«Φωτιά» αναμένεται να πάρει από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας η Αλεξανδρούπολη, καθώς ξεκινά να μπαίνει στην περιοχή η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη που έχει διεκπεραιωθεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνολικά, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα.

Η μετακίνηση αφορά εναλλαγή δυνάμεων, καθώς μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει έκτοτε κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη) θα αναδιπλωθούν στην Ελλάδα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ σε ό,τι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» θα αναπτυχθούν φρέσκες δυνάμεις τους στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022».

Ετσι, αφίξεις ελικοπτέρων από την Ανατ. Ευρώπη αναμένεται να έχουμε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» από τις 18 έως τις 20 Νοέμβρη, ώστε να αποσυναρμολογηθούν κατόπιν και να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει εκεί άγκυρα μεταξύ 28 Νοέμβρη και 1 Δεκέμβρη. Το πλοίο θα ξεφορτώσει νέα ελικόπτερα που θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία την ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας (και στην Ελλάδα) και άρματα που μέσω σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου θα φύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία.

Κατά πληροφορίες, το πλοίο που φέρνει στην Αλεξανδρούπολη τις νέες δυνάμεις είναι το γιγαντιαίο οχηματαγωγό «ENDURANCE», που αναμένεται πρώτα να ξεφορτώσει κομμάτια στο λιμάνι του Vlissingen στην Ολλανδία, περί τις 25 Νοέμβρη, πριν συνεχίσει τον πλου του για Ελλάδα.

Ενόψει αυτής της διεκπεραίωσης, στις 19 – 20 Νοέμβρη αναμένονται στην Αλεξανδρούπολη ο στρατηγός – διοικητής της 21 Theater Sustainment Command, James Smith, και η στρατηγός – διοικητής της Military Surface Deployment and Distribution Command, Heidi Hoyle, οι οποίοι θα επιβλέψουν τις τελευταίες ετοιμασίες.

Στις 2 ή 3 Δεκέμβρη αναμένεται να μεταβεί για φιέστα («μέρα διακεκριμένων επισκεπτών»), με ομιλίες κ.λπ., στο λιμάνι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μαζί με την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

Ολα αυτά έρχονται σε εφαρμογή της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις.

Χαρακτηριστικά όσα τονίζονται σε ενημερωτικό με τίτλο «Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ενισχύει την εταιρική σχέση μεταξύ των Στρατών ΗΠΑ και Ελλάδας», της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ που αναπτύχθηκε τους προηγούμενους μήνες στην περιοχή, στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021».

Εκεί ο Αμερικανός αξιωματούχους – συντάκτης του κειμένου σημειώνει σε σχέση με τη νέα συμφωνία ότι «τώρα, η Συμφωνία περιέλαβε το στρατόπεδο “Γεωργούλα” (Βόλος) και το στρατόπεδο “Γιάννουλη”, που θα είναι ο χώρος υποστήριξης Logistics στην Αλεξανδρούπολη.

Μπορούμε ενδεχομένως να στήσουμε εκεί ένα στρατόπεδο που θα μπορούσε να παρέχει υποστήριξη σε έως και 600 στρατιώτες των ΗΠΑ», ένα μέρος «όπου τα στρατεύματα θα μπορούν να εργάζονται και να ζουν χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν βδομάδες ή μήνες για μια σύμβαση LSA (“Συμφωνία παροχής Τοπικών Υπηρεσιών”)».

Ενώ επισημαίνουν ότι από τον Νοέμβρη η Ελλάδα θα αποτελεί έδρα μιας «task force» της επόμενης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, που θα φέρουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη (στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022») και συγκεκριμένα της 1st Air Cavalry Brigade, με έδρα το Fort Hood του Τέξας, μια από τις πιο «μπαρουτοκαπνισμένες» ταξιαρχίες τους, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Αξίζει δε να υπογραμμιστεί πως το σημείωμα τονίζει ότι «αν και χωριστή από τη MDCA που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, η “Atlantic Resolve” συνδέει άμεσα τη Συμφωνία με το ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Επιβεβαιώνουν δηλαδή πως η στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας που υπογράφτηκε πρόσφατα, δεν αποτελεί, όπως λέει η κυβέρνηση, μια δήθεν «αμυντική» συμφωνία, αλλά μια συμφωνία πέρα ως πέρα ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αυτό άλλωστε είπε και ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στην κεντρική συνεδρία του 15ου Ετήσιου Συνεδρίου της Βαλτικής για την Αμυνα. Εκεί αναπτύσσοντας τη νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ: «(…) μια ολόπλευρη προσέγγιση όπου κάθε χώρα – σύμμαχος του ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται άμεσα για το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά, από τον Νότο έως τον Βορρά, από την Ανατολή έως τη Δύση, σε μια κοινή ολόπλευρη προσέγγιση», σε ρόλο μπροστάρη των επικίνδυνων σχεδιασμών τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί για μακρύ αγώνα στις σχέσεις της με τη Ρωσία», εφαρμόζοντας «πλήρως όλα τα σχετικά δόγματα και αναπτύσσοντας τις απαιτούμενες δυνάμεις σε κάθε τομέα».

Ενώ για την Κίνα είπε ότι «η διεθνής ισορροπία ισχύος έχει μεταβληθεί με συνέπειες για τα συμφέροντα της Συμμαχίας. Η Κίνα φαίνεται να αποβλέπει στο να αμφισβητήσει ευθέως την αμερικανική πρωτοκαθεδρία (…) είναι μια άμεση αμφισβήτηση της κυρίαρχης στρατιωτικής υπερδύναμης της εποχής μας και αυτό θα πρέπει να μας αφορά όλους», τόνισε το ίδιο πρωτοπαλίκαρο των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις «προκλήσεις» αυτές.

ΠΗΓΗ www.902.gr

Προηγούμενο άρθροΜενέλαος Μαλτέζος: “Στη δημοκρατία, αυτός που «δεν κάνει τη δουλειά», είτε γιατί δε θέλει, είτε γιατί δε μπορεί, φεύγει”
Επόμενο άρθροΘανάσης Μαρτίνος: “Το 75% των μοναχών του Αγίου Όρους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει”