Συνέντευξη παραχώρησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φρ. Φράγκος στην τηλεοπτική εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ-1 όπου σχολίασε τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ύστερα και από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

 

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του κ. Πομπέο πρώην ΥΠ/ΕΞ των ΗΠΑ,το οποίο ο Στρατηγός το χαρακτήρισε ενδιαφέρον κάνοντας ταυτόχρονα ένα δεικτικό σχόλιο: «Εκτιμώ ότι ο κ. Ερντογάν θα χρειαστεί καλό μεταφραστή, διότι πέραν της τουρκικής δεν γνωρίζει κάτι άλλο και επομένως αυτά που θα του μεταφέρουν είναι πως θα τα αντιληφθεί ο ίδιος». Όσον αφορά το πραξικόπημα συμφώνησε ότι προκάλεσε μία αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας.

«Όπως στήθηκε το πραξικόπημα, έδειξε ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να κάνουν πραξικόπημα και να έχουν μετακινήσει πρώτα τις αεροπορικές δυνάμεις» σχολίασε ο κ. Φράγκος περιγράφοντας όπως είπε τη «μετάβαση από το κοσμικό κράτος σε μία πολιτεία η οποία μετασχηματίζεται σε Ισλάμ»

Και συνέχισε πως αυτοί που θεωρήθηκαν ως Γκιουλενιστές κυνηγήθηκαν, φυλακίσθηκαν, διαπομπεύθηκαν ως FETO και οι ΗΠΑ, όπου διαβιεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν επειδή δεν παραδίδουν, έγινε εχθρός τους..

Αναφορικά με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας σχολίασε ότι «απειλούν τους πάντες και τα πάντα. Θέλουν να γίνουν οι επικεφαλής του μουσουλμανικού κόσμου και εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός της καύσης του Κορανίου στη Σουηδία για να πουν ότι εμείς είμαστε οι ηγέτες», προκειμένου να απορρίψουν το αίτημα της ένταξης στην συμμαχία σε δυο κράτη που εχουν από τα πιο δημοκρατικά πολιτεύματα, ιδιαίτερα η Σουηδία, η οποία δέχεται ανθρώπους που καταφεύγουν εκεί και ζητούν άσυλο.

Ο Στρατηγός δήλωσε πως επιτέλους, οι Τούρκοι βρήκαν κι άλλον εχθρό, οποίος δεν είναι κοντά στα σύνορά τους και μάλιστα απειλούν παντοιοτρόπως την Σουηδία ενώ εμείς για λίγο μπήκαμε σε δεύτερη μοίρα.

Ανέφερε ότι έχει πλέον δημιουργηθεί ανισορροπία δυνάμεων στην περιοχή όσον αφορά τους εξοπλισμούς και σημείωσε πως πολύ ορθά ο κύριος πρωθυπουργός απάντησε “να  αφήσουν τα γιουρούσια διότι θα υποχωρήσουν ατάκτως.”

Συμπλήρωσε πως έχουμε όντως υπεροχή και στον αέρα και στη θάλασσα και ο στρατός ξηράς βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο,διότι:

– Τα υποβρύχιά μας τύπου Παπανικολής υπάρχουν, είναι επιχειρησιακά ενώ το δικό τους θα είναι έτοιμο μετά από ένα χρόνο.

– Η Αεροπορία παρέλαβε ήδη τα Rafale και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper προχωράει, έχοντας ήδη παραλάβει πέντε (5) αεροσκάφη.

– Όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τους πάει προς τα πίσω και μας δίνει περισσότερο χρόνο αφού θα περιμένουν το πότε και ΑΝ θα τους εγκρίνουν την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ καθως ο κύριος Μενέντεζ προς τιμή του είπε ότι “εγώ ποτέ δεν θα εγκρίνω “, αφήνοντας ένα παραθυράκι σε περίπτωση αλλαγής στάσης από την Τουρκία.

Επεσήμανε μάλιστα και την παρέμβαση του κ. Μενέντεζ στον κ. Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ στον οποίο διεμήνυσε ότι δεν μπορει ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο να έχει κατοχικά στρατεύματα και εσείς να τους προστατεύετε…Με αποτέλεσμα ο “φιλότουρκος” Γενικός Γραμματέας να μην  μπορέσει να διασώσει την Τουρκία όσον αφορά την προμήθεια αεροσκαφών F-16, με πιθανή λύση διαφυγής από το αδιέξοδο, την αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου όπου έχουν πάει και συζητάνε και για μονάδες του στόλου όπως φρεγάτες και για αεροσκάφη. Και από την άλλη μεριά από τη γαλλογερμανική συνεργασία τα αεροσκάφη “Eurofighter”.

Τέλος ο κ. Αρχηγός τόνισε πως εμείς πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί διότι ο δικός μας χρόνος των εκλογών δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Γνωρίζουμε βάσει των δημοσκοπήσεων ίσως να μην έχουμε κυβέρνηση με τις πρώτες εκλογές και εκεί ακριβώς πρέπει να συναποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουμε μια πιθανή κρίση σε εκείνο το κρίσιμο διάστημα, διότι ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και θα συνεχίσει να είναι απρόβλεπτος. Εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να μας δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα, γι’ αυτό και επανέλαβε σε αυστηρό τόνο..

«Μακριά τα χέρια από τις Ένοπλες Δυνάμεις»
Προηγούμενο άρθροΓιώργος Μέλλος: “Αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε πολύ Χειμώνα”
Επόμενο άρθροAρνητική η ΕΕ στη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο