Τον τελευταίο καιρό οι συνοριοφύλακες στον Έβρο καταγράφουν αύξηση των μεταναστών που κατά ομάδες των 10 ή 20 ατόμων προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. «Η πίεση σε όλη την οριογραμμή του Έβρου είναι πάρα πολύ μεγάλη» είπε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, Χ. Γιαλαμάς.

Έξαρση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα καταγράφεται εδώ και μέρες σύμφωνα με τον πρόεδρο των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά.

Μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Γιαλαμάς τόνισε ότι υπάρχει πίεση σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής από ομάδες μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

«Έχουμε έξαρση των μεταναστευτικών ροών και ειδικά το τελευταίο διάστημα η πίεση είναι σε όλη την οριογραμμή του Έβρου και είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχουμε ομάδες 10-20 μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Από τη δική μας πλευρά προσπαθούμε για το καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλαμάς.

Αναφερόμενος στον νέο φράχτη 27 χιλιομέτρων (σ.σ. ο υφιστάμενος είναι μήκους 12,5 χιλιομέτρων) που θα κατασκευαστεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, είπε ότι «περιμέναμε ότι ο φράχτης θα γίνει πιο γρήγορα», αλλά μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, «θα γίνει σε ένα οκτάμηνο».

Καθυστέρηση βλέπουν οι συνοριοφύλακες και στο σύστημα επιτήρησης θερμικών καμερών που, όπως τονίζει ο πρόεδρός τους, θα ολοκληρωθεί το 2021.

«Σε όλη την οριογραμμή θα έχει μεγάλες κολόνες με θερμικές κάμερες ενώ θα υπάρχουν και επιχειρησιακά κέντρα στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και θα βλέπουμε από πού προσπαθούν να περάσουν μετανάστες και θα παρεμβαίνουμε. Το σύστημα επιτήρησης θερμικών καμερών είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, αλλά κι αυτό θα πάει για το 2021» ανέφερε ο κ. Γιαλαμάς.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές διακινήσεις μεταναστών εντός της χώρας πολλές εκ των οποίων, όπως είπε, καταλήγουν σε θανατηφόρα τροχαία.

«Δυστυχώς έχουμε πάρα πολλά δυστυχήματα τις τελευταίες εβδομάδες. Χωρίς να τους καταδιώκουμε, γίνονται τα δυστυχήματα, καθώς οι περισσότεροι είναι επικίνδυνοι οδηγοί, φορτώνουν σε ένα αυτοκίνητο 12 και 13 άτομα, δεν έχουν καν δίπλωμα οδήγησης και δημιουργούνται τα δυστυχήματα» είπε.

Ανησυχία για τον κορονοϊό

Επιπλέον, ο κ. Γιαλαμάς αναφέρθηκε στη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των συνοριοφυλάκων εξαιτίας του κορονοϊού και στην τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η Πολιτεία έναντι των μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα.

«Εμείς θεωρούμε ότι όσοι μετανάστες έρχονται από την Τουρκία είναι εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα κορονοϊού» είπε ο κ. Γιαλαμάς και πρόσθεσε ότι οι συνοριοφύλακες ζητούν να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι για να μπαίνουν σε καραντίνα οι συλληφθέντες μετανάστες, να τους γίνονται τεστ ανίχνευσης και στη συνέχεια να γίνεται η προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται περί των παράνομων μεταναστών.

Επίσης, οι συνοριοφύλακες ζητούν μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνονται τα τεστ στους μετανάστες αλλά και στους ίδιους τους συνοριοφύλακες, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαλαμάς, «δεν είμαστε άτρωτοι έναντι του κορονοϊού».

«Αν αρρωστήσουμε εμείς, ποιος θα φυλάει τα σύνορα;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαλαμάς.

πηγη sputniknews.gr

Προηγούμενο άρθροΚρούσμα ελονοσίας στον Έβρο
Επόμενο άρθροΗ συμφωνία με την Αίγυπτο και τα 12 μίλια στο Ιόνιο, δεν θα μας αφήσουν να πεθάνουμε για το Καστελόριζο