Η Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να είναι από τις πρώτες πόλεις που θα εφαρμόσουν την υλοποίηση του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης».

Το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Στάθμευσης, έργο προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα εφαρμοστεί -σε πρώτη φάση- πιλοτικά σε 20.000 θέσεις στάθμευσης σε πόλεις ολόκληρης της χώρας, με πολλαπλά οφέλη για τους δήμους, τους κατοίκους, τα Άτομα με Αναπηρία και τους επαγγελματίες.

Τεχνολογικά, το έργο στηρίζεται σε καινοτόμες λύσεις που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και περιλαμβάνει:

– Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν τη θέση στάθμευσης και μπορούν να τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή το πεζοδρόμιο.

– Τεχνολογία Geo-Location, η οποία «οδηγεί» τον οδηγό στην ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω smartphone και τον ενημερώνει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα ή/και τρέχουσες δραστηριότητες του δήμου, ενώ με την ίδια τεχνολογία ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία για παράνομη κατάληψη της θέσης.

– Εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (εφαρμογές smartphone, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης μέσω sms ή κάρτας).

– Εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού έργου.

Η ψηφιακή αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να γίνει με τρόπο συνεκτικό, στρατηγικά σχεδιασμένο και τεχνολογικά άρτιο, δίνοντας έμφαση στο να γίνει μια ανοιχτή πόλη, προσβάσιμη και φιλική σε όλους και φυσικά στα άτομα με αναπηρία. Ιδιαίτερα στην περιοχή του εμπορικού κέντρου, η καλή λειτουργία των Συστημάτων Ελεγχόμενης Στάθμευσης αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο που προσδιορίζει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών στις σύγχρονες πόλεις.

Η επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης στην πόλη αυτή την στιγμή, είναι πρώτης προτεραιότητας και είναι απαραίτητη για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής σε αυτή.

Η συγκυρία της κτηματαγοράς και η μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων, επιτρέπει στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης στο αναζητηθεί κεντρικό οικόπεδο με σκοπό την αγορά και την μετατροπή του σε στεγασμένο δημοτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Μια από τις περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να διερευνηθούν άμεσα, είναι και η περίπτωση του σημερινού οικοπέδου στο οποίο στεγάζεται το ΚΤΕΛ Έβρου. Η επικείμενη μετεγκατάστασή του θα «απελευθερώσει» ένα από τα πλέον κεντρικά οικόπεδα και όπως κατά το παρελθόν με το «Καπνομάγαζο» (περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου από τον ΚΤΕΛ) και αυτό το οικόπεδο έναντι ενός εύλογου τιμήματος θα μπορέσει να περιέλθει στον δήμο για την αξιοποίησή του. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χώρου αυτού πέρα από την εξαιρετική θέση του, είναι και το ότι αποτελεί διαμπερές οικόπεδο με πρόσωπο τόσο στην οδό Βενιζέλου όσο και στην παράλληλη οδό Κ. Παλαιολόγου. Επίσης υπάρχει δυνατότητα διερεύνησης για αγορά και παρακείμενων οικοπέδων με σκοπό την όσο δυνατή μεγαλύτερη καλυπτόμενη επιφάνεια. Ο τρόπος κατά τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ένα στεγασμένο δημοτικό πάρκινγκ στο συγκεκριμένο σημείο θα καθορισθεί από την κείμενη νομοθεσία, τα γεωμετρικά και οδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την εδαφοτεχνική μελέτη καθώς και τις συνθήκες κυκλοφορίας και στάθμευσης οι οποίες πρόκειται να διαμορφωθούν στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Επίσης βασικοί παράγοντες αποτελούν το εμβαδόν του διαθέσιμου χώρου και προφανώς η Τεχνοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Κάτι ανάλογο υλοποιείται αυτή την στιγμή από τον δήμο του Βόλου, με την κατασκευή πολυώροφου σταθμού αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως. Επιπλέον θα δημιουργηθούν 3 καταστήματα στο ισόγειο, στον Α’ όροφο και σε τμήμα του Α’ υπογείου.

Συμπερασματικά αν δεν υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία και για την δημιουργία οργανωμένου δημοτικού χώρου στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο της Αλεξανδρούπολης, οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης θα επιτείνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης που παρατηρείται στο κέντρο της πόλης και το οποίο δημιουργεί «ασφυξία» στο κυκλοφοριακό και εκνευρισμό σε οδηγούς, πολίτες και επισκέπτες.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Υποψήφιος δήμαρχος –
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑ.Σ.Α.»

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του υποψηφίου Δημάρχου Δημήτρη Λαζόπουλου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΌλα έτοιμα για το 4ο VIA EGNATIA RUN – Ρεκόρ συμμετοχών