Live

11.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Χρήστος Μέτιος: Σε εγρήγορση για κορονοϊό και ελληνοτουρκικά σύνορα

Χρήστος Μέτιος: Σε εγρήγορση για κορονοϊό και ελληνοτουρκικά σύνορα

Συνέντευξη του περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη “Μακεδονία της Κυριακής

Θεολόγος Ηλιού

Μετά την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η Θράκη έρχεται αντιμέτωπη με τον κορονοϊό, καθώς περιοχές της Ξάνθης αποτελούν μεγάλες «πληγές» της πανδημίας. Η παράταση της καραντίνας στο Εχίνο θα λήξει την ερχόμενη εβδομάδα και ήδη οι αρχές προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, μιλά στη «Μακεδονία της Κυριακής» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το μεγάλο διακύβευμα μετά την πανδημία, θα είναι η διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

Υπάρχουν περιοχές σε καραντίνα και δήμοι με περισσότερους περιορισμούς μετακινήσεων στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Πως εκτιμάτε την κατάσταση και την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού;

Αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, στους δήμους Ξάνθης και Μύκης, όπου έχουν ληφθεί και επιπλέον μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, και στον οικισμό Εχίνος του δήμου Μύκης, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα.

Λιγότερα είναι τα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και ακόμη πιο λίγα στις Περιφερειακές Ενότητας Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας. Η επικινδυνότητα εξάπλωσης του ιού στην περιφέρειά μας δε θεωρώ ότι διαφέρει σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Παρόλα αυτά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση της επιστροφής πολιτών μας από το εξωτερικό, δηλαδή στην ασφαλή μεταφορά και διαμονή τους σε ξενοδοχεία της περιοχής μας μέχρι την εξέτασή τους από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συντονίζει η περιφέρειά μας σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, και η εξέλιξή του είναι ομαλή.

Μετά την παράταση της καραντίνας, ο Εχίνος πως θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ;

Ο οικισμός του Εχίνου τέθηκε σε καραντίνα καθώς εκεί καταγράφηκαν αυξημένα κρούσματα του ιού. Σε αυτή τη φάση, το σημαντικότερο όλων είναι να τηρηθούν πιστά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και περιορισμός της διάδοσης του ιού.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο που θα ακολουθήσει την άρση των μέτρων, θα ξεκινήσει μια συζήτηση για την στήριξη τόσο του Εχίνου όσο και της ευρύτερης περιοχής. Θα καταγράψουμε τις ανάγκες και αναλόγως θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας.

Γενικότερα, ποια είναι η γραμμή σας στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Στην περιφέρειά μας ακολουθούμε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της χώρας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και σε κάθε ευκαιρία, είτε μέσω των ανακοινώσεων που εκδίδουμε, είτε μέσω του ιστότοπου και της σελίδας της περιφέρειας μας στα κοινωνικά δίκτυα, τα γνωστοποιούμε, τα επαναλαμβάνουμε και παροτρύνουμε τους πολίτες να τα τηρούν.

Ταυτόχρονα, ρόλος μας είναι να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της πανδημίας και αφενός να προτείνουνε μέτρα στην κυβέρνηση αφετέρου να παρεμβαίνουμε και να λύνουμε ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των μέτρων.

Παράλληλα, ως διοίκηση προσαρμοστήκαμε στις νέες συνθήκες. Οι συσκέψεις μας με τους αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη των υπηρεσιών μας καθώς και η επικοινωνία μας με τους δημάρχους και τους άλλους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας γίνεται μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ οι συνεδριάσεις των διαφόρων οργάνων και επιτροπών της Περιφέρειας γίνονται διά περιφοράς.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε λόγω της πανδημίας;

Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι πολίτες στην πλειοψηφία τους ανταποκρίνονται με υπευθυνότητα στα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Τα μέτρα μπορεί να είναι δύσκολα καθώς έχουν επιπτώσεις στο εισόδημα, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην ψυχολογία μας, είναι όμως απαραίτητα γιατί μόνο έτσι η προσπάθειά μας απέναντι στην πανδημία μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν παρατηρούνται. Σε κάθε περίπτωση, στην περιφέρειά μας έχουμε συστήσει μια ομάδα συντονισμού και διαχείρισης εκτάκτων ενεργειών για τον κορονοϊό έτσι ώστε να παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και να παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει ανάγκη.

Ποιες οικονομικές συνέπειες προβλέπονται για την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την επόμενη ημέρα;

Η διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι το μεγάλο διακύβευμα την περίοδο που θα ακολουθήσει την υγειονομική κρίση. Δυστυχώς, η συγκυρία ήταν τέτοια που η κρίση του κορονοϊού ενέσκηψε σε μια περίοδο που γίνονταν σημαντικά βήματα στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα χρειαστεί να επιμείνουμε με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα της ανεργίας και της στήριξης της επιχειρηματικότητας. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει παράλληλα με τους υπόλοιπους βασικούς αναπτυξιακούς μας άξονες: τις υποδομές, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την ανάπτυξη του τουρισμού και τις επενδύσεις στην ενέργεια.

Είδαμε τον επαναπατρισμό πολιτών σε Ξάνθη και σε άλλες περιοχές. Κάποιους από αυτούς τους καλωσορίσατε. Σας εξέφρασαν κάποια ανησυχία;

Πράγματι, από τις πρώτες ώρες αφότου ξεκινήσαμε να υποδεχόμαστε πολίτες που επέστρεφαν από την Τουρκία, θέλησα να πάω σε ένα από τα ξενοδοχεία υποδοχής για να καλωσορίσω ένα γκρουπ φοιτητών. Όλοι τους ήταν ιδιαίτερα ήρεμοι και υπομονετικοί και ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες που τους δόθηκαν.

Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες που υποδεχθήκαμε στη συνέχεια. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, η επικοινωνία και η συνεργασία τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες -τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία, τον ΕΟΔΥ- ήταν υποδειγματική.

Μέχρι σήμερα η περιφέρεια ΑΜΘ έχει συντονίσει την επιστροφή και έχει υποδεχθεί 425 πολίτες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα Ελληνικά Προξενεία στην Τουρκία σε περίπτωση που υπάρξουν και άλλοι πολίτες που θα θελήσουν να επιστρέψουν το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα υπήρχε μια ακόμα «μάχη» στον Έβρο. Πιστεύετε πως η κρίση στα σύνορα έχει τελειώσει;

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήρθε αντιμέτωπη με δύο μεγάλες κρίσεις. Και στις δύο αυτές κρίσεις, η κυβέρνηση της χώρας έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά και οι ενέργειές της έφεραν αποτέλεσμα. Βέβαια, λόγω των χαρακτηριστικών των κρίσεων υπάρχει πάντα εγρήγορση.

Εμείς ως περιφέρεια παρείχαμε, και εξακολουθούμε να παρέχουμε, κάθε δυνατή βοήθεια και συνεργασία σε όλους εκείνους οι οποίοι βρέθηκαν, και βρίσκονται ακόμη, στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας -στρατός, αστυνομία, λιμενικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για τη στήριξη του έργου τους, όλο το προηγούμενο διάστημα διαθέσαμε σημαντικούς πόρους και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 12 Απριλίου 2020

Προηγούμενο άρθροΜετά το Πάσχα ξεκινά η εκβάθυνση του λιμένα Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του λιμανιού των Θέρμων
Επόμενο άρθροΑιμοδοσία 4 Σωματείων στην Πινακοθήκη Αλεξανδρούπολης