Περισσότεροι από 1.500 δρομείς αναμένεται να «πλημμυρίσουν» τη διαδρομή του 4ου Διεθνή Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στην Αλεξανδρούπολη.

Μυημένοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, πολίτες όλων των ηλικιών, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό, παιδιά και Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) θα τρέξουν για τέταρτη χρονιά στα «χνάρια» της ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού, έχοντας επιλέξει μία από τις τέσσερις διαδρομές: Ημιμαραθώνιος 21.097,5 μ., Λαϊκός Αγώνας Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ., 800 μ. για παιδιά και ΑμεΑ.

Όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και το πρόγραμμα του αγώνα παρουσιάστηκαν από τον Διευθυντή του αγώνα Ιωάννη Μπόγδη, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ.

«Ο αγώνας VIA EGNATIA RUN σηματοδοτεί την ανοδική πορεία που έχουμε επιλέξει στις δράσεις μας διαχρονικά. Είναι η διαδρομή που ενώνει τους πολίτες με την ιστορία και τον τόπο τους. Ως επιβράβευση της συμμετοχής στον αγώνα δίνουμε το μετάλλιο της νίκης της Σαμοθράκης, το σύμβολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Το πρόγραμμα του VIA EGNATIA RUN περιλαμβάνει:

  • τον Ημιμαραθώνιο αγώνα 21.097,5 μ. με αφετηρία τα δημοτικά λουτρά στη «ΧΑΝΑ», ώρα εκκίνησης στις 10:00, και τερματισμό στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, σε νέα διαδρομή πιστοποιημένη από τον Σύνδεσμο Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (Association of International Marathons and Distance Races – AIMS)
  • τον Λαϊκό αγώνα – Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. για πολίτες, σε νέα διαδρομή επίσης πιστοποιημένη από την AIMS, από το αρχαίο τμήμα της Εγνατίας Οδού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου επί της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Κήπων έως το ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 10:30
  • τον αγώνα 800 μ. για Άτομα με αναπηρίες, από το κτίριο της Π.Ε. Έβρου στην Καραολή & Δημητρίου 40 με τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:00
  • τον αγώνα 800 μ. για παιδιά, από το κτίριο της Π.Ε. Έβρου στην Καραολή & Δημητρίου 40 με τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:10.

Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 12:45.

Φέτος τη διαδρομή του VIA EGNATIA RUN σηματοδοτεί η «μπλε γραμμή». Την «μπλε γραμμή» ή «γραμμή προσανατολισμού» τη συναντούμε σε πιστοποιημένους Μαραθώνιους και Ημιμαραθώνιους αγώνες, με στόχο την ασφάλεια των δρομέων, καθώς και των συνοδών αυτών. Η «μπλε γραμμή» σηματοδοτεί την τήρηση της κατεύθυνσης του αγώνα, αλλά και τον προσανατολισμό των αθλητών, από την έναρξη έως και τον τερματισμό της διαδρομής. Η εφαρμογή της «μπλε γραμμής» αποτελεί «καλή πρακτική» σε αγώνες με υψηλό επίπεδο οργάνωσης, όπως στον Μαραθώνιο και Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις και αναδεικνύει την ποιότητα ασφάλειας της διοργάνωσης, ενδυναμώνει το αγωνιστικό πνεύμα των δρομέων και την επαγγελματική επάρκεια των τεχνικών συμβούλων του αγώνα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, συμμετέχουν στον 4ο Διεθνή Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN. Στόχος της συμμετοχής είναι η ανάδειξη του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον, στέλνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών. Συμμετέχουν: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοχωρίου «Η ΣΑΝΤΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Δωρικού «ΑΚΡΙΤΕΣ ΚΟΜΝΗΝΟΙ», Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας, Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων «ΟΙ ΡΙΖΕΣ», Πολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Σύλλογος Ποντίων Φερών, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Χηλής «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Στο πλαίσιο του αγώνα έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ. Αναλυτικά:

11:00 Ημερίδα με θέμα «Άτομα με Αναπηρίες και Αθλητισμός»:

  • «Προπόνηση και ΑμεΑ», Δάφνη Δεληγιάννη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Υπεύθυνη προπονήτρια όλων των αθλημάτων στον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ «ΚΟΤΙΝΟΣ»
  • «Αθλητισμός και υγεία στα ΑμεΑ», Γεώργιος Χαλικιάς, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • «Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση τραυματισμών παραολυμπιακών αθλημάτων», Χρήστος Γιαννακάκης, Φυσιοθεραπευτής MSc, Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών ΝΠΔΔ
  • «Διατροφή και Αθλητισμός», Βασιλή Δαλάτση, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
  • Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης – Πρόεδρος Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Έβρου
  • Ιωάννης Τοπτσής– Πρόεδρος Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «ΚΟΤΙΝΟΣ»
  • Μαρία Κυριακίδου – Αθλήτρια Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «ΚΟΤΙΝΟΣ» – Κολύμβηση και Επιτραπέζια Αντισφαίριση.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, απευθύνεται σε όλους τους αθλητές, ΑμεΑ και μη, και είναι ανοιχτή για το κοινό.

19:45 Λαμπαδηδρομία από το μνημείο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πάρκο «Αργώ» έως το ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ από μέλη Ποντιακών Συλλόγων του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

20:00 Άναμμα του βωμού – φλόγα VIA EGNATIA RUN – Χορευτικό δρώμενο από τους Ποντιακούς Συλλόγους

Κατά τη διάρκεια του αγώνα και αναμένοντας τους δρομείς στο σημείο τερματισμού, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, μέλη του Ritmo De Arte και του Dance 4 U θα παρουσιάσουν εντυπωσιακά χορευτικά.

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Γιαγλής, εκπρόσωπος της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης Αθανάσιος Δαγκάλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Δημήτριος Κελεμίδης, η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Έβρου «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ», ο Υπεύθυνος Οργάνωσης Αγώνα – Εθελοντών Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος.

Και σε αυτόν τον αγώνα η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει στο πλευρό της πλειάδα φορέων που συνδράμουν εθελοντικά, και 400 μεμονωμένους εθελοντές που θα φροντίσουν για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα υπό τις κατευθύνσεις και οδηγίες των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο αγώνας VIA EGNATIA RUN πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και με την υποστήριξη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την υποστήριξη της Dole και της Mac Motors Volvo. Συνεργαζόμενοι θεσμικοί φορείς: XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», Δήμος Αλεξανδρούπολης, Ελληνική Αστυνομία – Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης – Τμήμα Τροχαίας, Σύνδεσμος Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Θράκης, ΕΚΑΒ Θράκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ροδόπης, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, Κρατικός Αερολιμένας «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης, Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Αλεξανδρούπολης «Κότινος», Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Έβρου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Περιφερειακό Τμήμα Έβρου-Ροδόπης-Ξάνθης, Δημοτική Κοινότητα Λουτρών, Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Άνθειας – Αρίστηνου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού Αλεξανδρούπολης «Ο ΦΑΡΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου, ΚΤΕΛ Έβρου, Αστικό ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, Moto Club Alexandroupolis «ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΕΣ», Λέσχη Μοτοσικλετιστών Αλεξανδρούπολης, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας – Παράρτημα Θράκης, Alexandroupolis Bike Team, Κοινοπραξία Spiecapag ΑΚΤΩΡ, ACS Courier, ΤΝΤ Courier, Ritmo De Arte, Dance 4 U, Δίκτυο Ορφέας.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, η ΕΡΤ 3, η ΕΡΑ σπορ 101,8 Fm, ο 102 Fm Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας, ο 9,58 Fm Σταθμός στον Πολιτισμό.

Τον αγώνα VIA EGNATIA RUN υποστηρίζουν επίσης: Aegean voice 107.5, ALFA LAIKOS 103 FM VOLOS, Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης 95,3 Fm, Viva 88.3, MAD Radio 107, Εν Πλω 89,2, Polis 102,6, Radio Xanthi 1 98,4, Radio Preveza 93,0, Super Fm 104,3 Αθλητικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, Ράδιο Elassona 88,4, Ράδιο Βερενίκη 89,5, Radio Πιερία 104,2, Scanner Fm 102,2.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου VIA EGNATIA RUN (Ημιμαραθώνιος 21 χλμ, Λαϊκός – Δυναμικό Βάδισμα 5 χλμ, Παιδικός και ΑμεΑ 800 μ.) μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους, τη μπλούζα του αγώνα και τον ειδικό σάκο παράδοσης ιματισμού (ο σάκος αφορά τον Ημιμαραθώνιο και τον Λαϊκό αγώνα) από τη Γραμματεία του αγώνα που θα λειτουργήσει το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, από τις 10:00 έως τις 20:00 στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη. Απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοπροσωπίας.

Όσοι δεν θα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο, θα μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους το πρωί της Κυριακής από τις γραμματείες που θα έχουν στηθεί στα σημεία εκκίνησης και των τριών διαδρομών.

Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν να μεταφέρουν δωρεάν τους δρομείς του Ημιμαραθωνίου και του Λαϊκού Αγώνα Δυναμικού Βαδίσματος στους χώρους εκκίνησης με λεωφορεία.

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: Ώρα αναχώρησης λεωφορείων στις 7:45 μπροστά από τον Φάρο. Πέρας αναχώρησης 8:15.

ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ:  Ώρα αναχώρησης λεωφορείων στις 8:15 από την αφετηρία των Αστικών Λεωφορείων, στον ΟΣΕ. Πέρας αναχώρησης 8:45.

Οι δρομείς που θα μετακινηθούν με δικό τους μεταφορικό μέσο θα πρέπει να φροντίσουν να βρίσκονται στον χώρο εκκίνησης μία ώρα πριν την καθορισμένη ώρα έναρξής του αγώνα, δηλαδή 9:00 για τον Ημιμαραθώνιο, 9:30 για τον Λαϊκό Αγώνα Δυναμικού Βαδίσματος. Για τον υπολογισμό του χρόνου μετάβασης στα σημεία εκκίνησης, οι δρομείς πρέπει να λάβουν υπόψη τυχόν καθυστερήσεις λόγω των απαραίτητων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την ασφάλεια του αγώνα.

ΑΓΩΝΑΣ 800 μέτρων για ΠΑΙΔΙΑ και ΑμεΑ: οι συμμετέχοντες προσέρχονται με ίδια μέσα. Ώρα προσέλευσης 11:00 – 11:30. Υπενθυμίζουμε ότι γίνεται υποχρεωτικά δήλωση παρουσίας παιδιών και ΑμεΑ που συμμετέχουν στη Γραμματεία!

Προηγούμενο άρθροΗ πρόταση του υπ. Δημάρχου Παύλου Μιχαηλίδη για δημοτικό πάρκινγκ και θέσεις στάθμευσης
Επόμενο άρθροΚάλεσμα σε ευρεία στήριξη για μία ανεξάρτητη Κοινότητα Αλεξανδρούπολης