Διονύσης Βοργιάς – www.xronos.gr

Μία εβδομάδα ήταν αρκετή ώστε η πτέρυγα ασθενών κορωνοϊού να γεμίσει στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Την είδηση έκανε γνωστή στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Γιώργος Πατλάκας.

Από τα 20 κρεβάτια χθες γεμάτα ήταν τα 19 (δηλαδή πληρότητα 95%). Πλέον, αναμένεται να «ανοίξουν» τουλάχιστον άλλα 10 ή 20 κρεβάτια, καθώς και στο προηγούμενο «κύμα» η πτέρυγα είχε συνολική δυναμική 40 ασθενών. Με το «λουκέτο» των Περιφερειακών Ιατρείων υπάρχει πλέον επάρκεια προσωπικού στο Νοσοκομείο, ώστε να βγουν όλες οι εφημερίες, ωστόσο δεν λείπει κι η κόπωση από την πολύμηνη μάχη με την πανδημία και τις συνεχείς αλλαγές.

Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι ασθενείς
Ως προς τους ασθενείς, το 75% στην πτέρυγα covid του Νοσοκομείου είναι ανεμβολίαστοι. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό στις απλές κλίνες όλων των Νοσοκομείων της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, ενώ ως γνωστόν ακόμη περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι στις Covid ΜΕΘ.

Τα χθεσινά στοιχεία της 4ης ΥΠΕ έχουν ως εξής:

  • Νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες covid 362 (264 ανεμβολίαστοι, 73%)
  • Νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου 45 (ανεμβολίαστοι 40, 88,9%)
  • Νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ 60 (55 ανεμβολίαστοι, 91,7%)

«Να κάνουμε αναμνηστική δόση»
Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο Γιώργος Πατλάκας εξήγησε πως για όσους πολίτες έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, πρέπει να κάνουν τρίτη δόση.

«Πρέπει να κάνουμε αναμνηστική δόση. Όσο περνάει ο καιρός το ποσοστό κάλυψης (της νόσου με το εμβόλιο) είναι χαμηλότερο», δήλωσε, ενώ προέβλεψε πως θα φτάσουμε σε ένα σημείο με τον covid, να χρειάζεται τακτικός εμβολιασμός όπως ακριβώς με τη γρίπη. «Αυτό δεν είναι κάτι περίεργο ή παράξενο», είπε.

Πάντως, ζήτησε «να σταματήσει η αντιπαράθεση μεταξύ εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων, δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα, πρέπει να το δούμε ψύχραιμα», γι’ αυτό κάλεσε όλους τους πολίτες που έχουν ακόμη ερωτηματικά, απορίες ή δυσπιστία προς το εμβόλιο, να δουν τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα αλλά και στοιχεία των ΜΕΘ.

Προηγούμενο άρθροΕλληνικές πόλεις που είναι ήδη «έξυπνες»
Επόμενο άρθροΑπολογισμός της Αντιπυρικής Περιόδου 2021 απο την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Α.Μ.Θ.