Σαν σήμερα και ειδικότερα τις πρώτες ώρες της 27ης Ιουνίου του 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχωρούσε σε διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου, με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, όπως το ορίζουν οι θεσμοί.

Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα του αφού είχε  περιγράψει το κλίμα των διαπραγματεύσεων έκανε λόγο για τελεσίγραφο εκ μέρους των Θεσμών και είχε καλέσει τον ελληνικό λαό να απαντήσει στους εκβιασμούς «κυρίαρχα και υπερήφανα».

Είχε προηγηθεί νωρίτερα έκτακτη σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου,  μετά την  επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες , το οποίο μετά τις 23:00 μετατράπηκε σε υπουργικό συμβούλιο με την προσέλευση υπουργών και κομματικών στελεχών και απόφάσισε να συγκαλέσει το πρωί του Σαββάτου τη Βουλή και στη συνέχεια να προκηρύξει δημοψήφισμα σε επτά μέρες.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 23:00 άρχισαν να προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη , Γ.Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά.

Παράλληλα, πληροφορίες είχαν κάνει λόγο ότι ο πρωθυπουργός για εκείνη την απόφαση του είχε ενημερώσει τόσο την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και τον Μάριο Ντράγκι,  ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για ρευστότητα από την πλευρά της ΕΚΤ.

Μάλιστα, από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράστηκαν φόβοι ότι το δημοψήφισμα για τη συμφωνία θα μετατραπεί σε δημοψήφισμα για ευρώ ή δραχμή, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Ειδικότερα, η απάντηση της Γερμανίδας

Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας τα περισσότερα λόγο για απαράδεκτη επιλογή που προσπαθεί να μεταθέσει στις πλάτες του λαού τίς ευθύνες του μετά από πέντε μήνες λανθασμένης διαπραγμάτευσης.

Πανικός και ουρές στα ATM

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήκωσε τους Έλληνες από τα κρεβάτια και τους οδήγησε στις τράπεζες για να σηκώσουν χρήματα, φοβούμενοι τις αρνητικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά από τα μεσάνυχτα, όσο και από το πρωί του Σαββάτου, αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στα ΑΤΜ προκειμένου να κάνουν αναλήψεις.

 

parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΕνημερωτικές διαλέξεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε μαθητές στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κατά το σχολικό έτος 2016 – 2017
Επόμενο άρθροΈκτακτη ανακοίνωση για προβλήματα λειψυδρίας στη Χώρα Σαμοθράκης