Ανοίγει την Παρασκευή η τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους, νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους από το Σάββατο με rapid test για να μπουν σχεδόν… παντού. Αναλυτικά όλα τα μέτρα.

Με στόχο την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος πανδημίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα χθες, που κατά κύριο λόγο στοχεύουν στους ανεμβολίαστους πολίτες την ώρα που η πανδημία καταρρίπτει μέρα με τη μέρα όλα τα προηγούμενα, αρνητικά ρεκόρ σε σχέση τόσο με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, που έφτασαν τα 6.700 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όσο και των νέων μολύνσεων ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς Αττική και Θεσσαλονίκη εμφάνισαν ξεπέρασαν τα 1.000 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, σημαίνοντας συναγερμό.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά είναι μέτρα με στόχο την προστασία των ανεμβολίαστων που πλειοψηφούν τόσο ανάμεσα στα θύματα της πανδημίας όσο και στα νοσοκομεία είτε είναι σε ΜΕΘ, είτε σε απλές κλίνες.

«Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρότι «σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο ότι συγκριτικά με πέρυσι έχουμε ένα βασικό όπλο που είναι και η ειδοποιός διαφορά. Είναι ο εμβολιασμός» πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπό αυτό το πρίσμα, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε ισχύ τίθενται από το Σάββατο «επιπλέον μέτρα προσαρμογής» σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα οποία αφορούν μόνο ανεμβολίαστους πολίτες ως εξής:

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση και αν βρίσκονται με 2 υποχρεωτικά test σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR – μοριακό).

Που χρειάζεται rapid test για την είσοδο

Όσον αφορά την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών.

Που δεν χρειάζεται rapid test, ποιοι χώροι εξαιρούνται

χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ

· φαρμακεία

· χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος

Ακόμη προτείνεται: Μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Διπλασιάζονται οι ποινές στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα

οι ειδικοί της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην εισήγησή τους προτάσσουν την αναγκαιότητα των ελέγχων στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ όπως και της ταυτοπροσωπίας των ελεγχόμενων.

Τα πρόστιμα ξεκινούν πλέον από 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Με άλλα λόγια θα υπάρχει «μαύρη λίστα» η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς για να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι επιχειρηματίες δεν σέβονται την δημόσια υγεία και δεν τηρούν τα μέτρα.

Ποινές περιμένουν και τις ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων, μέτρα τα οποία είναι ήδη σε ισχύ αλλά καταστρατηγούνται σε πολλές περιπτώσεις.

Μέτρα για γιατρούς

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε χθες πως εκτός από τα κίνητρα προς ιδιώτες γιατρούς για την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -με τελευταίο τη δυνατότητα εφημεριών με την καταβολή 250 ευρώ ακόμη και σε ιδιώτες αναισθησιολόγους- παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο «επίταξης» γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Είμαστε έτοιμοι- αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν- να πάμε και σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα» υπογράμμισε ο Υπουργός, ενώ ανήγγειλε την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του μέτρου της αναστολής για ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αλλά και την μη ανανέωση των συμβάσεων τους με το ΕΣΥ για όσους επικουρικούς γιατρούς παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ανοίγει η πλατφόρμα την Παρασκευή για την 3η δόση για όσους είναι 18 και άνω

Άλλο ένα στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν με την 3η δόση όσοι έχουν συμπληρώσει 6μηνο από την δεύτερη προκειμένου να μη χάσουν την ανοσία. Έτσι ήδη από αυτήν την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών ανοίγει, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό θα πρέπει να σπεύσουν για την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου.

Όχι σε lockdown

Τέλος, σημείωσε ότι το 73% σχεδόν των ενηλίκων στην χώρα μας έχει ήδη εμβολιαστεί, και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά, ότι δεν θα πάμε σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο lockdown.

Διεξαγωγή νέας καμπάνιας για τον εμβολιασμό

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε την καμπάνια ενημέρωσης, που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να πεισθούν οι πολίτες που δεν το έχουν πράξει, να εμβολιαστούν.

Πέραν των SMS στα κινητά των πολιτών, θα πραγματοποιούνται συνεχείς ενημερώσεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και σποτ τα οποία αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.

«Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για να ενισχύσουμε το σύστημα, είναι απαραίτητο να κινηθούμε στον εμβολιασμό που είναι το μέτρο που μας προστατεύει απέναντι στην πανδημία» είπε ο Θάνος Πλεύρης.

«Δεν μπορεί να περιορίζονται οι δραστηριότητες των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό όσο οι ανεμβολίαστοι» κατέληξε ο υπουργός υγείας.

ΠΗΓΗ www.dikaiologitika.gr
Προηγούμενο άρθροΈκτακτες ανακοινώσεις Πλεύρη στις 18:00 για νέα μέτρα – Συνεδριάζει η επιτροπή Λοιμωξιολόγων
Επόμενο άρθροΨήφισμα Δήμου Σουφλίου για την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων