ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο

 

Οι νόμοι στον χώρο του ποινικού Δικαίου  και ποινικής Δικονομίας αναδύουν ιδιαίτερη επικινδυνότητα  για την ελευθερία και ασφάλεια του ατόμου , αφού μπορούν να ισοπεδώσουν από την μια στιγμή   στην άλλη όλη του τη ζωή. Μέσα από την άσκηση κατ απόλυτο και αυθαίρετο τρόπο της πολιτειακής εξουσίας  μπορεί να καταστραφούν άνθρωποι , οικογένειες , περιουσίες. Γι αυτό και ο ύψιστος θεσμός την ανεξάρτητης κατά το Σύνταγμα Δικαιοσύνης αποτελεί τον πυλώνα κατοχύρωσης των Δημοκρατικών Ελευθεριών.

Η ελευθερία  είναι ανεκτίμητο έννομο αγαθό  στην ζωή του Πολίτη. Ο τελευταίος κινδυνεύει  να την χάσει ,όταν οι διατάξεις του Ποινικού Δικαίου γίνονται ολετήρες  στα αδιαμφισβήτητα ατομικά Δικαιώματά του. Κατ αρχήν – και αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί –  η ποινική διαδικασία προβλέπει την ύπαρξη ποινικού απαγορευτικού νόμου που πρέπει να ισχύει πριν την τέλεση της πράξης για να μπορεί να επιβληθεί σε περίπτωση παραβίασης του ποινή. Αν κάποιος παραβεί  τον προϋπάρχοντα ποινικό Νόμο, αν η πράξη  αναδύει ιδιαίτερη ποινική απαξία, κινδυνεύει υπό προϋποθέσεις   να χάσει την ελευθερία του , αφού θα καταδικαστεί και μάλιστα σε τέτοια ποινή  , που μοιραία οδηγεί στην φυλακή. Γιατί η ποινή ως κακό  το οποίο πρέπει να αντιληφθεί ο δράστης αναδεικνύει και τους  σκοπούς της. Γενικοπροληπτικούς αλλά  επιδιώκοντας πρωτίστως  και την ειδική πρόληψη.

Το ερώτημα που απασχολεί  εν προκειμένω όμως , αφορά τους όρους  και προϋποθέσεις επιβολής από τον Ανακριτή  με σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου Εισαγγελέα, προσωρινής κράτησης  , προκειμένου να μπορεί να προφυλακιστεί ή όχι ο έχων την ιδιότητα του κατηγορουμένου , όταν θα προσέλθει ενώπιον  του Ανακριτή για να απολογηθεί. Και με αυτό ,το καίριο και επίκαιρο ερώτημα. Μπορεί για λόγους σκοπιμότητας  η προσωρινή κράτηση να προσλάβει  χαρακτήρα ποινής;!

Στην διάταξη του άρθρου 282 Κώδικα ποινικής  Δικονομίας (ΚΠΔ) η προσωρινή κράτηση είναι  η εξαίρεση , ενώ ο κανόνας είναι η επιβολή περιοριστικών  όρων για να μπορέσει να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος για κακούργημα

Τότε  μόνον μπορεί να επιβληθεί προσωρινή κράτηση  αντί για περιοριστικούς όρους , αν αιτιολογημένα κριθεί από τους αρμοδίους Εισαγγελέα  και Ανακριτή , όταν δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι και συντρέχουν οι προϋποθέσεις , ότι διώκεται για κακούργημα   και δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει την φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος   ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου … και από την συνδρομή των πιο πάνω στοιχείων αποδεικνύεται σκοπός  φυγής. Και πάλι όμως δεν αρκεί  για την επιβολή της προσωρινής  κράτησης μόνο ο σκοπός φυγής αλλά θα πρέπει να κρίνεται  αιτιολογημένα , ότι αν ο κατηγορούμενος αφεθεί ελεύθερος , όπως προκύπτει από προηγούμενες  αμετάκλητες καταδίκες του για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις , πως θα διαπράξει  και άλλα εγκλήματα.

Η  υπόθεση   του τέως υπουργού Παπαντωνίου αλλά και της  μετ αυτού συζύγου του έχει απασχολήσει το Πανελλήνιο εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα  με τις μίζες για τις 6 φρεγάτες απασχόλησε την Δικαιοσύνη πριν από πολλά χρόνια επίσης .Ξεκάθαρη θέση δεν πήρε ποτέ η πολιτεία  μέχρι και πρόσφατα για το θέμα της δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος .Και να τώρα που ο Λεβιάθαν της εξουσίας ξύπνησε …Οδήγησε τον Γιάννο στον Ανακριτή  και από εκεί στον Κορυδαλλό .Τα ίδια ίσχυσαν και για την σύζυγό του .

Η Δικαιοσύνη απεφάνθη .Εκρίθησαν ύποπτοι φυγής αλλά και πως αν αφεθούν ελεύθεροι  από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της  πράξης, από τις ομοειδείς αξιόποινες πράξεις  τους (;;) είναι πολύ πιθανόν να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα…;;!

Όμως άλλα έδειξε όλα αυτά τα χρόνια  ο πρώην υπουργός , αφού ενώ μπορούσε να φύγει ,δεν έφυγε ποτέ. Ούτε  ο ίδιος ούτε η σύζυγός του. Τι μεσολάβησε και ξαφνικά θεωρήθηκαν ύποπτοι φυγής ;

Τι μεσολάβησε  και από ποιά στοιχεία  θεωρούνται επικίνδυνοι , πως τάχα θα τελέσουν  και νέα εγκλήματα από άλλα για τα οποία δεν υπάρχουν  ούτε πρωτόδικες καταδίκες;!

Λίγες ημέρες  πριν να διαβούν οι επώνυμοι κατηγορούμενοι  το κατώφλι του Ανακριτή καθιερώθηκε ένα νέο πολιτικό Δόγμα .Το δόγμα Πολάκη. Τί είπε   μεταξύ άλλων ο τραχύς και ορεσίβιος υπουργός στα αρμόδια κλιμάκια ;;; «Πως πρέπει να βάλλουμε  κάποιους (επώνυμους ) βέβαια στην φυλακή , αν θέλουμε  να ξανακερδίσουμε τις εκλογές…»Θαυμάστε  στυλ , θαυμάστε παρέμβαση, που θα οδηγήσει  στην ανακάλυψη της ουσιαστικής αλήθειας! Αλήθεια υπάρχει κράτος Δικαίου , όταν  η προσπάθεια γίνεται ολοφάνερη να επηρεαστεί οπωσδήποτε ο βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας , δηλαδή  η ίδια η δικαιοσύνη…;

Γιατί η προσωρινή κράτηση δεν είναι ποινή αλλά εξασφαλιστικό μέτρο της πολιτείας ,να ελέγχει τον κατηγορούμενο από το ενδεχόμενο φυγής του, από το ενδεχόμενο να εξαφανίσει αποδεικτικά στοιχεία ,από το ενδεχόμενο να διαπράξει κι άλλα κακουργήματα. Συνέλληνες στο δικαστήριο ο Γιάννος μπορεί να καταδικαστεί για τις μίζες και τότε, αν κριθεί να πάει φυλακή. Τώρα όμως προφυλακίζεται, ενώ δεν υφίσταται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του εξαιρετικού αυτού μέτρου. Πως κρίνεται ύποπτος φυγής ,αφού εδώ και καιρό δεν έχει διαβατήριο αλλά το κυριότερο τόσα χρόνια δεν έκανε προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής του; Όμως το αγόμενο και φερόμενο πλήθος εντυπωσιάζεται από την ανθρωποφαγία που του προσφέρουν οι σύγχρονοι καίσαρες στο Κολοσσαίο της σκοπιμότητας. « Άρτο και θεάματα» επιδιώκουν. Με θυσίες και πομπές.
Ο Παπαντωνίου και μόνο “αγία περιστερά “δεν είναι. Όπως κι ο Άκης. Αλλά και άλλοι…Γιατί όμως τώρα ξύπνησε η πολιτεία και οδηγήθηκε στην προσωρινή κράτηση; Η  ρητορική αυτή ερώτηση σηματοδοτεί την απαρχή κακών στο κράτος Δικαίου και στις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού. Άλλο προφυλάκιση και άλλο ποινή, μάθετε Πολάκηδες και Καρανίκες. Επειδή όμως όλοι αυτοί οι αξιοθρήνητοι και μυσαροί τύποι δεν ωροδούν προ ουδενός, θα συνεχίσουν τις εντυπωσιακές προφυλακίσεις δηλητηριάζοντας το ήδη τοξικό πολιτικό πεδίο του τόπου. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν την εικόνα του τιμωρού στην σάπια κοινωνία μας. Όμως ανοίγουν τον “Ασκό του Αιόλου”. Όταν κάποια μέρα δεν θα είναι πια στην μαυλίστρα εξουσία ,να είναι σίγουροι, πως θα υποστούν τα ίδια.., Τότε θα πάνε κι αυτοί φυλακή. .Γιατί κνώδαλα κι αθύρματα είναι όλοι τους, όσοι  εμπλέκονται με τη υπάρχουσα πολιτική ζωή του τόπου. Γνωστόν ,ότι η τελευταία όζει. Το χειρότερο όμως ,ότι καταλύουν το κράτος Δίκαιου για να πετύχουν το γνωστό “Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα“. Οι ανθρωποφαγίες συνεχίζονται….Η Novartis μπροστά μας… Προς τέρψη του μογιλάλου (βουβού)απροσάρμοστου πλήθους…

Προηγούμενο άρθροΒελτίωση ύδρευσης στην πόλη του Διδυμοτείχου και των οικισμών
Επόμενο άρθροΠαρουσία του Γ.Γ. Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , η παρέλαση στην Αλεξανδρούπολη (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)