Δεν είναι πρώτη φορά που η πολιτική χρησιμοποιεί, εργαλειοποιεί, άλλες επιστήμες και τέχνες. Σε ό,τι αφορά όμως τους αριθμούς,   τη στατιστική, τις απογραφές πληθυσμού, η πολιτική έχει αδυναμίες στο να τις ερμηνεύει και να τις ορίζει κατά τα δικά της «καλά και συμφέροντα». 

Ειδικότερα, η Αλβανία εδώ  και παρά πολλά χρόνια και δεν αναφέρομαι στην αλήστου μνήμης περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον  Ενβερ Χότζα όπου πολιτική ήταν ό,τι έλεγε και ό, τι επέτρεπε το κόμμα, αλλά στη λεγόμενη «δημοκρατική» χρονική φάση , η γειτονική χώρα χρησιμοποιεί  τη  στατιστική για τις  πολιτικές και άλλες επιδιώξεις της. 

Στην  παραπάνω διαπίστωση, στην εξίσωση, θα πρέπει να προστεθεί και ο κεντρικός παράγοντας Ελληνισμός και τα εθνικά του συμφέροντα, ο οποίος και τα οποία θίγονται ακριβώς από την εργαλειοποίηση της στατιστικής από την αλβανική (εθνικιστική) πολιτική.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν την πατρίδα μας, στην    απογραφή στην Αλβανία, η οποία κράτησε σχεδόν 12  μήνες (!) και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν πρόσφατα, υπήρξαν δύο δεδομένα τα οποία θίγουν στον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και τα δικαιώματα των Ελληνικών αυτόχθονων πληθυσμών. 

Το πρώτο δεδομένο, σχετίζεται με τα στοιχεία  των λεγόμενων «Μακεδόνων», του οποίους αναφέρει  η απογραφή και ό,τι ακολούθησε στη συνέχεια αυτής της αναφοράς από τα Σκόπια. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών  του κατ΄εξακολούθηση κατ΄επάγγελμα κράτους που δεν τηρεί ούτε ένα γράμμα της  «Συμφωνίας» των Πρεσπών,  εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για τα αποτελέσματα της απογραφής  που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία, αντιδρώντας έντονα «στη χρήση του όρου Βορειομακεδόνες, για τον χαρακτηρισμό της μακεδονικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία». Σύμφωνα με την απογραφή, ο  αριθμός των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ανέρχεται στους 2.281, έναντι 5.512 στην απογραφή του 2011,  ενώ συγχρόνως η Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία, αποδέχθηκε ως βουλγαρική μειονότητα εκείνους τους σλαβομακεδόνες που εχουν αποκτήσει βουλγαρικό διαβατήριο. Άβυσσος δηλαδή το συναμφότερον του «Μακεδονισμού» των Σκοπίων και της Βουλγαρίας στην Αλβανία…..

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των Σκοπίων αποχώρησε από την παρουσίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας, διότι σε αυτήν έγινε λόγος για «Βορειομακεδόνες» και όχι για «Μακεδόνες» ! Ωστόσο λίγη ώρα μετά, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Τίμτσο Μουτσούνσκι ανέφερε πως μετά από παρέμβασή του προς τον ομόλογό του της Αλβανίας, Ίγκλι Χασάνι, η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας «διόρθωσε»  τον όρο «Βορειομακεδόνες» με τον όρο «Μακεδόνες» ! Εκτός λοιπόν από «Μακεδόνες με γλώσσας και ιθαγένεια» στην Ελλάδα, τώρα «υπάρχουν» και στην Αλβανία με προφανή στόχο τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, τους οποίους αφορά το δεύτερο κρίσιμο δεδομένο της απογραφής. 

Ειδικότερα και αφού σημειωθεί ότι στην απογραφή του 2011, όταν η οργάνωση της εθνικής ελληνικής μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» είχε προβεί στο μποϋκοτάζ της απογραφής, αφού αυτή δεν συμπεριελάμβανε το λήμμα της εθνικότητας,  είχαν καταγραφεί 24.000 Έλληνες. Τώρα χωρίς μποϋκοτάζ  καταγράφηκαν μετά βίας 23.400, με λίγα λόγια δεν υπάρχουν για την Αλβανία Έλληνες…..

 

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ», σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει ότι έχουμε συμπεράνει μέχρι τώρα. Δηλαδή ότι «η  διαδικασία υπήρξε διαβλητή και για άλλη μια φορά αποβλέπει σε πολιτικές τεχνητής συρρίκνωσης του δυναμικού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και επί το πλείστον στη διαιώνιση πολιτικών διακρίσεων, καταπίεσης και αφανισμού της, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές και συνιστώσες της που η πολιτεία αυθαίρετα αρνείται να τις καταχωρήσει ως τέτοιες….οι απογραφείς δεν επισκέφθηκαν πολλές οικογένειες και συμπλήρωσαν κατά το δοκούν το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο, μεγάλο αριθμό περιπτώσεων που οι απογραφείς απέφυγαν την υποβολή ερωτημάτων ή τη μη καταγραφή των απαντήσεων σε πεδία όπως η Εθνική καταγωγή, η Ελληνική μητρική γλώσσα, το Ορθόδοξο θρήσκευμα, είναι ουσιαστικός. Ειδικά μάλιστα σε περιοχές που αυθαιρέτως το αλβανικό κράτος επιμένει να μην αποδέχεται την ύπαρξη οργανωμένων κοινοτήτων Ελληνικής καταγωγής πολιτών. Επίσης κρατικοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι την ιδιότητα υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης της Στατιστικής Αρχής – INSTAT εμφανίστηκαν και αναμείχθηκαν αναρμοδίως στη διαδικασία. Τούτο σε περιοχές που οι πολίτες επιχείρησαν τη χρήση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού. …Η μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων της σικέ απογραφής που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Ράμα αποτελεί επιτακτικό καθήκον για την Ελληνική Μειονότητα αλλά και για την Αθήνα, καθώς αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην μεθοδευμένη προσπάθεια χειραγώγησης και τελικά εξόντωσης της Ελληνικής Μειονότητας, που τελικά θα έχει δικαίωμα ύπαρξης, μόνο εάν υποκύπτει στις διαθέσεις και στα συμφέροντα του κάθε Έντι Ράμα».

Η Αλβανία εργαλειοποίησε  την απογραφή και η απογραφή εργαλειοποιήθηκε  από την Αλβανία. Η πραγματικότητα αυτή πέραν των άλλων ζητημάτων ( φυλάκιση και καταδίκη του Φρέντυ Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση, δολοφονίες Ελλήνων, διώξεις, καταπατήσεις περιουσιών , μη  απόδοση δικαιωμάτων,  επεκτατικές αναφορές κατά της Ελλάδας στα αλβανικά σχολικά βιβλία,  «Τσάμηδες»,  ΑΟΖ, κ.ά), αποδεικνύει τη στάση της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας. Στάση η οποία δείχνει το πως αντιλαμβάνεται τις διμερείς σχέσεις και το παράδειγμα- υπόδειγμα- πρότυπο,  που ακολουθεί σ΄αυτές. Κοινώς και συμπερασματικώς η μήτρα του προβλήματος βρίσκεται στα ανατολικά μας…..

 

*Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας των βιβλίων «Η Ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία» (στην ελληνική, αγγλική και αλβανική γλώσσα), «Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις», «Το αλβανικό εθνικό ζήτημα». 

 

Προηγούμενο άρθροO ΟΠΕΚΕΠΕ διαψεύδει δημοσίευμα για πρόστιμα και αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά
Επόμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που φωτογράφιζαν νεαρά κορίτσια στην πλαζ