Την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.
Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή την υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνησή μας με μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Όπως κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε, η χρήση της μάσκας θα είναι πλέον υποχρεωτική -εκτός ιατρικών αντενδείξεων- στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στους εξής χώρους:
  • παντοπωλεία
  • νοσοκομεία
  • ιατρεία
  • διαγνωστικά εργαστήρια
  • κουρεία
  • κομμωτήρια
  • κέντρα αισθητικής
  • όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι

Το μέτρο θα πρέπει να τηρείται και για τους εισερχόμενους αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι.

«Η μάσκα στην επόμενη φάση ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», τόνισε.

«Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, αν είναι δυνατόν και την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, την τήρηση των αποστάσεων, την τήρηση των κανόνων για όταν τη βγάζουμε και βάζουμε τη μάσκα και μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο που αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς», υπογράμμισε.

Άνοιγμα ξανά τα σχολείων σταδιακά και υπό προϋποθέσεις

Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην σταδιακή και υπό προϋποθέσεις επανέναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να γίνει με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως είπε. Όπως εξήγησε, ούτε σαφή ημερομηνία βάλαμε, ούτε τον σαφή τρόπο που θα γίνει αυτή η επάνοδος. Η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο και φαίνεται να μεταδίδει λιγότερο τον κορωνοϊό.«Σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Αμερική, αυτά είναι σταθερά δεδομένα. Συζητήθηκαν βέβαια και ενστάσεις, αλλά μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε, οι υπόλοιποι ομόφωνα τοποθετήθηκαν σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Και άλλες χώρες που κοιτούν επιστημονικά δεδομένα έχουν τοποθετηθεί σαφώς για αυτή την επανέναρξη των σχολείων, στα οποία ο πληθυσμός φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο, πρόσθεσε.Τόνισε πως «η υγεία των παιδιών μας απασχολεί πάρα πολύ» και ότι «έχουμε κάνει τις εισηγήσεις μας και η πολιτεία θα αποφασίσει».

136 θάνατοι στη χώρα μας – 2.534 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στα 2.534 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρας μας καθώς καταγράφηκαν 17 νέα περιστατικά. Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 136. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,4% είχε κάποιοι υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Διασωληνωμένοι παραμένουν 43 άνθρωποι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Από αυτούς, οι 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.Ακόμη, 65 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε νέα συμπτώματα του κορωνοϊού. Όπως είπε είναι: κρυάδες, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης όσφρησης.Σημείωσε πως τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 3-7 ημέρες. ΠΗΓΗ www.cnn.gr

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: «Αχρείαστο ρίσκο» το άνοιγμα των σχολείων για 20 ημέρες
Επόμενο άρθροΓιάννης Ζαμπούκης: “Συνεχίζονται οι έλεγχοι προσβασιμότητας στους πεζοδρόμους , τους δρόμους και τα στενά της Αλεξανδρούπολης”