Live

31.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Άρθρο του Ηλία Τζιώρα για την υπερφορολόγηση στις τηλεπικοινωνίες

Άρθρο του Ηλία Τζιώρα για την υπερφορολόγηση στις τηλεπικοινωνίες

Βαρίδι ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες και την ανάπτυξη από την υπερφορολόγηση τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης. 

Πάνω από το 40% του ποσού ενός μηνιαίου λογαριασμού τηλεπικοινωνιών είναι φόροι!

 

 

Η υπερφορολόγηση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης και οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που διαμορφώνονται σε σχέση με πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν παγώσει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι συνδρομητές των επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

  • Επιβαρύνονται με φόρο 10% που επεβλήθη από τον Ιούλιο του 2016
  •  Ο ίδιος φόρος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, πρόκειται δηλαδή για φόρο στο φόρο! Συριζαϊκή έμπνευση δώρο στους πολίτες!
  • Επιπλέον από τον Ιανουάριο του 2017 επεβλήθη ΝΕΟΣ φόρος 5% στις υπηρεσίες Internet και σταθερής τηλεφωνίας, ο οποίος επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους συνδρομητές μιας ελληνικής επιχείρησης που συμπεριλαμβάνει τη συνδρομητική τηλεόραση σε πακέτο συνδυαστικών υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις  τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

  • Αποδίδουν στην Πολιτεία ετήσιο αντάλλαγμα έως και 3% επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής.
  • Καταβάλλουν όλους τους προβλεπόμενους φόρους επί των διαφημίσεων που προβάλλουν.
  • Αποδίδουν (αυτό είναι τουλάχιστον για καλό σκοπό..), ποσοστιαίες εισφορές της τάξεως αθροιστικά του 2% επί του τζίρου τους υπέρ των Κέντρων Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών, υπέρ ελληνικών Κινηματογραφικών παραγωγών και καταβάλλουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα υπέρ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων.
  • Επιπλέον, και μόλις πριν από λίγους μήνες, επεβλήθη μια νέα επιβάρυνση υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, του ασφαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων, ύψους 2% επί των συνολικών εσόδων της συνδρομητικής τηλεόρασης (και όχι μόνο επί των διαφημιστικών τους εσόδων), παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει οι διοικήσεις των εταιρειών του κλάδου, καθώς οι  δημοσιογράφοι και το προσωπικό που ασφαλίζεται στον ΕΔΟΕΑΠ δεν υπερβαίνει το 3% του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Αποτέλεσμα των υπέρμετρων φόρων είναι, ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 40% του ποσού ενός μηνιαίου λογαριασμού τηλεπικοινωνιών να αντιστοιχεί σε φόρους και επιβαρύνσεις! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για το χρονικό διάστημα 2015 – 2017 «πάγωσε» η ανάπτυξη μιας αγοράς που σε άλλες χώρες παρουσιάζει μόνο ανοδικές τάσεις.

Την ίδια στιγμή κανένας από τους παραπάνω φόρους προς καταναλωτές και επιχειρήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δεν επιβάλλεται στην περίπτωση των  εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος, αλλά παρέχουν υπηρεσίες σε Έλληνες καταναλωτές (Netflix, Amazon, Youtube, AppleTV κτλ). Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα τα παραπάνω δημιουργούν επαχθέστατες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των επιχειρήσεων συνδρομητικής τηλεόρασης που ΔΕΝ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς σε αυτές δεν επιβάλλονται οι προαναφερόμενοι φόροι και εισφορές,  γεγονός που τους δίνει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σήμερα που οι τηλεπικοινωνίες σε συνδυασμό με πλατφόρμες νέων τεχνολογιών αποτελούν ισχυρούς μοχλούς ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας με πολλαπλασιαστικές ικανότητες θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλη την λογική φορολόγησης. Και όταν η πολιτεία, πολύ σωστά, μειώνει τον ΦΠΑ στην ενέργεια, δεν μπορεί να αναζητά την αναπλήρωση των εσόδων από τον κλάδο τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης επιβάλλοντας εξοντωτική υπερφορολόγηση.   Η μείωση της φορολογίας στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία, αν θέλουν να εκμεταλλευτούν τα πολλαπλά οφέλη της 4ης βιομηχανικής ανάπτυξης, που τόσο συχνά επικαλείται ο Νίκος Παππάς αλλά δεν ξέρει τι σημαίνει.

Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει στόχο να εφαρμόσει δίκαιες λύσεις που θα εξορθολογήσουν και θα φέρουν ανάπτυξη στην αγορά. Το σημαντικότερο όφελος θα το έχουν οι Έλληνες καταναλωτέςμέσω μειωμένων λογαριασμών. Αυτή μπορεί να είναι η ενιαία φορολόγηση με ένα χαμηλότερο συντελεστή προς όλες τις εταιρίες που προσφέρουν 3play υπηρεσίες.

Προηγούμενο άρθροTo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προμηθεύεται έναν ακόμη αξονικό τομογράφο
Επόμενο άρθρο9,6 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ σε Δήμους και φορείς του Έβρου για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, για υπηρεσίες υγείας και για Τοπικά Χωρικά Σχέδια