Με την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στη Μόσχα, πριν λίγες μέρες (14-15 Ιανουαρίου 2016), εγκαινιάστηκε ουσιαστικά το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας 2016. Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τον κ. Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του έτους.
Η είδηση αυτή, ενώ στα ρωσικά ΜΜΕ ήταν πρώτο θέμα, στα ελληνικά ΜΜΕ πέρασε δευτερευόντως ή και αγνοήθηκε τελείως.
Επειδή, εδώ στην Αλεξανδρούπολη, η Ελληνο – Ρωσική φιλία έχει αναπτυχτεί ιδιαίτερα, κρίνω σκόπιμο, αφενός να γίνει μια εκτενέστερη αναφορά στο γεγονός και αφετέρου να υπενθυμίσουμε ότι :

• Ρώσοι μηχανικοί σχεδίασαν το ρυμοτομικό σχέδιο του τότε Δεδέαγατς (υπάρχει σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα του 1887).
• Ρώσοι στρατιώτες ετάφησαν κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878).
• Εδώ επαναπατρίστηκαν και εγκαταστάθηκαν χιλιάδες ομογενείς, κυρίως την περίοδο 1990 – 1993.
• Λειτουργεί Πολιτιστικό Κέντρο με την επώνυμα «Ρώσικο Σπίτι».
• Έχει υπογραφεί Διακρατική Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 2007, για Συνεργασία στην Κατασκευή και την Εκμετάλλευση του Αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη».
• Έχουν γίνει συζητήσεις για ίδρυση Ρωσικής Τράπεζας (KEDR Bank).
• Έχουν γίνει συζητήσεις για ίδρυση Ρωσικού Υποπροξενείου.
• Τον Οκτώβριο του 2011, έγιναν τα εγκαίνια του ανεγερθέντος νέου Μνημείου των Ρώσων στρατιωτών στην πλατεία της Ιεράς Μητροπόλεως με κάθε επισημότητα και τον κατάπλου του Ρωσικού πολεμικού πλοίου ‘Caesar Kunikov’ οι πεζοναύτες του οποίου παρέλασαν μαζί με Έλληνες στρατιώτες.
• Έχουν γίνει αδελφοποιήσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης με Δήμους της Ρωσίας.
• Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόβ, 21 Νοεμβρίου 2015, ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης.

***
Στη νεώτερη ιστορία, Ελλάδα και Ρωσία, εδώ περίπου και δυο αιώνες, συνδέονται με ισχυρούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς και διπλωματικούς δεσμούς. Οι δεσμοί αυτοί, εδράζονται κυρίως στην κοινή Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη.
Δεν είναι τυχαίο ότι, το 2016, συμπληρώνονται 1000 χρόνια συνεχούς παρουσίας των Ρώσων στο Άγιο Όρος και όλα είναι έτοιμα για λαμπρούς εορτασμούς οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν με επίκεντρο την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος ή «τη Μονή των Ρώσων» ή απλά «το Ρούσικο μοναστήρι». Να θυμίσουμε την επίσκεψη του Πούτιν στο Άγιο Όρος και στη Μονή Παντελεήμονος, το Σεπτέμβριο του 2005, μετά από δυο άλλες προγραμματισμένες που δεν έγιναν εξαιτίας συγκυριών. Το Δεκέμβριο του 2001 με την κακοκαιρία και το Σεπτέμβριο του 2004 με την πτώση του Σινούκ.
Ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, είναι και η ιστορική παρουσία στη Ρωσική Ομοσπονδία σημαντικού αριθμού ελληνικής καταγωγής Ρώσων πολιτών.
Οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών είναι συχνές και περιλαμβάνουν εκατέρωθεν επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας τους.
Στα πλαίσια αυτά, το 2013, υπήρξε μια πρώτη συμφωνία, από τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον εορτασμό Κοινού Έτους 2016,.
Τον Απρίλιο του 2014, η ομοσπονδιακή υπηρεσία της Ρωσίας για τον Τουρισμό, Rostourism, στα πλαίσια του Κοινού Έτους 2016 με την Ελλάδα το ονόμασε και Έτος Τουρισμού.
Στην επίσημη νομική πύλη του Κρεμλίνου, τον Οκτώβριο του 2014, με την υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δημοσιεύθηκε το σχετικό διάταγμα και εγκρίθηκε η σύσταση ειδικής οργανωτικής επιτροπής, με σκοπό την ενίσχυση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στις 8 Απριλίου 2015, κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, υπεγράφη στη Μόσχα από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή το 2016 του Έτους Ελλάδος στη Ρωσία και Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα.
Από το καλοκαίρι του 2015, ξεκίνησαν και στην Ελλάδα οι σχετικές προετοιμασίες. Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης με το ΑΠ 26156/22-7-2015 έγγραφό του, προς όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, ζήτησε την υποβολή σχετικών προτάσεων μέχρι τέλος Αυγούστου 2015.
Μεγάλοι Δήμοι, όπως της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, έκαναν ειδικές συνεδριάσεις και αποφάσισαν για το θέμα αυτό.
Στα τέλη Νοεμβρίου 2015, αντιπροσωπεία των κορυφαίων ρωσικών ΜΜΕ επισκέφτηκε την Ελλάδα εν όψει του εορταστικού Έτους 2016. Στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, στις 26-11-2015, πραγματοποιήθηκε δεξίωση με αυτή την ευκαιρία.
***

Με την ευκαιρία του εορτασμού, του Κοινού Ελληνο – Ρωσικού Έτους 2016, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για το ότι έχει πρωτοστατήσει με ποικίλους τρόπους στην ανάπτυξη των Ελληνο – Ρωσικών σχέσεων.
Τώρα, δίνεται η ευκαιρία και σε άλλες ελληνικές πόλεις να παραδειγματιστούν, προς αμοιβαίο όφελος των δυο λαών.

Αλεξανδρούπολη Ιανουάριος 2016

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Δημότης Αλεξανδρούπολης

Προηγούμενο άρθροΠροβολή ορεινών διαδρομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης μέσω νέων τεχνολογιών
Επόμενο άρθροΈξαλλοι οι αγρότες! Τους έκλεψαν τις μπαταρίες των τρακτέρ για να μην κινητοποιηθούν…