ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ:

ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. Χ. ΜΕΤΙΟ,

τους ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ,

τους ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία προς τους μικρομεσαίους αγρότες της Περιφέρειας μας τα ποσά που κατανεμήθηκαν για την Περιφέρειά μας στην προκήρυξη του μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες». Όταν η Περιφέρειά μας είναι μία απ’ τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ε.Ε. και της χώρας, με τους μικρότερους δείκτες ανάπτυξης και με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα.

ToYΠΑΤ ανάρτησε στην διαύγεια την πρόσκληση για Αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020. Το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) ανέρχεται στα 120 εκατ. Ευρώ, ενώ πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο Υπουργός είχε δηλώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί 170 εκατ. Ευρώ. Με βάση την προκήρυξη έγινε κατανομή του κονδυλίου κατά Περιφέρειες, χωρίςνα παρθούν υπόψιν συγκεκριμένα κριτήρια.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διατίθεται το ποσό των 5.931.500 ευρώ για το σύνολο των δράσεων που αντιστοιχεί στο 4,94% του συνολικού ποσού ενώ στις άλλες Περιφέρειες ίδιας περίπου δυναμικότητας διατέθηκαν ποσά υπερδιπλάσια και τριπλάσια της Περιφέρειάς μας. Το ποσό αυτό επιμερίζεται στην Δράση 11.1.1 με 2.523.400 ευρώ (7% του συνόλου της χώρας) και στην Δράση 11.2.1 (παλιοί βιοκαλλιεργητές) με 3.408.100 ευρώ (4,05% του συνόλου της χώρας).

Στην νέα πρόσκληση δεν συμπεριλαμβάνεται ο Καπνός στις καλλιέργειες που επιδοτούνται, παρά το ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά. Μια καλλιέργεια που για την Περιφέρεια είναι σημαντική, καλλιεργείται το 39,0% (2η στο σύνολο των περιφερειών) των συνολικών εκτάσεων της χώρας σε καπνό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θεωρεί ότι η παραπάνω κατανομή είναι άδικη και αυθαίρετη, πολύ κατώτερη των αναγκών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της μικρομεσαίας αγροτιάς της περιφέρειας, αλλά και των δεικτών που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια.:

Επειδή ο Υπουργός είχε εξαγγείλει πρίν λίγες μέρες το ποσό των 170 εκατ. Ευρώ για το Πρόγραμμα το δε ΥΠΑΤ δηλώνει ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα υπερδέσμευσης, με σκοπό την αύξηση του προϋπολογισμού.

Καλούμε τους Αγροτικούς Φορείς της Περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν αφ ενός την αύξηση του Προϋπολογισμού αφετέρου την κατανομή των κονδυλίων με αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια ώστε το ποσό που θα κατανεμηθεί στην Περιφέρειά μας να είναι ισόποσο με τις άλλες Περιφέρειες ίδιας δυναμικότητας.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη να συγκαλέσει άμεσα Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο να απαιτήσει να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών των αγροτών της περιφέρειας μας.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Προηγούμενο άρθροΣυστάσεις απο την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων
Επόμενο άρθροΖητούνται ακτοπλοϊκές εταιρείες για το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη