράκης, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ενός ανταγωνιστικού οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου, και μέσω της αξιοποίησης της υψηλής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που εξασφάλιση η Ελληνική κυβέρνηση”, είχε δηλώσει η κ. Μπακογιάννη.

Η Επιτροπή διαδέχεται ιστορικά την “Κυβερνητική Επιτροπή Θράκης” που είχε συσταθεί το 1990 μετά από πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Κωσταντίνου Μητσοτάκη και υπό την προεδρία της Βιργινία Τσουδερού, και η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε “Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Μελέτη των Προβλημάτων Ακριτικών Περιοχών της Θράκης και των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου”, αρχικά υπό την Προεδρία πάλι της Βιργινίας Τσουδερού, και κατόπιν, μετά την μετάβασή της στη θέση της Υφυπουργού Εξωτερικών το 1991, υπό την Προεδρία του Στέφανου Στεφανόπουλου.

Συνεπακόλουθα, η σημερινή Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της, “καλείται να γεφυρώσει το χάσμα και το διάστημα των 28 χρόνων που έχουν περάσει από το Πόρισμα Τσουδερού, και να παρουσιάσει με την συνεργασία και ευθύνη όλων των μελών της, σύγχρονες πολιτικές προτάσεις που θα ανταποκρίνονται σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ακριτικής αυτής περιοχής”.

Επιπλέον, “η Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης δεν έχει στόχο να δημιουργήσει δομική ή οικονομική ανισότητα και ανισορροπία εντός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Δεν αμφισβητείται η περιφερειακή και αναπτυξιακή ολότητα της Περιφέρειας και το πώς εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση στην προώθηση πολιτικών ανάπτυξης. Ο ρόλος της Διακομματικής Επιτροπής είναι να επικεντρωθεί στη Θράκη ως το πιο ακριτικό χερσαίο σύνορο της Ελλάδος, και να καταθέσει πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα εξετασθούν από την κυβέρνηση και κατόπιν θα ενσωματωθούν στο συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”.

Το Προεδρείο της Επιτροπής:

  • Πρόεδρος: Ντόρα Μπακογιάννη.
  • Αντιπρόεδρος: Γιώργος Κατρούγκαλος.
  • Γραμματέας: Ανδρέας Λοβέρδος.

Μέλη: 

  1. Χρήστος Δερμεντζόπουλος,
  2. Αναστάσιος Δημοσχάκης,
  3. Δημήτρης Καιρίδης,
  4. Σταύρος Κελέτσης,
  5. Όλγα Κεφαλογιάννη,
  6. Μακάριος Λαζαρίδης,
  7. Κώστας Μπλούχος,
  8. Θεόδωρος Ρουσόπουλος,
  9. Φωτεινή Πιπιλή,
  10. Ευριπίδης Στυλιανίδης,
  11. Σπύρος Τσιλιγγίρης,
  12. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου,
  13. Διονύσης Χατζηδάκης,
  14. Αθανασία Αναγνωστοπούλου,
  15. Σουλτάνα Ελευθεριάδου,
  16. Αναστασία Γκαρά,
  17. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ,
  18. Νίκος Φίλης,
  19. Δημήτρης Χαρίτου,
  20. Γιώργος Παπανδρέου,
  21. Ιωάννης Δελής,
  22. Κώστας Μπούμπας,
  23. Σοφία Σακοράφα
Προηγούμενο άρθροΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Όχι στις εισαγωγές αίματος
Επόμενο άρθροΣοκ στη Ροδόπη – “Έκρηξη” κρουσμάτων Covid_19 ανιχνεύθηκαν το τελευταίο 24ωρο