«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζουν οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής που αποτυπώνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να επεκταθούν στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων.

Όπως αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο» στελέχη του κλάδου, το μηνιαίο κόστος για το «καλάθι» μιας τριμελούς οικογένειας αναμένεται να αυξηθεί έως και 9%, από τα 250 ευρώ στα 272,5 ευρώ.

Το κύμα ανατιμήσεων σε σιτηρά, αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, αλλά και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των μεταφορικών αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα τόσο των βιομηχανιών όσο και των αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι αδύνατον να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η αύξηση στις τελικές τιμές στο ράφι το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών, κυμάνθηκε στο 1,5%.

Στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Τη νέα πραγματικότητα για τα νοικοκυριά αποτυπώνουν γλαφυρά και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η οποία πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πληθωρισμό 5,1% για τον μήνα Δεκέμβρι

Σε ό,τι αφορά, δε, στα είδη διατροφής, οι τιμές στα νωπά λαχανικά και τα φρούτα σε ετήσια βάση κατέγραψαν αύξηση 5,5%, ενώ εκρηκτική είναι η άνοδος στην τιμή του κρέατος.

Συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις στα αμνοερίφια άγγιξαν το 19,7%, στο μοσχάρι το 4,2%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μεταβολή των τιμών στα ψάρια (+6,7%), στα πουλερικά (+6,6%) και στα παρασκευάσματα κρέατος (+6,6%), με το χοιρινό να είναι το μοναδικό που παρουσιάζει μείωση (-1,2%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Επίσης, μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο ελαιόλαδο (+17%) και τα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια (+17,1%), στα τυριά (+5,5%), τα ζυμαρικά (+7,6%) και το ψωμί (+4,9%).

Αναλυτικά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα οι ανατιμήσεις θα ξεκινούν από το 5%, καθώς το κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί περίπου κατά 10% για το πρόβειο γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα και κατά 15% για το γιαούρτι, ενώ η τιμή της φέτας δεν αποκλείεται να εκτοξευτεί μέχρι και κατά 25%.

Οπως εξηγούν στελέχη του κλάδου, η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ στο αγελαδινό γάλα οι αυξήσεις είναι πολύ χαμηλές, στα 0,40 ευρώ το κιλό, από 0,38 ευρώ πέρυσι.

Μικρή παραγωγή

Από το νέο κύμα ακρίβειας πλήττονται και το ψωμί, η τιμή του οποίου σε κάποια αρτοποιεία αγγίζει μέχρι και το 1,40 ευρώ το κιλό, και τα δημητριακά, και αυτό γιατί η βασική πρώτη ύλη, το σιτάρι, παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή και μικρότερα αποθέματα, εκτινάσσοντας την τιμή του.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολλοί αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας πωλούν το σκληρό σιτάρι σε τιμή σχεδόν υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι, από τα 0,24 ευρώ το κιλό στα 0,53 ευρώ το κιλό.

Για τη συγκράτηση του κόστους, εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ πραγματοποιήσαν πριν από λίγες ημέρες τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ζητώντας τη στήριξη της κυβέρνησης προκειμένου να περιορίσουν την επιβάρυνση των καταναλωτών από το κύμα ανατιμήσεων.

Συγκεκριμένα, πάγιο αίτημα είναι η επέκταση της επιδότησης της ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/5 των λειτουργικών εξόδων των σούπερ μάρκετ, πέραν του Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ www.cnn.gr

Προηγούμενο άρθροΑντίθετοι οι 4 Μητροπολίτες της Θράκης στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου – «Η διαφύλαξη της πατρίδας μας απαιτεί ομοφροσύνη»
Επόμενο άρθροΝίκος Γκότσης: “Το πυροσβεστικό όχημα για την κάλυψη αναγκών του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φερών μετακινήθηκε στην Π.Υ Αλεξανδρούπολης;”