Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ιερούργησε στην Ορεστιάδα

711 0

Η  ιστορική επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Ορεστιάδα συνεχίσθηκε το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2017 με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος.

Τον Παναγιώτατο  επλαισίωσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος. Στη συνέχεια εψάλη Μνημόσυνο στη μνήμη του φιλογενούς Στεφάνου Καραθεοδωρή.

Ακολούθησε από τον οικείο Μητροπολίτη προσφώνηση, ο οποίος αφού πρώτα σκιαγράφησε την προσωπικότητα του τιμώμενου κατέληξε· «Με την Θείαν Ευχαριστίαν, την οποίαν ιερούργησε ενταύθα η Υμετέρα Παναγιότης εξ αφορμής του σημερινού Μνημοσύνου προς τιμήν του φιλογενούς Στεφάνου Καραθεοδωρή, η Χάρις του Παναγίου Θεού επιδαψίλευσε εις ημάς τους ευχύμους καρπούς της αναστροφής μετά του Τιμίου προσώπου Σας. Εκ της όψεως και μόνον τούτου αι καρδίαι ημών ενεπλήσθησαν ευφροσύνης και αγαλλιάσεως. Παρεκαθίσαμεν άπαντες εις την τράπεζαν της Πατριαρχικής καρδιάς Σας. Απηλαύσαμεν του ελέους και της στοργή Σας. Εχορτάσθημεν εκ των λόγων της πατρικής Σας αγάπης. Αισθανόμεθα πεπληρωμένοι εκ της τα ίσα φερούσης του Πατριάρχου Αβραάμ ξενίας. Το δώρημα τούτο αισθανόμεθα ως άνωθεν κατερχόμενον εκ του Πατρός και Πατριάρχου ημών και απεκδεχόμεθα τούτο ευγνωμόνως. Δι’ ημάς η Κωνσταντινούπολις κρύβει το μυστήριον της Ρωμιοσύνης και είναι πάντοτε ζωντανή. Η Βασιλεύουσα είναι πάντα ζὠσα εις την καρδίαν μας, διότι κι αν ακόμα σήμερα δεν έχει τον Βασιλέα, έχει αυτόν που φέρει την κορώνα και το σάκο του βασιλέως. Έχει τον Οικουμενικόν μας Πατριάρχην. Τον Πατέρα του Γένους και της Ορθοδοξίας. Και όσον υπάρχει ο Πατριάρχης, όσον υπάρχουν οι Φαναριώται, όσον υπάρχουν Εκκλησίες ανοικτές, που λειτουργούνται, η ελπίδα είναι ζωντανή ή Κωνσταντινούπολη είναι ζωντανή, είναι η Βασιλεύουσα,  είναι η Βασιλεύουσα των ονείρων μας και της ζωής μας όλης».

Μετά ταύτα πατρικά και εμπνευσμένα μίλησε ο Παναγιώτατος, ο οποίος τόνισε την διαχρονική αξία της προσφοράς των ευεργετών στο Γένος.

Το απόγευμα της προηγουμένης ο Παναγιώτατος εγκαινίασε, παρουσία των αρχών και απογόνων της οικογένειας Καραθεοδωρή το Μουσείο Στεφάνου Καραθεοδωρή στην Νέα Βύσσα και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ορεστιάδος και στην Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπολιτών.

ΦΩΤΟΓΡΑΔΦΙΕΣ ΕΔΩ –> ΕΔΩ 

Σχετικά άρθρα

Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας στην παρουσίαση του Δ’ Τόμου για τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Μαρτίου 2017 0
Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η παρουσίαση…

Αναδιοργάνωση της δομής διοίκησης των Νοσοκομείων. ΠΡΟΤΑΣΗ -ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον Υπουργό Υγείας , από τον Αν. Διοικητη του ΠΓΝΕ

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Ιανουαρίου 2018 0
ΠΡΟΤΑΣΗ -ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον Υπουργό Υγείας απέστειλε ο Αν. Διοικητη του ΠΓΝΕ κ. Σταύρος Τζωίδης με θέμα την αναδιοργάνωση της δομής διοίκησης των Νοσοκομείων. …