Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φρ. Φράγκος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ καλεσμένος στο στούντιο της εκπομπής “ΣΗΜΕΡΑ” με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου με θέμα συζήτησης την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου TAYFUN από την Τουρκία.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Ο Στρατηγός απάντησε πως η ενέργεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του νέου δόγματος ως περιφερειακή δύναμη που αναπτύχθηκε πριν από 12 χρόνια περίπου από την εποχή που ο Ερντογάν ήταν Π/Θ έπρεπε να έχει την δυνατότητα επιθετικής – γεωστρατηγικής – επεκτατικής πολιτικής καθώς το Ιράν είχε κάνει πρόοδο με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων εμβέλειας 2.500 χιλιομέτρων.

Δήλωσε ότι θα πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού.

Είπε πως η κατασκευή του συγκεκριμένου βαλλιστικού πυραύλου TAYFUN αποτελεί το 3ο βήμα της παραγωγής από την Roketsan με εμβέλεια 561 χιλιόμετρα καθώς είχαν προηγηθεί τα πυραυλικά συστήματα:

  • Yildirim με εμβέλεια 150 χιλιόμετρα  και
  • Bora με εμβέλεια 280+ χιλιόμετρα

Επίσης όπως δήλωσε παρατήρησε μια ανησυχία από πλευράς ανθρώπων που ασχολούνται με τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και από τους εκπροσώπους των κομμάτων που ενημερώθηκαν από τον κ. Δένδια..

Και επεσήμανε πως στις 23 Ιουνίου 2022 το Ισραήλ παρουσίασε τον αντίστοιχο βαλλιστικό πύραυλο (SRBM) LORA με ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και βεληνεκές.

Επίσης τόνισε πως στις επιδιώξεις του Ελληνικού στρατού είναι ο εκσυγχρονισμός των μονάδων πυρός MLRS Μ270 σε επίπεδο Μ270Α1+,

Οι παρεμβάσεις στην μονάδα πυρός Μ270, αφορούν:

  • Εγκατάσταση Κοινού υστήματος Διεύθυνσης Πυρός (CFCS).
  • Εγκατάσταση Προηγμένου Τακτικού Συστήματος Ζεύξης Δεδομένων Πεδινού Πυροβολικού (AFADTS).
  • Προσφορά οικογενείας προηγμένων πυρομαχικών GMLRS (εμβελείας 15-84 χλμ.), ER-GMLRS (15-150 χλμ.), ΑΤΑCMS (70-300 χλμ.) και PrSM (70-499+ χλμ.).
  • Επιμέρους εκσυγχρονισμοί στα οχήματα, τις ερπύστριες κ.λπ.
Τα αντιβαλλιστικά συστήματα είναι τα PATRIOTS, S-300 και ακόλουθουν LORA,Naval Scalp των Φ/Γ Belharra και τα Scalp της Π.Α.
Και συνέχισε λέγοντας πως είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από την Τουρκία με τα αντιβαλλιστικά συστήματα που διαθέτουμε και χαρακτήρισε τον τουρκικό πύραυλο ως “όπλο του φτωχού”. Και συμπλήρωσε πως η Τουρκία λόγω της εσωτερικής της αστάθειας με εθνοτικά, κοινωνικά, οικονομικά κ.α. προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα ενώ η Ελλάδα είναι θωρακισμένη διπλωματικά και στρατιωτικά.
Ερωτηθείς για το τι θέλουν να πετύχουν οι Τούρκοι με την δοκιμή – επίδειξη ισχύος του πυραύλου, απάντησε πως “η εκτόξευση του Tayfun στρατηγικού μικρού βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου απο το Rize/Artvin – Sinopl (561km) , είναι και κίνηση τόνωσης του πεπτωκώς φρονήματος των Τ.Ε.Δ, μετα το σχετικό δημοσίευμα της Hurriyet..”
Τέλος δήλωσε ότι στο πεδίο της διπλωματίας έχουν σημαντικό πρόβλημα με την απώλεια αξιοπιστίας της έναντι του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και την ταυτόχρονη Ρωσοτουρκική προσέγγιση και επέστησε την προσοχή να μην δοθούν ανταλλάγματα για την επιστροφή τους στο Δυτικό στρατόπεδο επισημαίνοντας ότι η μόνη Ελληνοτουρκική διάφορα είναι η Υφαλοκρηπίδα.
Προηγούμενο άρθροΓιώργος Μέλλος: “Με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα έχουμε καλό καιρό την 28η Οκτωβρίου”
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της Ένωσης Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης για το θάνατο του 52χρονου στα λατομεία Μάκρης Αλεξανδρούπολης