Η Νίκη της Σαμοθράκης δεν είναι μόνο το αριστούργημα της ελληνιστικής τέχνης, αλλά είναι ένα ορόσημο, μια ιδανική παρουσία , ένας φάρος στην σκοτεινή θάλασσα του κόσμου ! Είναι ένα πνευματικό θησαυροφυλάκιο που διαφυλάττει αιώνες το ελληνικό κάλλος με τις πνευματικές, αισθητικές και φιλοσοφικές του διαστάσεις. Στο έμψυχο παριανό μάρμαρο του κορμιού της βρίσκεται σμιλεμένη η μνήμη των ένδοξων εποχών που προκαλεί τους έτοιμους να θυμηθούν, αφού η μνήμη είναι ανάκληση μιας ξεχασμένης γνώσης, όπως έλεγε και ο Πλάτωνας, την
οποία όμως η Νίκη ενσωματώνει στην τελειότητα της μορφής της.

Αρκεί να αφήσεις το βλέμμα σου ελεύθερο επάνω στο σώμα της, για να νιώσεις στα αιθέρια ενδύματά της την αύρα της Σαμοθρακιώτικης θάλασσας και τον καθάριο αέρα, όπως κατεβαίνει από το άγριο βουνό Σάος, να ρυτιδώνει με ριπές νοσταλγίας το πτυχωτό διάφανο ιμάτιο της, εκεί πάνω στην πλώρη του καραβιού όπου στέκεται, αγναντεύοντας νύχτα μέρα προς τον γενέθλιο τόπο της.

Ας συναχτούμε όσοι ακούμε το σπλαχνικό αίτημα της θεάς Νίκης, όσοι καρδιοχτυπούμε μαζί της για την επιστροφή της, όσοι εμπνεόμαστε από το ηθικό, πνευματικό και αισθητικό κάλλος της και όσοι σφόδρα επιθυμούμε τον επαναπατρισμό της φιλοσοφικής, πλατωνικά εδραιωμένης, ωραιότητάς της.

Ας γίνει το ένα καρδιοχτύπι χίλια καρδιοχτύπια και τα χίλια ας γίνουν η μια καρδιά της Ελλάδος που επιζητά τον γυρισμό της ωραιότατης Κόρης που ταυτίζεται απόλυτα, όπως και οι ξενιτεμένες Καρυάτιδες του Παρθενώνα, με την πνευματική δόξα των αρχαίων ημερών που χάθηκε για όλον τον κόσμο.

Ας επιθυμήσουμε όλοι εμείς οι θαυμαστές της όχι ένα αντίγραφο της Θεάς από το Λούβρο, όχι μια ανατύπωση της ελληνικής ψυχής, ένα δωρητήριο εφησυχασμού και αποδοχής της ήττας και της μεγάλης απώλειας από τη φυγή της, αλλά την ζωντανή Νίκη – Ψυχή του μυημένου ρόδιου γλύπτη που πάνω της αποτύπωσε τόσο επιδέξια την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μυστήριων.

Ας επιθυμήσουμε με λαχτάρα τις φωτεινές ημέρες, ας πυρποληθούμε από την ανάγκη για την απολεσθείσα πνευματική ζωή που αντιπροσωπεύει η Νίκη και ας ενωθούμε για να εκπληρωθεί το αίτημά της: να επιστρέψει η ίδια μετά από χρόνια ξενιτιάς και σιωπής πίσω, φέρνοντας ξανά τον ένδοξο λόγο της θεϊκής γνώσης στο δικό της σπίτι, στην δική της πατρίδα, για να αναπαυθεί μακάρια στον τόπο όπου γεννήθηκε από τους Θεούς αλλά και προορίστηκε να ζήσει και να ευδαιμονεί, όπως της αξίζει..!

Ευχή μας να επιστρέψει η Νίκη πίσω στην ιερή γη των Μεγάλων Θεών, στη γη της Σαμοθράκης, στη γη των ιερών μυστηρίων!

Μπες και εσυ να ψηφίσεις κάνοντας κλικ εδώ αν θέλεις να επιστρέψει η Νίκη της Σαμοθράκης στο σπίτι της.

Βιολέττα Μαράντου Παυλέα

Προηγούμενο άρθρο“Βουλιάζει” από τουρίστες η Σαμοθράκη – Έκτακτα δρομολόγια του “ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ”
Επόμενο άρθροΥπογράφηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης της Αλεξανδρούπολης και της οδού πρόσβασης στο φράγμα