Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Οδηγίες στους πολίτες ενόψει της πρόσκαιρης επιδείνωσης του καιρού – Δείτε χάρτες, βίντεο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, με την πρόγνωση να αναφέρει ότι έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού, αναμένεται να επηρεαστούν:

-Στις Κυκλάδες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τιςπρωινές ώρες της Τετάρτης, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

-Στην Κρήτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι της Τετάρτης, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Αναλυτικοί χάρτες με τη «μίνι» κακοκαιρία – Πότε βελτιώνεται ο καιρός με 20άρια

Στο μεταξύ ο  καιρός το επόμενο διήμερο προβλέπεται άστατος, καθώς βαρομετρικό χαμηλό στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Την ίδια ώρα λίγα χιόνια θα πέσουν την Τετάρτη στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας και της Βόρειας Πελοποννήσου. Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη, όπου θα συνεχιστούν με φθίνουσα ένταση κατά τη διάρκεια της Πέμπτης.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, οι άνεμοι που θα το συνοδεύουν και η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν στη χώρα κατά τα τρίωρα 09:00 – 12:00 και 18:00 – 21:00 της Τετάρτης.

Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τη «μίνι» κακοκαιρία – Πότε βελτιώνεται ο καιρός με 20άρια

Ο  καιρός το επόμενο διήμερο προβλέπεται άστατος, καθώς  βαρομετρικό χαμηλό στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας το διήμερο Τετάρτη  και Πέμπτη  με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησαφαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Λίγα χιόνια θα πέσουν την Τετάρτη στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας και της Βόρειας Πελοποννήσου. Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης  τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη, όπου θα συνεχιστούν με φθίνουσα ένταση κατά τη διάρκεια της Πέμπτης.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, οι άνεμοι που θα το συνοδεύουν και η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν στη χώρα κατά τα τρίωρα 09:00 – 12:00 και 18:00 – 21:00 της Τετάρτης.

kairos_ellada_kakokairia_meteo
kairos_kakokairia_xartis

Όσον αφορά στους ενισχυμένους ανέμους κατά τη διάρκεια της  Τετάρτης 31/03, στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, παρουσιάζονται με βέλη οι επικρατούσες διευθύνσεις των ανέμων, ενώ οι κόκκινες αποχρώσεις και οι αναγραφόμενες τιμές αποτυπώνουν τις εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις τους.

kAIROS_ANEMI

Ο καιρός, έπειτα από τη διήμερη κακοκαιρία (Τετάρτη και Πέμπτη) βελτιώνεται με αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από την Παρασκευή και ένας άκρως καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον  καιρό σε όλη τη  χώρα

-Τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές στα ανατολικά και νότια τοπικά έντονα την Τετάρτη σε Κυκλάδες και Κρήτη

-Η θερμοκρασία θα πέσει το επόμενο διήμερο αλλά δεν θα απέχει πολύ από τις κανονικές τιμές

-Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή

Οι άνεμοι θα φτάνουν στα πελάγη τα 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ και πρόσκαιρα την Τετάρτη 8 με 9 μποφόρ

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα ο καιρός το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είναι γενικά αίθριος, με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

kairos_aprilios_wxcharts_thermokrasies_zesti
Ευρωπαϊκός χάρτης κατανομής θερμοκρασιών: Παρακολουθήστε την τάση του καιρού για τις πρώτες ημέρες του Απριλίου: Άνοδος της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας – Φωτογραφία: WXCHARTS
Σήμερα  Τρίτη σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, τη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στη νότια νησιωτική χώρα , Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.

Αύριο στο επίκεντρο αυτών των φαινομένων θα βρεθούν και η Κρήτη, οι Κυκλάδες και πιθανόν τμήματα της Εύβοιας με έμφαση ορεινές περιοχές όπου θα πρέπει να υπάρχει μία ετοιμότητα για ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους

Η θερμοκρασία σήμερα θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από  0 έως 10 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 18, στη Θεσσαλία από 3 έως 19 βαθμούς, στην Ήπειρο από 3 έως 20, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

temp_triti

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε πολλές περιοχές στα 7 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά στα ανατολικά και νοτιοανατολικά πελάγη πρόσκαιρα 8. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Ο καιρός στην Αθήνα

Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια και βορειοδυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς.

kairos_attiki

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα βροχής μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Κακοκαιρία την Τετάρτη με ισχυρά φαινόμενα – Χάρτες της ΕΜΥ

Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

τεταρτη

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Αιγαίο 7 με 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια κατά 3 με 4 βαθμούς.

termp_tetarti

Από την άλλη πλευρά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων συστήνει:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΠΗΓΗ www.protothema.gr
Προηγούμενο άρθρο«Πιάνουν λιμάνι» 9 επενδυτές για Αλεξανδρούπολη και Καβάλα
Επόμενο άρθροΠαύλος Α. Μιχαηλίδης: Να ενταχθεί και η ΑΜΘ στις περιφέρειες που θα παρέχουν κίνητρα στις επενδύσεις για μονάδες συναρμολόγησης οχημάτων