Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ για Τουρκία: Κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων, απαγωγής και φυλάκισης

Δημοσιεύτηκε στις: at 15 Απριλίου 2019
371 0

Κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, φυλάκισης αλλά και απαγωγών διαπιστώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, με ταξιδιωτική οδηγία στην οποία καλεί τους Αμερικανούς να αναθεωρήσουν το ταξίδι τους προς τη γείτονα χώρα.

Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ αύξησε τον βαθμό επικινδυνότητας της Τουρκίας στο 3, ενώ στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία, το επίπεδο επικινδυνότητας φτάνει στο 4. Η ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε στις 9 Απριλίου, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμάχη της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα για την πώληση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Προειδοποίηση για τρομοκρατικές επιθέσεις

Σύμφωνα με την οδηγία, οι πολίτες των ΗΠΑ καλούνται να μην ταξιδεύουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, εξαιτίας του κινδύνου τρομοκρατίας και απαγωγών.

«Τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία., Οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας τουριστικές περιοχές, κόμβους μεταφοράς, αγορές/εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικούς θεσμούς, αεροδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Οι τρομοκράτες έχουν στοχεύσει στο παρελθόν Δυτικούς τουρίστες και ομογενείς» γράφει η οδηγία.

Επικριτική η οδηγία για τη δράση των υπηρεσιών ασφαλείας

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών πολιτών, για εικαζόμενες συγγένειες με τρομοκρατικές οργανώσεις, κατηγορίες που βασίζονται σε ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία, ενώ είναι πολιτικά παρακινούμενες.

«Ο Αμερικανοί υπήκοοι έχουν επίσης υποβληθεί σε στρατιωτικές απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας καθώς και οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που ασκείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να οδηγήσουν σε σύλληψη», αναφέρει η οδηγία.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς έχει ιδιαίτερα περιορισμένη πρόσβαση.

Γι’ αυτό το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καλεί τους πολίτες:

Να μείνουν σε επαγρύπνηση σε περιοχές όπου συχνάζουν οι Δυτικοί

Να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις και τα πλήθη

Να μείνουν σε ξενοδοχεία με αναγνωρισμένα μέτρα ασφαλείας

Να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα και να προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους με βάση τις νεώτερες πληροφορίες.

«Μην ταξιδεύετε σε περιοχές κοντά στα Σύνορα με Συρία και Ιράκ»

Παράλληλα, οι Αμερικανοί καλούνται να μην ταξιδεύουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, όπου ο συναγερμός βρίσκεται σε επίπεδο 4, λόγω των συνεχιζόμενων απειλών εμφυλίου πολέμου στη Συρία και των απειλών σε απαγωγές και επιθέσεις από τρομοκρατικές ομάδες.

Στις περιοχές αυτές σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενέδρες, εκρήξεις βομβών σε αυτοκίνητα και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές, καθώς και πυροβολισμούς, οδοφράγματα και βίαιες διαδηλώσεις.

Πηγή: www.voria.gr

Σχετικά άρθρα

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «1821-Η Παλιγγενεσία», στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Φεβρουαρίου 2016 0
Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και η Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης (Κ.Α.Π.Α.) πραγματοποίησαν εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «1821 – Η…