Εκδήλωση – ημερίδα με ομιλητή τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Σωτήρη Ζαριανόπουλο και θέμα: «Ο νότιος ενεργειακός διάδρομος της ΕΕ, η σημασία της Αλεξανδρούπολης»

Δημοσιεύτηκε στις: at 18 Μαρτίου 2018
1119 0

από το www.902.gr

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η εκδήλωση – ημερίδα με θέμα: «Ο νότιος ενεργειακός διάδρομος της ΕΕ, η σημασία της Αλεξανδρούπολης», την οποία διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ -μη εγγεγραμμένος σε πολιτική ομάδα- Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Επίσης, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε ομιλία με θέμα «Παγκόσμιοι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, ο ρόλος της ΕΕ». Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους: Σάββα Δευτεραίο, δημοτικό σύμβουλο Αλεξανδρούπολης, Διονύση Κλάδη, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Έβρου και πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ματούλα Γκιδίκα, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και Στέργιο Αλμπανίδη, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Ξάνθης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο τοπικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή, Δημήτρης Παπατολίδης.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρουσιάζοντας τη «μεγάλη εικόνα» της κατάστασης, ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες και τους αίτιους των προβλημάτων που ταλανίζουν το λαό, αλλά και των κινδύνων που τον απειλούν, πέρα από τη χωρίς τέλος ανεργία, τη φτώχεια, τους αιματηρούς φόρους, τους πλειστηριασμούς, τα μνημόνια και την επιτροπεία δίχως τέλος, που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να πληρώσει πολύ βαρύτερο τίμημα σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής που φαντάζει όλο και πιο κοντινό ενδεχόμενο.

Ανέδειξε ότι πίσω και από την εσωτερική και από την εξωτερική πολιτική κρύβεται το ίδιο αίτιο: το κυνηγητό του μονοπωλιακού κέρδους και της ανταγωνιστικότητας. Κρύβεται ο ίδιος ένοχος: η αστική τάξη και τα οικονομικά και πολιτικά της συμφέροντα και οι συμμαχίες της, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες που διαμορφώνονται σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σαν ΚΚΕ, επιδιώκουμε να πληροφορήσουμε, να προετοιμάσουμε το λαό (όχι βέβαια καλλιεργώντας κλίμα φοβίας και τρόμου), να οργανώσουμε την αντίστασή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή με άμεση και αναβαθμιζόμενη συμμετοχή της αστικής τάξης και των πολιτικών της δυνάμεων.

(…) Σαν Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επιλέξαμε την Αλεξανδρούπολη, τη Θράκη γιατί το ενδιαφέρον και οι σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του άλλου ιμπεριαλιστικού οργανισμού, του ΝΑΤΟ, για την ευρύτερη περιοχή έχουν ανάψει και απειλούν κυριολεκτικά να βάλουν στη φωτιά τους λαούς, να τους εμπλέξουν σε ανταγωνισμούς μακριά από τα δικά τους, λαϊκά συμφέροντα, που όλο και πλησιάζουν στην πολεμική ανάφλεξη. Γιατί οι ανταγωνισμοί, οικονομικοί, πολιτικοί, γεωστρατηγικοί, από τους οποίους δεν μπορεί να απαλλαγεί ο καπιταλισμός όταν δεν μπορούν να λυθούν με εκβιασμούς και παζάρια σε καιρό ιμπεριαλιστικής ειρήνης, λύνονται με πολέμους, το επόμενο στάδιο της περιώνυμης πολιτικής της ανταγωνιστικότητας στην οποία ορκίζονται όλοι οι θιασώτες του συστήματος και θέλουν να τη μετατρέψουν και σε βαθιά λαϊκή πίστη.

(…) Η Θράκη των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων, τόσο στο γεωργικό όσο και στο βιομηχανικό τομέα και τον ορυκτό πλούτο, που άλλες έγιναν αντικείμενο ληστρικής εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο που ήρθε, ξεζούμισε και αποχώρησε, όπως δείχνουν και τα πολλά βιομηχανικά κουφάρια, τα κλειστά εργοστάσια και οι χιλιάδες άνεργοι και νέοι που μεταναστεύουν, ενώ άλλες μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν διασφαλίζουν ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους στους επενδυτές, στερώντας όμως έτσι το λαό μας από δυνατότητες και ικανοποίηση των αναγκών του. Η Θράκη που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης πληθυσμών με διαφορετική θρησκεία και πολιτιστική παράδοση, γέφυρα φιλίας των λαών, μετατρέπεται σε πεδίο οξυμένων ανταγωνισμών, πολέμου συμφερόντων, που η έδρα τους βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αλλά και συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου που συμμαχούν μ’ αυτά.

Η Θράκη μαζί με τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο του γενικότερου χάρτη των ανταγωνισμών. Επισήμως δηλώνεται από το ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, ότι ο βορειοελλαδικός χώρος προορίζεται να γίνει οικονομικό, εμπορικό, πολιτικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο του ΝΑΤΟ, προκεχωρημένο, αναβαθμισμένο φυλάκιό του στη περιοχή. Είναι στο κέντρο του δρόμου, των αγωγών Ενέργειας από την πολύπαθη Μ. Ανατολή, όπου ο ενεργειακός πλούτος -όπως και σε κάθε περίπτωση υπό καπιταλιστική ιδιοκτησία και ιμπεριαλιστική επιβολή- από στοιχείο “τύχης” και ευημερίας ενός λαού, μετατρέπεται σε κατάρα πολέμου, καταστροφής και καταλήστευσης που δεν σταματά ούτε μπροστά στη διάλυση κρατών και την επαναχάραξη συνόρων (βλ. Συρία, Λιβύη κ.λπ.). Η σημασία της ευρύτερης περιοχής αναβαθμίζεται μετά την ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η επιδιωκόμενη διχοτομική λύση στην Κύπρο είναι η προϋπόθεση μοιράσματος του πλούτου αυτού στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις με την παρεμπόδιση από τα τουρκικά πολεμικά του ιταλικού γεωτρύπανου, τη συνοδεία αμερικάνικων αεροπλανοφόρων και γαλλικών πολεμικών σκαφών στα αντίστοιχα ερευνητικά πλοία των μονοπωλίων αυτών των χωρών».

Τόνισε ότι «η πολιτική “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” του κεφαλαίου προϋπόθεση έχει την ενδυνάμωση των θέσεών του και τη σταθερότητά του, πρώτα απ’ όλα μέσα στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι θα αποκτήσει ισχυρές βάσεις για την εξόρμησή του για νέες “μπίζνες” στο εξωτερικό. Τα συνεχιζόμενα μνημόνια δεν είναι τίποτα άλλο από την υλοποίηση αυτής της προϋπόθεσης: έξοδος από την καπιταλιστική κρίση που το κεφάλαιο προκάλεσε σε βάρος του λαού, εξόρμηση του κεφαλαίου σαν μέρος των διεθνών συμμαχιών του για νέα κέρδη».

Κάλεσε το λαό να μην εφησυχάζει, να επαγρυπνεί και να οργανώσει τον αγώνα του. «Δίπλα στα αιτήματα πάλης για μισθούς, συντάξεις, ΣΣΕ, ενάντια στους αιματηρούς αντιλαϊκούς φόρους και τη ληστεία των πλειστηριασμών, σε ίση μοίρα να τεθούν και τα αιτήματα πάλης που αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω:

Καμιά εμπλοκή του λαού μας στα σχέδια του ιμπεριαλισμού και της εγχώριας αστικής τάξης.

Καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις.

Ενίσχυση της λαϊκής πάλης. Ενίσχυση του μοναδικού πολιτικού εκφραστή των εργατικών λαϊκών σμφερόντων, του ΚΚΕ.

Συνεχίζουμε με τις παρουσιάσεις που θα ρίξουν περισσότερο φως στις εξελίξεις» (το πλήρες κείμενο της ομιλίας του μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω).

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, παίρνοντας το λόγο, αφού ευχαρίστησε την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την πρόσκληση, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναδεικνύεται σε βασικό κρίκο του σχεδίου γεωπολιτικής αναβάθμισης της θέσης της εγχώριας άρχουσας τάξης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται σε κρίκο του αμερικανικού οικονομικού και στρατιωτικού σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμαστε στο αναμενόμενο συνδυασμένο αποτέλεσμα της παραχώρησης της χρήσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, της δημιουργίας μεγάλου πορευτικού κέντρου, της αναβάθμισης των συνδυασμένων μεταφορών με την υλοποίηση της σχεδιαζόμενης “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” που διασχίζοντας τη Βουλγαρία θα φτάνει στη Ρουμανία, της αξιοποίησης του αγωγού ΤΑΡ και των διασυνδετήριων αγωγών, όπως ο IGB, τους πλωτούς σταθμούς LNG, την επέκταση των εξορύξεων υδρογονανθράκων και τη δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης.

Ασφαλώς υπάρχουν όμιλοι εγχώριοι και ξένοι που πρέπει να πανηγυρίζουν για όλα αυτά, όπως οι Έλληνες εφοπλιστές που έχουν επενδύσει πάνω από 13,5 δις. δολ. για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG και καλύπτουν ήδη σημαντικό ποσοστό των αμερικανικών εξαγωγών.

Ικανοποιημένοι είναι οι μέτοχοι της κοινοπραξίας του ΤΑΡ με leader τη BP και μετόχους εκτός της κρατικής “Socar”, την ιταλική “Snam”, τη βελγική “Fluxys” και την ισπανική “Enagas” που ταυτόχρονα διεκδικούν και τον ΔΕΣΦΑ. Ικανοποιημένοι είναι οι αμερικανικοί όμιλοι “Tellurian” και “Cheniere Energy” που μαζί με τους ομίλους “Λιβανού” και “Κοπελούζου” θα μετάσχουν στην κοινοπραξία για τον πλωτό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη. Ικανοποιημένος κυρίως ο Αμερικανός πρέσβης στο βαθμό που θα υλοποιηθούν τα ατλαντικά σχέδια αξιοποίησης του λιμανιού και δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στην περιοχή.

Ασφαλώς δεν θα υλοποιηθούν όλα τα σχέδια. Εξάλλου, ορισμένα απ΄ αυτά είναι ως ένα βαθμό ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

Ο μόνος που δεν θα ωφεληθεί απ΄ την κυβερνητική πολιτική αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της ελληνικής αστικής τάξης είναι ο λαός. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Θράκης θα βρεθούν στο στόχαστρο της επικίνδυνης διαπάλης μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας – Κίνας, αλλά και των αντιθέσεων στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού στρατοπέδου μεταξύ ΗΠΑ – Γερμανίας, την ίδια στιγμή που κλιμακώνεται και η τουρκική επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλαμβάνοντας το ρόλο του σημαιοφόρου στην προώθηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά, σε μια περίοδο που αυξάνεται κατακόρυφα η ένταση στη σκακιέρα του διεθνούς ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού».

Ο Σάββας Δευτεραίος, αναφέρθηκε στον ενεργητικό ρόλο που έχει αναλάβει η Τοπική Διοίκηση στην προώθηση των παραπάνω ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ο Διονύσης Κλάδης παρουσίασε την εμπειρία που υπάρχει για τους εργαζόμενους της περιοχής από την κατασκευή μεγάλων έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο των σχεδιασμών για την Ενέργεια και τους αγωγούς μεταφοράς της, μέσα από την οποία επιβεβαιώνεται ότι κερδισμένοι βγαίνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι.

Η Ματούλα Γκιδίκα αναφέρθηκε στη δράση του φιλειρηνικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή και ο Στέργιος Αλμπανίδης παρουσίασε το πώς εκφράζονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση  τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της περιοχής με διάφορους τρόπους, οι εξελίξεις στην Ενέργεια, τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί.

 

Σχετικά άρθρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών οι οποίοι αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν 3 ηλικιωμένους στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 15 Ιουλίου 2018 0
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών οι οποίοι…

Σύλληψη 2 ημεδαπών για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Αυγούστου 2016 0
Συνελήφθησαν χθες (6-8-2016) το βράδυ, στην Ορεστιάδα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, δύο…

Η Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης ξεκινάει συγκέντρωση σχολικών ειδών προκειμένου να δοθούν σε παιδιά οικογενειών που βρίσκονται σε ένδεια

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Αυγούστου 2018 0
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης ξεκινάει την συγκέντρωση σχολικών ειδών προκειμένου να δοθούν σε παιδιά οικογενειών που βρίσκονται σε ένδεια.…