Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι έχει γίνει λάθος και αγνόησαν τα μηνύματα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το ΗΔΙΚΑ έχει την δυνατότητα να «διαβάζει» τα φάρμακα που έχει λάβει ο κάθε ασθενής και το ISD10 (Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση των Νόσων και των Σχετικών Προβλημάτων Υγείας).

Κάθε φάρμακο μπορεί να συσχετιστεί με μια ή περισσότερες ICD10 διαγνώσεις.

Η συσχέτιση κάθε φαρμάκου με τουλάχιστον μία ICD10 διάγνωση είναι υποχρεωτική καθώς σε διαφορετική περίπτωση εμφανίζεται απαγορευτικό μήνυμα κατά την καταχώρηση της συνταγής που κάνει ο γιατρός.

Πότε το σύστημα σε κατατάσσει στους δυνητικά ανοσοκατεσταλμένους

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει πάρει κορτιζόνη, ή κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο λόγω ατυχήματος για παράδειγμα το σύστημα να τον καταχωρεί στα άτομα τα οποία χρειάζονται τρίτη δόση. Θεωρεί δηλαδή ότι είναι δυνητικά ανοσατεσταλμένος για παράδειγμα και τον κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν φάρμακα τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη της ανοσίας συνεπώς το σύστημα «σκανάρει» και τα φάρμακα αυτά. Αυτή την εξήγηση έδωσαν πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο news4heath.gr τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για λάθος sms.

Όπως τόνισαν σε κάθε περίπτωση, δεν είναι υποχρεωτικό ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυσης της προστασίας τους από τη νόσο Covid -19 και καλό θα είναι ο κάθε ένας ξεχωριστά σε συννενόηση με τον γιατρό να κλείνει το ραντεβού του για την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Πηγές του Υπουργείου Υγείας από την πλευρά τους τονίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς δεν είναι υποχρεωμένα τα άτομα αυτά να προχωρήσουν και σε τρίτη δόση τα άτομα αυτά. Καλό είναι ωστόσο να ενημερώνουν τον γιατρό τους εφόσον έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν και σε τρίτη δόση καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν φουλ…ανοσία.

Εξάλλου τα άτομα τα οποία είχαν λάβει 20 mg κορτιζόνης για πάνω από 30 μέρες κατατάσσονται στην κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων όπως έχει διευκρινιστεί.

Eπιπλέον, όσες περιπτώσεις έφτασαν στο Υπουργείο Υγείας ως «λανθασμένα» μηνύματα εξετάστηκαν μία προς μία και δεν έχει προκύψει ότι έχει σταλεί λάθος μήνυμα μέχρι στιγμής.

Ποιοι παίρνουν σειρά

Περίπου 285.000 πολίτες άρχισαν να λαμβάνουν από τις 13 Σεπτεμβρίου το υπενθυμιστικό μήνυμα στο κινητό τους για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του εμβολιαστικού τους ραντεβού.

Όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Θεμιστοκλέους ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

ΠΗΓΗ www.news4health.gr

Προηγούμενο άρθρο1,3 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με απόφαση Πέτσα
Επόμενο άρθροΤζέφρι Πάιατ: Αριθμός ρεκόρ αεροσκαφών – ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη το Νοέμβριο