1η Σεπτεμβρίου 1821 – Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

208 0

Σε ανάρτηση του , ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ αναφέρει: 

Σήμερα είναι μία ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για το νησί μας, μία ημέρα μνήμης και τιμής.

Η Σαμοθράκη επαναστάτησε πρώτη απ΄ όλα τα νησιά της περιοχής.Τον Απρίλιο του 1821 αρνήθηκε να πληρώσει τους προβλεπόμενους φόρους στο Σουλτάνο και η ανυπακοή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αποβίβαση τουρκικών στρατευμάτων στο νησί την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και την ολοκληρωτική καταστροφή του.

Επτακόσιοι κάτοικοι που είχαν καταφύγει στα βουνά,επέστρεψαν νομίζοντας ότι θα τους απονεμηθεί χάρη και σφαγιάστηκαν στην τοποθεσία ”Εφκάς”(Επτακοσίας).Ακολούθησε η σφαγή και των υπολοίπων.Όσοι επέζησαν,πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.Η Σαμοθράκη ερημώθηκε και κατοικήθηκε ξανά από τριάντα οικογένειες Σαμοθρακιτών,που είχαν καταφύγει στα βουνά και αποίκους από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η θυσία των Σαμοθρακιτών αναγνωρίστηκε μόλις το 1980 από την Ακαδημία Αθηνών,ποτέ όμως από την επίσημη Πολιτεία.

Για όλους εμάς αποτελεί φωτεινό παράδειγμα γενναιότητας,ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας.Τιμούμε σήμερα τον ηρωισμό των προγόνων μας και προσδοκούμε την αναγνώριση της θυσίας αυτής.

Σχετικά άρθρα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Διδυμότειχο

Δημοσιεύτηκε από: - 15 Μαΐου 2021 0
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός…

ΑΚΚΕΛ για προτάσεις ΝΔ για αγροτικό ”Μαυρογιαλούροι που θέλουν να κατάσχουν τις επιδοτήσεις”

Δημοσιεύτηκε από: - 26 Αυγούστου 2016 0
Ακόμη μια φορά η ΝΔ εμμένει σταθερά στην θέση του προέδρου τηςΚυριάκου Μητσοτάκη για κατάσχεση των ευρωπαικών επιδοτήσεων λόγο οφειλών…