Κύριε  Υφυπουργέ,

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αλεξανδρούπολης  θεωρεί ότι τα ζητήματα της εκπαίδευσης είναι εκρηκτικά. Ζητήματα τα οποία αφορούν γενικότερα την εφαρμοζόμενη πολιτική στην εκπαίδευση και  ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στο κτιριακό του Δήμου μας.

Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εκπαίδευση αλλά και οι πρόσφατες εξαγγελίες  του Υπ. Παιδείας έχουν άμεση σχέση  με το περιεχόμενο και τις υλικοτεχνικές υποδομές της παρεχόμενης μόρφωσης.

Είμαστε αντίθετοι στο αυτόνομο «νέο σχολείο», που θα λειτουργεί με όλο και λιγότερη ευθύνη του κράτους, αλλά με αυξημένη την ευθύνη της “τοπικής κοινωνίας” (γονείς, επιχειρήσεις, Δήμους και Περιφέρειες). Όραμά μας είναι το Ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους τους μαθητές ως τα 18 τους χρόνια, μετά από 2χρονη προσχολική αγωγή και όχι  τα διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών και η πλήρης εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης,

Η υποχρηματοδότηση  των σχολικών μονάδων, συνέπεια της πολυετούς ακολουθούμενης πολιτικής των δραστικών περικοπών,  αναδεικνύεται σε μέγιστο πρόβλημα της λειτουργίας των σχολείων. Φοβόμαστε ότι ειδικά τη νέα σχολική χρονιά  τα προβλήματα θα είναι ανυπέρβλητα αν δεν υπάρξει αύξηση των κονδυλίων. Να σημειώσουμε ότι οι γονείς δεν μπορούν πια να συμπληρώνουν από την τσέπη τους τις βασικές υποχρεώσεις του κράτους προς την εκπαίδευση.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τα πιο άμεσα και οξυμένα προβλήματα του Δήμου με τη μορφή υπομνήματος, για την καλύτερη ενημέρωσή σας.

  1. 1. Οξύτατο κτιριακό πρόβλημα των Νηπιαγωγείων

Όπως γνωρίζετε, η νηπιακή ηλικία θεωρείται από τις πιο ευαίσθητες και καθοριστικές για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας και του ψυχισμού του ανθρώπου, οπότε και απαιτείται να προσφέρουμε, σ` αυτή την τρυφερή περίοδο της ζωής τους, στα νήπια το πλέον κατάλληλο και ελκυστικό περιβάλλον ώστε να δημιουργήσουμε τις ιδανικότερες συνθήκες για την ομαλή εισαγωγή τους στο δημοτικό κι όχι να τα στοιβάζουμε σε ενοικιαζόμενες (ακατάλληλες τις περισσότερες φορές) αίθουσες. Σας γνωρίζουμε  ότι το 80% περίπου των Νηπιαγωγείων της πόλης μας στεγάζεται σε τέτοιες αίθουσες και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να προβείτε στον άμεσο σχεδιασμό για την ανέγερση δημόσιων σύγχρονων και ασφαλών Νηπιαγωγείων.

  1. Επιτακτική είναι η ανάγκη για την κατασκευή 2 Δημοτικών σχολείων, ένα στην Ανατολική περιοχή της πόλης και ένα στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ για να αποσυμφορηθούν 4 ΔΣ που έχουν πάρα πολλούς μαθητές.
  2. Το ΛΥΚΕΙΟ ΦΕΡΩΝ εδώ και 6 χρόνια στεγάζεται σε προκάτ και πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει η κατασκευή ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ.
  3. Ο Δήμος  ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΌ ΕΝΑ ΝΈΟ ΚΤΗΡΙΟ Επαγγελματικού Λυκείου καθώς το  κτήριο του 1ου ΕΠΑΛ είναι πολύ παλιό και προβληματικό, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και διαρκώς χρειάζεται σοβαρές επισκευές.

Με εκτίμηση

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κοσμίδου Ταμάρα                                                Εμμανουήλ Μαρία

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

Προηγούμενο άρθροΑνδρέας Καφετζής: “Στον Έβρο πρέπει να γίνουν 2 νομοί… Βόρειος και Νότιος Έβρος”
Επόμενο άρθροΡαπτόπουλος Γιώργος: “Οι Φέρες έχουν εγκαταλειφθεί, έγιναν κρανίου τόπος”