Ο καταδρομέας Γενικός Επιθεωρητής Στρατού στην πρώτη γραμμή αποτροπής.

Μπορεί όλα τα βλέμματα να έχουν πέσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έπειτα από τις πρωτόγνωρες απειλές της Τουρκίας και την ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας όμως το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ δεν ξεχνούν τον Έβρο. Εκεί όπου τον Φεβρουάριο του 2020 η Άγκυρα εξαπέλυσε την πρωτοφανή υβριδική επίθεση με «όπλα» ταλαιπωρημένους μετανάστες επιχειρώντας να «σπάσει» τα χερσαία σύνορα της χώρας και να αποσταθεροποιήσει πλήρως την περιοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες και όσο κορυφώνεται η Τουρκική προκλητικότητα με τις εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας με πρώτο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο Στρατός Ξηράς ανεβάζει το επίπεδο εγρήγορσης λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα αυξημένης επιτήρησης και αποτροπής.

Το βίντεο που παρουσιάζει το Newpost με το πλωτό του Στρατού και τα πάνοπλα Στελέχη να περιπολούν πάνω στο ποτάμι είναι ενδεικτικό της επιφυλακής ακριβώς πάνω στην οριογραμμή.

https://youtube.com/shorts/8OC2AGZjVzY?feature=share

Όλες οι παραποτάμιες Μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα με έμφαση τόσο στα φυλάκια επιτήρησης πάνω στο ποτάμι όσο και στα παρατηρητήρια κατά μήκος του Έβρου ποταμού.

Αυξημένη φυσική παρουσία με περιπολίες και ενέδρες συνθέτουν την εικόνα του «readiness» των χερσαίων δυνάμεων με τη βοήθεια της τεχνολογίας όπως drones, θερμικές κάμερες και κάμερες νυχτερινής παρατήρησης. Από το «τριεθνές» και το Ορμένιο έως  τις Φέρες και το Δέλτα του Έβρου επιτηρείται σε 24ωρη βάση κάθε μέτρο των χερσαίων συνόρων. Στη ‘’μάχη’’ έχουν πέσει τα νέα αποκτήματα του Στρατού Ξηράς τεθωρακισμένα οχήματα M-1117 Guardian τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τις Μονάδες της πρώτης γραμμής.

Η συνεχής πτώση της στάθμης του ποταμού άλλωστε δίνει τη δυνατότητα στους υποκινούμενους μετανάστες να αναζητούν ευκολότερα περάσματα προς τα Ελληνικά εδάφη. Με τις δυνάμεις επιτήρησης και αποτροπής να ανεβάζουν το επίπεδο επιφυλακής με στόχο να «σφραγίσουν» κάθε «τρύπα» και να στήσουν φράγμα σε μαζικές μετακινήσεις προς τις Ελληνικές όχθες.

Ενδεικτικό της κινητοποίησης είναι ότι στον Έβρο βρέθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού καταδρομέας Αντιστράτηγος Νίκος Φλάρης ο οποίος επιθεώρησε Μονάδες, φυλάκια και παρατηρητήρια μαζί με ειδική ομάδα επιθεώρησης-αξιολόγησης αποτελούμενη από έμπειρους αξιωματικούς. Χρόνοι αντίδρασης, σχέδια αποτροπής για κάθε σενάριο, οργάνωση και τεχνικά μέσα μπήκαν στο «μικροσκόπιο» με τα αποτελέσματα να είναι απόλυτα ικανοποιητικά ενώ και το επίπεδο το προσωπικού διαπιστώθηκε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό.Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει καταρτιστεί σχέδιο διατήρησης της ετοιμότητας και εγρήγορσης όλο το καλοκαίρι με έμφαση σε εορτές και αργίες όπως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

πηγη newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη νίκη του Εθνικού Volley – K18
Επόμενο άρθροΑπάντηση Γ. Πλακιωτάκη σε ερώτηση Σ. Κελέτση: «Εντός του Ιουλίου οι δεσμευτικές Προσφορές και ο  προτιμητέος Επενδυτής για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης»