Μην πληρώνετε για να πληρωθείτε” (Άρθρο του Μενέλαου Μαλτέζου)

Δημοσιεύτηκε στις: at 14 Ιουνίου 2021
70 0

Μην πληρώνετε για να πληρωθείτε

Σοβαρά ζητήματα έχουν προκύψει τα οποία καθιστούν την απόφαση συμψηφισμού των ανεξόφλητων απαιτήσεων των επιχειρήσεων, από την #επιδότηση του εργοδοτικού κόστους 12% από τον #ΟΑΕΔ για την περίοδο 2010-2015, μη λειτουργική για μεγάλο μέρος των ωφελούμενων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτών που είναι υγιείς και συνεπείς.

Η σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ  ορίζει ότι το αρμόδιο υποκατάστημα εκκαθαρίζει τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων δικαιούχων αρχικά μέχρι του ύψους των υφιστάμενων απαιτήσεων της Φορολογικής Διοίκησης και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και στη συνέχεια με αυτές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Με τον τρόπο που έχει σχεδιασθεί η διαδικασία #συμψηφισμού ο ΟΑΕΔ θα εκκαθαρίζει μελλοντικές απαιτήσεις μόνο όταν οι επιχειρήσεις έχουν, είτε βεβαιωμένες είτε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσει η επιχείρηση να δημιουργηθούν χρέη για να μπορέσει να τα συμψηφίσει.

Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να προτρέπει μια επιχείρηση  να λειτουργεί χωρίς να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη κάτι που πέραν του παράλογου θα δημιουργήσει και μια σειρά πρακτικών προβλημάτων στη λειτουργία τους μέχρι να διενεργήσει ο ΟΑΕΔ τους εν λόγω συμψηφισμούς (π.χ. σε επιχειρήσεις που προμηθεύουν το δημόσιο, πιστοληπτική ικανότητα επιχειρήσεων, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και αναπτυξιακά προγράμματα.)

Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενσκήψει άμεσα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει ήδη επισημανθεί από πολλούς φορείς. Ο μηχανισμός συμψηφισμού οφειλών χρήζει άμεσης διόρθωσης έτσι ώστε αυτός να διενεργείται χωρίς καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα καθώς ήδη κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Με εκτίμηση,

Μενέλαος Μαλτέζος,

Οικονομολόγος, 

Μέλος Κεντρικής Διοίκησης. Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Εκπρόσωπος Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

Μιαούλη 15,1ος όροφος,  Αλεξανδρούπολη

Τηλ. 6978004170

Σχετικά άρθρα

Αρση μέτρων: Ολα όσα λειτουργούν ξανά από αύριο, όροι & προϋποθέσεις – Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν Δευτέρα 25 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Μαΐου 2020 0
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020, τις δραστηριότητες και τους κανόνες λειτουργίας των…

Ο Σταύρος Λαζαρίδης υποψήφιος με την “Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση”

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Φεβρουαρίου 2019 0
Λαζαρίδης Σταύρος Γεννήθηκε το 1981 στο Σουχούμι. Δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην Γερμανία. Ήταν προπονητής ποδοσφαίρου σε ερασιτεχνικές ομάδες. Το 2015 επέστρεψε…

Έναρξη προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας για προστασία έναντι του ιού της λύσσας

Δημοσιεύτηκε από: - 30 Σεπτεμβρίου 2020 0
Σε εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ: ΨΓΕΡ4653ΠΓ-ΞΣΨ), σας ενημερώνουμε για την έναρξη της φθινοπωρινής…