Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία η πρώτη μας μεγάλη ορνιθολογική συνάντηση για το Δέλτα του Έβρου, την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.
Έγιναν συνολικά 21 παρουσιάσεις από το Φορέα Διαχείρισης και από συνεργάτες του. Καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των γνώσεων και πληροφοριών που έχουμε για το Δέλτα του Έβρου.
Αρχικά έγινε μια ιστορική αναδρομή στο Δέλτα των δεκαετιών του 1960 – 1990 από τους Ad Wittgen, Βασίλη Γκούτνερ και Didier Vangeluwe, οι οποίοι με μεγάλη συγκίνηση μας περιέγραψαν πόσο σημαντικός ήταν ο υγρότοπος εκείνη την εποχή, αλλά και τις συναρπαστικές εμπειρίες τους. Ο Νίκος Προμπονάς μας μίλησε για όλους τους υπόλοιπους ορνιθολόγους που επισκέφτηκαν το Δέλτα, ακόμη από τη δεκαετία του 1930!
Στη συνέχεια, ο Τάσος Δημαλέξης, μας έδωσε τα πρώτα αποτελέσματα για τις πληθυσμιακές τάσεις και κατανομές των σημαντικών ειδών του Δέλτα, όπως αυτά προκύπτουν από τη Βάση Δεδομένων του Φορέα Διαχείρισης.
Η μεγαλύτερη ενότητα που παρουσιάστηκε στην ορνιθολογική συνάντηση, ήταν αυτή για τα υδρόβια, την πιο καλά μελετημένη ομάδα πουλιών στο Δέλτα. Ακούσαμε συναρπαστικά δεδομένα για τα τρία είδη κύκνων που διαχειμάζουν στο Δέλτα και ιδιαίτερα για το Βουβόκυκνο και το Νανόκυκνο, για τα οποία το Δέλτα αποτελεί το σημαντικότερο τόπο διαχείμασης στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά σε όλη την Ελλάδα. Δεν παραλήφθηκαν οι χήνες και ιδιαίτερα η Νανόχηνα και φυσικά οι πάπιες. Έγιναν επίσης δύο παρουσιάσεις για τις Μεσοχειμωνιάτικες μετρήσεις. Η μία αφορούσε τα αποτελέσματα των ταυτόχρονων Μεσοχειμωνιάτικων στα δύο τμήματα του Δέλτα Έβρου (Ελληνικό και Τουρκικό) και η άλλη τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο Ελληνικό Τμήμα για την περίοδο 1968 – 2015! Πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους Γιώργο Ηλιάδη, Didier Vangeluwe, Tomas Aarvak, Παναγιώτη Ιωαννίδη και Σάββα Καζαντζίδη για τις πραγματικά εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις τους!
Ο Νίκος Προμπονάς, μας έκανε επίσης μια εκτενή αναφορά για τα σπάνια είδη που έχουν παρατηρηθεί στο Δέλτα, ενώ ο Γιώργος Ηλιάδης και ο Χαράλαμπος Αλιβιζάτος μας μίλησαν για τα αρπακτικά του Δέλτα και τη διατροφή τους.
Για τη συναρπαστική μετανάστευση και τη μεγάλη σημασία που έχει το Δέλτα γι’ αυτή μας μίλησε ο Φίλιος Ακριώτης, ενώ η Εύα Στετς ανέλυσε τα αποτελέσματα που έχουμε για τα ταξίδια των Πελαργών της περιοχής, καθώς και την αξία των οικισμών γύρω από το Δέλτα για το είδος.
Έγιναν επίσης παρουσιάσεις για την αναπαραγωγή των πουλιών στο Δέλτα (Γιώργος Ηλιάδης), την αξία του για τους πελεκάνους (Γιώργος Κατσαδωράκης), την αξία των υγρών λιβαδιών για την ορνιθοπανίδα (Ιωακείμ Βασιλειάδης), καθώς και για την εξέλιξη της λιμνοθάλασσας Δράνας ως ενδιαίτημα πουλιών (Αθανάσιος Τσιρατζίδης).
Τις παρουσιάσεις έκλεισαν οι Steve Mills και Hilary Koll, με μια μαγευτική διαδρομή με φωτογραφίες και βίντεο στο Φτερωτό Δέλτα θυμίζοντάς μας για ποιους λόγους μας ελκύει να το επισκεφτούμε και να το μελετήσουμε.
Η συνάντηση έκλεισε με συζήτηση, όπου τονίστηκαν οι αξίες που ακόμη και σήμερα διατηρεί το Δέλτα για την ορνιθοπανίδα, ενώ ακούστηκαν πολλές προτάσεις για τη βελτίωση των βιοτόπων προς όφελος των πουλιών.
Ευχαριστούμε πολύ όσους μας τίμησαν με τις παρουσιάσεις του, αλλά και την παρουσία τους! Ελπίζουμε ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα!

Ελένη Μακρυγιάννη

Προηγούμενο άρθροΕπιστροφή στα γήπεδα για την Εβρίτισα Μαρία Χατζηνικολάου!
Επόμενο άρθροΥπογράφηκε η ΚΥΑ για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες σε εγγειοβελτιωτικά έργα