Την ανάκληση της πρότασης του Υπουργείου Εργασίας περί καταβολής αντιτίμου από τους εργοδότες για ένα self test σε κάθε εργαζόμενο/εβδομάδα, ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης. 

Το Επιμελητήριο Έβρου, προφανώς τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής self tests στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο το κόστος αυτό δεν πρέπει να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις οι οποίες εξέρχονται ενός δύσκολου οικονομικού τούνελ στο οποίο μπήκαν ελέω πανδημίας. 

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της οικονομίας κάθε βοήθεια προς τις επιχειρήσεις είναι περισσότερο από απαραίτητη και φυσικά δεν πρέπει να επιβαρύνονται με πρόσθετα οικονομικά κόστη. 

Το αίτημα αυτό, κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Εργασίας με την κάτωθι επιστολή: 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου σας, «από τη Δευτέρα 10/05 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν  στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021(λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

Η προμήθεια των self test θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου 

ταυτοποίησης. Tα self–test που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self–test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου». 

Αναγνωρίζοντας, προφανώς, την χρησιμότητα του self test, συγχαίρουμε το Υπουργείο σας για την πρωτοβουλία, πλην όμως, επισημαίνουμε ότι οι εργοδότες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία σημαντική οικονομική υποχρέωση στην οποία κάποιοι ίσως να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. 

Η οικονομική συνθήκη πολλών επιχειρήσεων είναι πλέον ιδιαίτερα δύσκολη και ως Επιμελητήριο εκτιμούμε ότι η προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα θα πρέπει να χαίρει στήριξης από την κυβέρνηση με κάθε τρόπο. 

Παρακαλούμε, όπως αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να απαλλάξετε τις επιχειρήσεις από το συγκεκριμένο έξοδο. 

 

Προηγούμενο άρθροΤα εβραϊκά κοιμητήρια επισκέφτηκε η Πρόξενος των Η.Π.Α. συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική θητεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη