Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης

Μία Πρόταση Πολιτισμού και Προόδου του Αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Σισμανίδη και του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου του Άβαντα.

Το παλιό λατομείο της ΔΕΠΕΑ βόρεια του Άβαντα, αποτελεί ιδανικό χώρο για τη δημιουργία μεγάλου υπαίθριου θεάτρου του Δήμου της Αλεξανδρούπολης χωρητικότητας μέχρι και 10.000 θεατών. Η πόλη στερείται ανάλογου θεατρικού χώρου για να φιλοξενεί μεγάλα καλλιτεχνικά σχήματα, κρατικά θέατρα και πολιτιστικές-μουσικές εκδηλώσεις.

Με την κατασκευή του έργου αυτού, η Αλεξανδρούπολη θα αποκτήσει ένα μνημειακό θέατρο, απαραίτητο για τους θερινούς μήνες και τις ανάγκες του αυξημένου πληθυσμού της. Το συγκεκριμένο λατομείο θα μεταμορφωθεί σε πραγματικό κόσμημα της περιοχής και θα φαίνεται από μεγάλη απόσταση, ειδικά αν κατασκευασθεί με λευκό, τσιμέντο, ως καλλιμάρμαρο υπαίθριο θέατρο.

Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις συνοδευτικές φωτογραφίες ότι το λατομείο μπορεί να μετασχηματισθεί σε υπαίθριο Θέατρο για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους.

α. Έχει τέλειο προσανατολισμό προς τα νότια με καταπληκτική θέα την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη.
β. Όπως είναι ήδη διαμορφωμένο το λατομείο, αποτελεί άριστο και τεράστιο κοίλο υπαίθριου θεάτρου, με ορχήστρα μάλιστα υπερυψωμένη και εξαιρετική ακουστική.
γ. Ο χώρος του λατομείου έχει άμεση πρόσβαση από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, τόσο από την Εγνατία, από την οποία απέχει μόλις 1,5 χλμ. όσο και από τον επαρχιακό δρόμο Αλεξ/πολης – Άβαντα, από τον οποίο απέχει 2 χλμ.
δ. Πριν το λατομείο υπάρχει τεράστιος ελεύθερος χώρος για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
ε. Μπροστά και αριστερά της εισόδου του λατομείου υπάρχουν τσιμεντένια κτίσματα, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του εργοταξίου και μπορούν να μετατραπούν σε βοηθητικούς χώρους και παρασκήνια.

Η δημιουργία του ανωτέρω υπαίθριου θεάτρου θα απαιτήσει μικρή δαπάνη λόγω του ήδη διαμορφωμένου χώρου.

Η κατασκευή αυτού του μεγαλόπνοου έργου, θα μπορούσε να ξεκινήσει με την ανάθεση της αρχιτεκτονικής του μελέτης σε Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και στη συνέχεια να ενταχθεί σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την τελική κατασκευή του θεάτρου.

Τέλος θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής του και εν συνεχεία της λειτουργίας του.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου με θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς στο Επιμελητήριο Έβρου
Επόμενο άρθροΟι καταραμένες πολιτείες της Έλενα Χουσνή , παρουσιάζονται στην Αλεξανδρουπολη