Οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Δυτικής Λέσβου Δημήτρης Βελούτσος, Χρυσούλα Ζωγράφου, Ελένη Πίτσα , Μαριάνθη Τσάκου με αφορμή την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών στη Λέσβο απέστειλαν την παρακάτω επιστολή στην Ίλβα Γιόχανσον.

 

Ανοιχτή Επιστολή Προς την επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε

Κα.   Ίλβα   Γιοχανσον

Αξιότιμη κυρία Γιόχανσον

επ΄ ευκαιρία της επίσκεψης σας στο νησί μας ,τη Λέσβο, εμείς που εκπροσωπούμε ένα μέρος από τους κατοίκους στο δημοτικό συμβούλιο  της Δυτικής Λέσβου, της περιοχής που πρωτοπάτησαν το πόδι τους οι χιλιάδες πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή που τους έφερε εδώ η ανάγκη, σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή, ώστε να γνωρίζεται και την δική μας  άποψη στο θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Κυρία  Γιοχανσον,

γνωρίζετε  κι εσείς πως είναι η πολιτική των δυτικών ανεπτυγμένων χωρών που, επιδιώκοντας την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών της Ασίας και της Αφρικής , υποθάλπτουν πολέμους  σ΄ αυτές της χώρες.  Θλιβερή απόρροια των οποίων είναι οι χιλιάδες  κατεστραμμένων περιουσιών  και οι μυριάδες κατατρεγμένων ανθρώπων, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους  και να ζητήσουν καταφυγή στις χώρες της Ευρώπης.

Τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως η Λέσβος είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που πατούν.

Από την πρώτη στιγμή ,εμείς εδώ, τους αγκαλιάσαμε και τους φερθήκαμε όπως όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι οφείλουν να συμπεριφέρονται σε τέτοιες περιπτώσεις: με ανθρωπιά, με κατανόηση, με συμπόνια.

Όμως κυρία , η Ευρωπαϊκή ένωση δεν έκανε το ίδιο. Δεν στάθηκε και ούτε τώρα, με το νέο σύμφωνο Ε.Ε για το μεταναστευτικό, στέκεται  στο ύψος των αξιών που, θεωρητικά τουλάχιστον,  διακηρύσσει .

Αν εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός μετανάστευσης,  που ορίζει  γκρίζες ζώνες και υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων  στην πρώτη χώρα εισόδου –  δεδομένης δε και  της αντίστοιχης απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να τους περιορίσει στα νησιά –  σύντομα αυτά  θα μετατραπούν σε φυλακές αθώων ψυχών.

Η διαβίωση τόσων ανθρώπων σε άθλιες , όπως και μόνη σας θα διαπιστώσετε, συνθήκες, δεν τιμά ούτε εμάς ούτε εσάς. Καλλιεργεί συνθήκες ανάπτυξης κάθε είδους παραβατικότητας εκ μέρους τους αλλά κι εκ μέρους μας.

Δεν πρέπει να σας  ξεγελά το γεγονός ότι βρέθηκαν πολιτικά πρόσωπα που δέχτηκαν  την πρόταση δημιουργιας μεγαλης δομής – πες τε φυλακής- και γκιζάρισμα της περιοχής μας,  με αντάλλαγμα  χρήματα.  Πρέπει να ξέρετε ότι η  συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων και δη των κατοίκων των νησιών είναι ριζικά αντίθετη.

Πιστεύουμε ότι εσείς εκπροσωπείται την ιδέα της Ευρώπης των αξιών :της αδελφοσύνης, της  δικαιοσύνης, της ελευθερίας   και γι αυτό σας ζητάμε να στηρίξετε το αίτημά μας που είναι : ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ. Άμεσα να μετακινηθούν στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν οι ίδιοι.      

Όσο για την πρόταση δημιουργία γκρίζας ζώνης  στην παραμεθόριο περιοχή του Αιγαίου, για μας σημαίνει εκποίηση ελληνικής γης. Να σας θυμίσουμε δε,  ότι η Τουρκία δεν είναι ο καλύτερος γείτονας του κόσμου.

Κυρία Γιοχανσον,

το πρόβλημα έχει χρονίσει, έχει κουράσει  και τείνει να δημιουργήσει  ανεξέλεγκτες καταστάσεις.  Τα κουράγια μας έχουν λιγοστέψει δραματικά, αφού το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Φυσικά και δεν αρνούμαστε ν΄  αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στους εταίρους της Ευρώπης : συμφωνούμε να μείνουν και να ενσωματωθούν στο νησί μας όσοι πρόσφυγες  αναλογούν στον πληθυσμό μας. Αλλά ως εκεί.

Σας καλούμε να επέμβετε  τώρα για :

..να κρατήσουν τα νησιά μας τη φυσιογνωμία που τα χαρακτηρίζει,

.. να διασωθεί ,ότι διασώζεται από   το ευρωπαϊκό ιδεώδες ,

.. να μπορέσουν και οι πρόσφυγες  να ζήσουν σαν άνθρωποι.

Όσο  εξαρτάται  από εμάς δε , να είστε βέβαιη  ότι είμαστε έτοιμοι

ν αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και το πείσμα που μάς διακρίνει  για να το πετύχουμε.

 

Μετά τιμής                                                                                                                                                              

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Δημήτρης Βελούτσος,

Χρυσούλα Ζωγράφου,

Ελένη Πίτσα ,

Μαριάνθη Τσάκου

Προηγούμενο άρθροΑλλαγή ώρας: Την Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά
Επόμενο άρθροΆνοιγμα της εξωτερικής εστίασης τον Απρίλιο «έδειξε» ο Σκέρτσος