Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Γάλλου προέδρου και άνοιξε το δρόμο για την απόφαση Μακρόν να παραχωρήσει στην Ελλάδα και στην HAF το μαχητικό που αλλάζει επίπεδο στην Πολεμική Αεροπορία.

Η καθοριστική ημέρα για τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν η 10η Ιουνίου. Η Γαλλική φρεγάτα Courbet επιχείρησε να προχωρήσει σε έλεγχο στο ύποπτο για μεταφορά όπλων φορτηγό πλοίο Cirkin ανοιχτά της Τρίπολης στη Λιβύη. Τουλάχιστον τρεις Τουρκικές φρεγάτες σχημάτισαν κλοιό γύρω από το ύποπτο φορτηγό και εγκλώβισαν το Γαλλικό πολεμικό πλοίο με τα ραντάρ των όπλων τους.

«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα» τόνιζε στους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ η Γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας Φλοράνς Παρλί λίγες ημέρες αργότερα.

Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τον Γάλλο Πρόεδρο. Αυτή η επιθετική ενέργεια της ‘Αγκυρας έφερε ακόμη πιο κοντά Παρίσι και Αθήνα και άνοιξε το δρόμο τόσο για την αμυντική συμφωνία η οποία υπογράφεται τα επόμενα 24ωρα όσο και για την απόφαση Μακρόν να παραχωρήσει στην Ελλάδα και στην HAF το μαχητικό που αλλάζει επίπεδο στην Πολεμική Αεροπορία.

Εδώ και 30 χρόνια από τότε που έφτασαν τα πρώτα Mirage 2000 στην Τανάγρα η Τουρκική πολεμική αεροπορία κυριολεκτικά υποφέρει. Καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά στο Αιγαίο ένα μαχητικό το οποίο όχι μόνο δεν γνωρίζει αλλά και ένα αεροσκάφος το οποίο διαθέτει ξεχωριστά χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά στην εναέρια μάχη ειδικά στα χέρια των Ελληνικών ”γερακιών”. Μαχητικό το οποίο φέρει φονικά όπλα κρούσης όπως οι στρατηγικοί πύραυλοι Scalp αλλά και οι αντιπλοικοί Exocet. Οι υπολογιστές της 331 Μοίρας ΘΗΣΕΑΣ αλλά της 332 ΓΕΡΑΚΙΑ υπάρχουν χιλιάδες ώρες βίντεο με εγκωβισμούς Τουρκικών F-16 από τα ”Δελταπτέρυγα”.

Και αν το Mirage αποτελεί ακόμα και σήμερα εφιάλτη για τους γείτονες πως θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει τις αντιδράσεις τους μπροστά στην ειλλημμένη πλέον απόφαση Αθήνας και Παρισιού να ”βάψουν” και το Rafale στα χρώματα της HAF. Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Γάλλο πρόεδρο είναι ενδεικτικές της πίεσης που αισθάνεται πλέον η ‘Αγκυρα ενώπιον της απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών από την Ελλάδα και φυσικά της συμμαχίας που αναπτύσσεται με την πυρηνική δύναμη Γαλλία στο πλευρό της Αθήνας. Παρά τις αγκυλώσεις ανοιχτό παραμένει πάντα και το ζήτημα της απόκτησης φρεγατών Belhara.

‘Ηδη το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle σχεδιάζει τον πλου του προς την Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από έναν μικρό Γαλλικό στολίσκο. Tις επόμενες εβδομάδες ανάλογα και με τις κινήσεις της ‘Αγκυρας θεωρείται πιθανό ότι θα δούμε μια μεγάλη Ελληνο-Γαλλική αεροναυτική άσκηση ακόμα και σε ”καυτή” για τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θαλάσσια περιοχή.

Οι επαφές πλέον Αθήνας και Παρισιού είναι καθημερινές ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο. Το απόγευμα θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φλοράνς Παρλί με επίκεντρο τα εξοπλιστικά. Ο ”πυρετός” συνομιλιών τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε στρατιωτικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρίας των Rafale της Dassault βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ελληνικό Επιτελείο.

ΠΗΓΗ newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΦώτης Φωτεινός: “Στο πρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θ. Τσωνη βρήκαμε ένα φίλο που αγαπάει τη Σαμοθράκη”
Επόμενο άρθροΔιατηρείται στην κορυφή της διεθνούς ναυτιλίας η Ελλάδα