29-05-1453 Η ΠΟΛΗΣ ΕΑΛΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (του Π.Μάνδαλου)

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:08
651 0

Στις 29/5/1453, στις 8 π.μ, άρχισε η τελευταία επίθεση των Οθωμανών και ήταν και η τελευταία, αφού έμελε μετά τις αιματηρές απόπειρες, να ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην Πόλη της Κωνσταντινούπολης.

Και λέμε στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν ήταν πλέον η μεγάλη αυτοκρατορία εδώ και πολλά χρόνια, αλλά από το 1300 και μετά μόνο μια επαρχία με την Πόλη αρχηγό. Η ακμάζουσα πόλη του 1εκατομυρίου κατοίκων, είχε μείνει μια μικρή πόλη των 80.000 εξουθενωμένων κατοίκων από τις διαρκείς πολιορκίες.

Ας δούμε όμως και την ιστορία, της πτώση της. Άρχισε με την πρώτη Άλωση και φυσικά αυτή των Σταυροφόρων, δηλαδή των Χριστιανών ομόθρησκων, που όμως δεν ήταν και τελείως αδερφοί Χριστιανοί…. αλλά αιρετικοί για τους μεν ….και αιρετικοί για τους άλλους.

Αποτέλεσμα η υφαρπαγή, όλου του πλούτου και του χρυσού της πόλης και φυσικά εκεί με την οικονομική απώλεια, άρχισε και η πτώση της δύναμης της αυτοκρατορίας. Στην ιστορία του Βυζαντίου, πέρασαν 93 αυτοκράτορες. Οι 30 από αυτούς χαρακτηρίστηκαν, σφετεριστές της εξουσίας από την ιστορία. Οι διαμάχες για την εξουσία και οι ίντριγκες του κλήρου, οδήγησαν σε απομονωτισμό και φυσικά σε μαρασμό την άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία.

Οι αυτοκράτορες για να διατηρήσουν την εξουσία τους και τα πλούτη τους, επέβαλαν δασμούς δυσβάστακτους στον λαό, που πολλές φορές πολλές επαρχίες ασπάστηκαν την Οθωμανική κυριαρχία και τους λιγότερους φόρους από την ασυδοσία των αυτοκρατόρων. Σε πολλά μέρη οι διάφοροι στρατηγοί τοποθετούσαν Οθωμανούς για να ελέγχουν καλύτερα τις περιοχές με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν πολλοί σε μεγάλες επαρχίες και να κηρύξουν χαλιφάτα και μικρές αυτόδιοικητικές περιοχές.

Έτσι σιγά σιγά εξασθενώντας οικονομικά και στρατιωτικά φτάσαμε και στο τέλος. Η τελευταία ευκαιρία παρουσιάστηκε στον αυτοκράτορα, όταν ένας Ούγγρος κατασκευαστής κανονιών παρότρυνε την ανάπτυξη κανονιών στον αυτοκράτορα, ο οποίος μην έχοντας να τον πληρώσει τον οδήγησε στην αγκαλιά του Σουλτάνου που κατασκεύασε και το μεγάλο κανόνι που θα έριχνε τα απόρθητα τείχη.

Και πάλι. Ενώ ο εχθρός ήταν ακριβώς στα τείχη, οι έριδες για την εξουσία συνεχίζονταν. Την πόλη πολιορκούσαν 200.000 στρατός με 420 πλοία, έναντι 4.900 Βυζαντινών και 2.000 ξένων.

Και όμως ο Γεννάδιος ο Σχολάριος, μετέπειτα Πατριάρχης και ανθενωτικός κολλούσε αναθέματα για τον Παλαιολόγο. Ίσως πατριώτης …ή ίσως Εφιάλτης που κράτησε τα σκήπτρα προδίδοντας ακόμα και την ίδια την Ελευθερία ενός λαού ….έναντι της εξουσίας ..που βέβαια ήτανε δεδομένου ότι θα χαθεί.

Και ήρθε η ρήξη των τειχών και κατέρρευσε ο Ιουστιάνης που υπερασπιζότανε την πύλη του Αγ. Ρωμανού, απεσταλμένος του Πάπα μαζί με τον Αυτοκράτορα. Άλλοι το είπανε Κερκόπορτα, που δεν θα έφτανε για μια άλωση. Το ρήγμα μεγάλο και η ορμή των Τούρκων ακόμα μεγαλύτερη. Και η κατάρρευση αναμενόμενη. Πολλοί είχαν μείνει μέσα στα τείχη. Αν πολεμούσαν, ίσως να είχαμε άλλα αποτελέσματα. Εξ άλλου, 6000 άνδρες είναι λίγοι ..σε έναν πληθυσμό 80.000 κατοίκων.

Αν όμως δούμε και στις μέρες μας τα πράγματα, ίσως ζούμε μια ίδια κατάσταση. Ανίκανοι πολιτικοί που εξανέμισαν τα οικονομικά μιας εύρωστης χώρας διανεμίζοντας τα, σε μίζες και δικούς τους λογαριασμούς. Ευρωπαίοι στο ρόλο των Σταυροφόρων που λήστεψαν και λεηλάτησαν τον πλούτο της χώρας με την βοήθεια και την ευλογία των τοπικών Εφιαλτών που καθότανε σε βουλευτικά έδρανα. Φιλίες και απομόνωση από τις διεθνείς αγορές. Στο όνομα μιας Ε.Ε. που είχε σχέδιο Γερμανικό του 1942, εξανέμισαν ότι λογαριασμό, υπήρχε από ταμεία και δημόσιο χρήμα. Διαφθορά παντού. Ακόμα και το έρμο το σχολείο, αυτό που επιβίωσε ακόμα και σε μορφή κρυφού το διέβρωσαν με πλαστά χαρτιά, που πολιτικοί επί δεκαετίες απόκρυπταν, ενώ οι κατέχοντες καλά περνούσαν. Αυτοί οι ξεφτιλισμένοι ήταν άξιοι, γιατί είχαν χαρτιά από ξένα και ακριβά πανεπιστήμια. Όπως ακριβώς τα πλαστά πτυχία που παρείχαν εδώ. Αυτοί είχαν πολλά προσόντα και έπαιρναν πολλά χιλιάρικα …γιατί ο μπαμπάκας τους από την πρώτη μέρα τους έβαλε στα διοικητικά των υπουργείων. Αυτοί που το μόνο που ήξεραν ..ήταν το yes sir…και η υποταγή προς όφελος των λογαριασμών τους. Και όμως αν και ο Ιούδας κρεμάστηκε ζητώντας έλεος, έστω και με αυτόν τον τρόπο …Αυτοί εκεί ..Θέλουν να κατασπαράξουν ακόμα …ότι απέμεινε από τα χρόνια που διοικούσαν. Ακριβώς δηλαδή μια επαναλαμβανόμενη ιστορία εκείνης της εποχής όπου ο Παλαιολόγος πολεμώντας ..έβλεπε από μέσα το τέλος και την Κερκόπορτα να την ανοίγει κάποιος Εφιάλτης από μέσα.

Και στο τέλος. Όλα για την μίζα την καταρράκωση και δυσφήμηση κάθε τι Ελληνικού. Φόροι παντού σε έναν πρώην υπερήφανο, λαό που κατάντησε η ανικανότητα τους, έρμαιο ακριβώς των Φράγκων Σταυροφόρων, που ήρθαν όμως με στυλό και πένα. Εφιάλτες παντού. Και φυσικά δύσκολα βρίσκεις και τον Παλαιολόγο ή τον Λεωνίδα σε μια στρατιά Εφιαλτών.

Η προσπάθεια του 2015 δυστυχώς δεν έβγαλε αποτελέσματα. Άλλαξε μερικά πράγματα και τις βλέψεις της Ευρώπης. Αυτή την φορά η Οθωμανική αυτοκρατορία επιτίθεται με την μορφή της γερμανικής αυτοκρατορίας. Πολλές φορές προσπάθησαν οι Γερμανοί, δεν τα κατάφεραν, αλλά τα κατάφεραν με την Κερκόπορτα της Βουλής. Τότε ο Ιγνάτιος, σήμερα τα μνημόνια των πολιτικών. Ίσως γιατί ήταν ποιο εύκολα εκ των έσω. Και φυσικά όπως τότε οι σταυροφόροι ληστέψανε και εξασθενήσανε το Βυζάντιο όχι ότι οι αυτοκράτορες ήταν ποιο ικανοί, σήμερα μια ληστρική Ε.Ε. έκανε το ίδιο και φυσικά οι φόροι και πάλι δυσβάσταχτοι. Μια τελευταία προσπάθεια για την αποκτάσταση των διεθνών σχέσεων με πολύπλευρες συμαχίες προσπαθείτε τα τελευταια χρόνια για να μας βγάλει από τον απομονοτισμό που μας είχαν οδηγήσει οι εως τώρα κυβερνήσεις. Ίσως αυτή η προσπάθεια όπως και η επανασύσταση και αναπροσαρμογη της παραγωγής θα εξωθήσουν την χωρα σε οικονομική ευμάρια. Ίσως ας ελπίσουμε να πετύχουν. Ας ελπίσουμε η ιστορία να μην επαναληφτεί. Ας ελπίσουμε να μην γίνει τίποτα από αυτά που έγιναν.

Σχετικά άρθρα

Κατάληψη στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης – Αίτημα τοποθέτησης εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης πλήρους ωραρίου

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Οκτωβρίου 2017 0
Αλεξανδρούπολη, 16 Οκτωβρίου 2017 Αρ. Πρωτ.: 113 ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου ΚΟΙΝ.: Όπως Πίνακας Αποδεκτών ΑΝΟΙΚΤΗ…

Γεωργιάδης: Πρώτα για εμβολιασμένους τα γυμναστήρια σε κλειστούς χώρους – Προς κατάργηση το ραντεβού στο λιανεμπόριο

Δημοσιεύτηκε από: - 8 Μαΐου 2021 0
Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ανοίξουν και άλλες οικονομικές και κοινωνικές…

ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ – Μέσα και σκοποί της αλλαγής μοντέλου, πεδίο σύγκρουσης Συντήρησης και Προόδου (Άρθρο του Μενέλαου Μαλτέζου)

Δημοσιεύτηκε από: - 3 Ιουνίου 2021 0
ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ Μέσα και σκοποί της αλλαγής μοντέλου, πεδίο σύγκρουσης Συντήρησης και Προόδου. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα με…