Με υπόμνημά τους προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην Υπουργό Λίνα Μενδώνη, οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) και με αφορμή την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, αναφέρονται στα εξής βασικά σημεία:

“Η έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημαντική προσφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας και της περιοχής μας συνολικά. Ωστόσο, πολλοί από τους συναδέλφους μας που δούλεψαν για να πραγματοποιηθεί είναι ήδη απολυμένοι.

Συνολικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως συμβαίνει και στο σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων στη Θράκη. Η ομηρία και η ανασφάλεια δεκάδων συναδέλφων μας εδώ, χιλιάδων σε όλη τη χώρα στο ΥΠΠΟΑ, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι, να στελεχωθούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων για να προστατεύουν αποτελεσματικά την Πολιτιστική μας Κληρονομιά, αποδίδοντάς την στον ελληνικό λαό που του ανήκει.
Ταυτόχρονα, η ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, εξανεμίζουν το εισόδημά μας. Οι μισθοί μας είναι «παγωμένοι» από το 2011 ενώ μας έχουν «κλέψει» τον 13ο και 14ο μισθό.

Στην ουσία έχουμε μια συνεχή μείωση μισθού λόγω της ακρίβειας. Ως εδώ! Απαιτούμε επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τη χασούρα από τον πληθωρισμό. Στηρίζουμε τους συναδέλφους μας στον ιδιωτικό τομέα που παλεύουν για αυξήσεις και δικαιώματα, στηρίζουμε απόλυτα το αίτημά τους για κατώτατο μισθό στα 825 ευρώ και κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις.
Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτο το εισιτήριο των 6 ευρώ για την είσοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Ειδικά σε μια πόλη που δεν είχε ποτέ Μουσείο και που περιμένει χρόνια για να δει και να γνωρίσει επιτέλους τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, που ανήκει σε όλους μας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, απαιτούμε η πρόσβαση να είναι δωρεάν για να μπορέσουν όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας να έχουν πρόσβαση ανεξάρτητα από την «τσέπη» τους.

Για όλα τα παραπάνω, που είναι γνωστά στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.
Εμείς πάντως, οι εργαζόμενοι, δεν θα κάτσουμε απαθείς μπροστά στη διάλυση της ζωής μας και την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού. Θα παλέψουμε μαζί με όλους τους συναδέλφους μας, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να ζούμε όπως μας αξίζει, σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας το 2022.

Εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ

Προηγούμενο άρθροΠαρουσία της Yπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΒασίλης Μαυρίδης: «Με νομικά και επιστημονικά “όπλα” εναντίον του χρυσού»