43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Αλεξανδρούπολη

506 0

Το σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο…. Το μέλλον δε θα΄ ρθει από μονάχο του, αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς», εμπνευσμένο από τον ποιητή της Επανάστασης Β. Μαγιακόφκι, έδωσε τον τόνο και στις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Αλεξανδρούπολη!

Στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο του Πάρκου της Ακαδημίας όπου και φιλοξενείται το φεστιβάλ της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια, ξεχώριζε η κεντρική έκθεση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θετικές εντυπώσεις άφησε και το μουσικο – θεατρικό αφιερώμα με τίτλο ¨Ν ΄ αποτινάξεις τις αλυσίδες¨, με κεντρικό περιεχόμενο το νομοτελειακό γεγονός της επαναστατικής αλλαγής.

Προηγήθηκε η λειτουργία των στεκιών για μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζόμενους, εκ των οποίων ξεχώρισε η ζωντάνια των μαθητών – μεγαλύτερων και μικρότερων ηλικιών – όπου γνωρίστηκαν, έπαιξαν, συζήτησαν και διασκέδασαν με τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο φεστιβάλ.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από το Θανάση Τζίμα, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, την οποία και παραθέτουμε ολόκληρη.

Παρά τον καιρό, το πρόγραμμα έκλεισε με κέφι από το ρεμπέτικο λαϊκό συγκρότημα ¨78 στροφές¨

 

Ομιλία Φεστιβάλ Αλεξανδρούπολης από το Θανάση Τζίμα, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι

το φεστιβάλ της ΚΝΕ υψώνει για μία ακόμα φορά τα πανιά του και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Από την Κρήτη μέχρι σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και σε κάθε γωνιά της χώρας, μέχρι τις κεντρικές δραστηριότητές του στην Αθήνα στις 21-23 Σεπτέμβρη.

Αυτός ο κόσμος που στήνεται κάθε χρόνο με το μεράκι και την εθελοντική εργασία των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, είναι το σπίτι κάθε εργαζόμενου, της φτωχολογιάς του τόπου μας, της νεολαίας που στριμώχνεται καθημερινά ανάμεσα στα αδιέξοδα του σήμερα.

Εδώ ακούγεται ανόθευτη και δυνατή, η φωνή όλων αυτών που προβληματίζονται για το που πάει η κατάσταση σήμερα, όλων αυτών που θέλουν να σηκώσουν το ανάστημά τους στη σημερινή βαρβαρότητα, που δεν σταματούν να οραματίζονται και να παλεύουν για τα δίκια του λαού μας, για ένα καλύτερο αύριο.

Για όλους αυτούς που ξέρουν ότι ναι,

μπορούν οι εργαζόμενοι να ζουν χωρίς αφεντικά γιατί, ναι

χωρίς αυτούς, χωρίς το δικό τους μόχθο, γρανάζι δε γυρνά.

Ειδικά φέτος φίλες και φίλοι, το φεστιβάλ της ΚΝΕ αλλά και ολόκληρο το Κόμμα μας τιμά το μεγάλο Οκτώβρη του 17.

Τιμά τη μεγάλη σοσιαλιστική Οκτωβριανή επανάσταση, που τέτοια περίοδο πριν 100 χρόνια συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

Τιμά την πρώτη νικηφόρα έφοδο προς το βασίλειο της ελευθερίας, αντλώντας διδάγματα από την ιστορική πείρα, όχι για να τα λιβανίσει και να τα τοποθετήσει σε κάποιο ακίνδυνο εικονοστάσι, αλλά για να τα κάνει όπλο για το σήμερα, για τους μεγάλους σκληρούς ταξικούς αγώνες που είναι σίγουρο ότι έρχονται.

Η γνώση, η αποτύπωση της αλήθειας, της πείρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης είναι στέρεο εφόδιο στα χέρια μας, ιδιαίτερα για τους νέους κομμουνιστές,

Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι σειρήνες της υποταγής που σήμερα φαντάζουν κυρίαρχες, αργά ή γρήγορα θα σιγήσουν και πάλι κάτω από την ορμητική πάλη των λαών.

Γιατί η Οκτωβριανή Επανάσταση φίλες και φίλοι, απέδειξε πρώτα απ΄όλα ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος. Απέδειξε ότι της γης οι κολασμένοι,

με το Κόμμα τους μπροστάρη και καθοδηγητή,

μπορούν να αξιοποιήσουν τις ανειρήνευτες αντιθέσεις ενός συστήματος που έχει φάει πια τα ψωμιά του, και να τον ανατρέψουν.

Μπορούν να οικοδομήσουν μια ανώτερη κοινωνία. Μια κοινωνία που δεν είναι όραμα ανέφικτο, αλλά που αντίθετα έγινε πράξη στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, με όλες τις παραλείψεις τους, αλλά και με όλες τις κατακτήσεις τους. Είναι πλέον ιστορική πραγματικότητα.

Η σοσιαλιστική επανάσταση και οι σοσιαλιστικές κοινωνίες, απέδειξαν ότι μια κοινωνία χωρίς το βραχνά του καπιταλιστικού κέρδους και των καπιταλιστών, όχι μόνο είναι εφικτή αλλά είναι και η μόνη που μπορεί να μοιράσει απλόχερα αμέτρητες κατακτήσεις στους λαούς της, που σήμερα μαθαίνουν να ζουν κάθε μέρα και χειρότερα, για να θησαυρίζουν οι λίγοι και εκλεκτοί.

Και αυτό το συμπέρασμα δε σβήνεται, παρόλο που προσωρινά το “νέο”, δεν μπόρεσε να επιβληθεί στο “παλιό”.

Η σοσιαλιστική επανάσταση φώτισε το μοναδικό δρόμο που μπορούν να ακολουθήσουν οι λαοί για να σπάσουν τα δεσμά τους, το δρόμο της επαναστατικής ταξικής πάλης. Φώτισε την ακατανίκητη δύναμη των εκμεταλλευομένων όταν αποφασίζουν πια να βγουν στο προσκήνιο και να γυρίσουν τον τροχό της ιστορίας μπροστά, στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Απέδειξε ότι αυτός ο ανίκητος γίγαντας, έχει τελικά ποδάρια πήλινα, και η νίκη του σοσιαλισμού μπορεί να επιτευχθεί σε μια χώρα ή ομάδα χωρών ως συνέπεια της ανισόμετρης ανάπτυξης και των αδυσώπητων αντιθέσεων που μαστίζουν τον καπιταλισμό.

Ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο της επαναστατικής πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως καθοδηγητή όχι μόνο της επανάστασης αλλά και όλης της πάλης που συνεχίζεται ενάντια στο παλιό που δεν παραδίνεται εύκολα, μέχρι την τελική νίκη, τη νέα κομμουνιστική κοινωνία.

Σήμερα παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, είμαστε ακόμα πιο σίγουροι και κατηγορηματικοί για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού κομμουνισμού.

Αυτή την αναγκαιότητα επιβεβαιώνει πρώτα απ΄όλα το ίδιο το πισωγύρισμα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στην Ευρώπη, στη χώρα μας. Το ξήλωμα κατακτήσεων που ακολούθησε, που αποσπάστηκαν με σκληρούς αγώνες αλλά και κάτω από την ευεργετική επίδραση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης στις σοσιαλιστικές χώρες.

Αυτό επιβεβαιώνουν και οι ατέλειωτοι πόλεμοι και επεμβάσεις, που συνεχίζονται αμείωτα σε όλο τον πλανήτη με τους καπιταλιστές να ξεσαλώνουν τώρα πια που δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος.

Γι΄αυτό βροντοφωνάζουμε με όλη μας τη σιγουριά ότι

το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός,

είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός.

Και από αυτό το βήμα, καλούμε πρώτα από όλους τη νέα γενιά. Να σκύψει και να διαβάσει τις νέες εκδώσεις που κυκλοφορούν από την ΚΝΕ, από το Κ.Κόμμα

να μάθει τις αλήθειες που κρύβονται και τα ψέματα που λέγονται για το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Για το σοσιαλισμό που περπάτησε ένα πρωτόγνωρο και δύσβατο μονοπάτι, το μοναδικό όμως που βγάζει στο ξέφωτο για τους λαούς, μακριά από το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ο αντικομουνιστικός οχετός που χύθηκε αυτές τις μέρες με αφορμή το άθλιο συνέδριο που έγινε στην Εσθονία με στόχο την εξίσωση φασισμού κομμουνισμού, είναι ένα ακόμα δείγμα της προσπάθειας που κάνουν οι καπιταλιστές να ξορκίσουν τους πραγματικούς τους φόβους και να ξαναγράψουν την ιστορία στα μέτρα τους.

Και είναι απορίας άξιον, γιατί αφιερώνουν πακτωλούς ολόκληρους χρημάτων για να συκοφαντήσουν και να δαιμονοποιήσουν αυτό που οι ίδιοι λένε ότι κατέρρευσε οριστικά;

Κρύβουν την ιστορική απόδειξη ότι υπάρχει απάντηση στο ερώτημα ότι τίποτα δε γίνεται, στο δεν αλλάζουν τα πράγματα, ότι οι εκμεταλλευτές και η εξουσία τους δεν είναι αιώνια όπως θέλουν να την εμφανίσουν.

Πυροβολούν δηλαδή με τα μάτια στο αύριο, το αύριο που αργά ή γρήγορα θα αναζητήσει η εργατική τάξη και τα παιδιά της και που αντικειμενικά, όπως ορίζει η κοίτη του ποταμού της κοινωνικής εξέλιξης, θα ακολουθήσει τον πάγο που έσπασε, το δρόμο που χαράχτηκε και οδήγησε στο σοσιαλισμό και το πρώτο εργατικό κράτος.

Μπροστάρης σε αυτή τη χυδαία διαδικασία παραχάραξης είναι η ίδια η ΕΕ, αυτή η σύγχρονη λυκοσυμμορία των καπιταλιστών που έχει βαθιά χαραγμένο στο DΝΑ της τον αντικομμουνισμό. Είναι αυτή που δαπανά εκατομμύρια για να ταυτίσει το φασισμό, το πιο αποκρουστικό παιδί του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος με τη μεγάλη Σοβιετική Ένωση, με τον κόκκινο στρατό που τον κατατρόπωσε.

Είναι αυτή που ασελγεί πάνω στη μνήμη εκατομμυρίων θυμάτων αλλά και εκατομμυρίων που έδωσαν της ζωή τους για να ηττηθεί ο φασισμός, Τέτοια ήταν τα 20 εκατομμύρια σοβιετικών μαχητών και πολιτών, οι εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές που συσπειρώθηκαν στο Εαμ του οποίου εμψυχωτής καθοδηγητής και βασικός αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ.

Είναι η ΕΕ που στη δήθεν δημοκρατική αγκαλιά της χωρά κράτη που τα κομμουνιστικά σύμβολα και Κόμματα είναι παράνομα, που οι ναζιστές των Βάφεν ΣΣ βαφτίζονται σε μαχητές της ελευθερίας, κράτη όπως η καπιταλιστική Εσθονία στην οποία 300.000 πολίτες στο 1,3 εκατομμύρια δεν έχουν καν πολιτικά δικαιώματα.

Αυτή την ΕΕ εξυμνεί και καθαγιάζει καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάει για ευρωπαϊκό δημοκρατικό δήθεν κεκτημένο. Γι΄αυτό και δεν του αρμόζει κανένα συγχωροχάρτι. ‘Πόσο μάλλον όταν επί χρόνια αυτός και οι πολιτικοί του πρόγονοι κολλάνε ένσημα σαν αριστεροί ψάλτες του αντικομουνισμού, πότε με το Στάλιν πότε με τη σοβιετία και την έλλειψη ελευθερίας, αναπαράγοντας ότι σάπιο και κάλπικο επιχείρημα κυκλοφορεί αυτά τα χρόνια. Είναι και αυτός χρήσιμος στο σύστημα της εκμετάλλευσης, ρίχνει και αυτός νερό στον ίδιο μύλο όπως και η ΝΔ με το χυδαίο αντικομουνισμό της που έφτασε αυτές τις μέρες να υιοθετεί και επιχειρήματα της ΧΑ

Ο αντικομουνισμός τους όμως φίλες και φίλοι δεν θα περάσει. Το Κ. Κόμμα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση και καλεί και κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο να πράξει το ίδιο . Γιατί πάνω απ όλα ο αντικομμουνισμός δεν έχει φιλολογική διάσταση, αντίθετα δυναμώνει και θεριεύει κάθε φορά που χτυπά το καμπανάκι για νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης, κάθε φορά που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί , οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Καλούμε όμως και τη νέα γενιά να μην τους κάνει τη χάρη να μένει απαθής στο λάκκο που της σκάβουν.

Και είμαστε σίγουροι ότι θα φωτιστούν δυσάρεστες αλήθειες για τους ίδιους τους απολογητές του καπιταλισμού

Και είμαστε σίγουροι ότι και μέσα από αυτό το δρόμο της αμφισβήτησης, θα βρει απαντήσεις και θα φωτιστούν και τα σημερινά της ερωτήματα για το που πάνε τα πράγματα.

-Γιατί σήμερα που παράγεται αυτός ο απίστευτος πλούτος ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης της επιστήμης και της τεχνολογίας μια χούφτα ανθρώπων ζουν μέσα σε απίστευτη χλιδή, στα κότερα και τα ιδιωτικά τους νησιά, και οι δικοί τους γονείς δουλεύουν τσακισμένοι νύχτα μέρα και δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν το ρεύμα;

-Γιατί η νεολαία, οι ίδιοι, οι συμμαθητές τους περιπλανώνται μετά το σχολείο ανάμεσα στην κακοπληρωμένη δουλειά και την ανεργία; Γιατί χιλιάδες νέοι επιστήμονες καταδικάζονται στη μετανάστευση αναζητώντας μια καλύτερη ζωή ενώ την ίδια στιγμή χτυπούν κόκκινο οι ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές, σε γιατρούς και μόνιμο προσωπικό

-ποιοι είναι αυτοί που τους λένε, ότι πρέπει να μάθουν να ζουν σαν το survivor για να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό για μια κακοπληρωμένη θέση εργασίας στη σημερινή ζούγκλα;

-Και ποια είναι αυτή η ζούγκλα, αν όχι αυτό το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα που αναπνέει κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και που το μόνο που προσφέρει στο λαό και τη νεολαία είναι κρίσεις, ανεργία, τσάκισμα δικαιωμάτων, πολέμους και δυστυχία;

Αυτός ο παραλογισμός που αντικρίζει η νέα γενιά καθημερινά, είναι η λογική, η κανονική λειτουργία ενός συστήματος που κινείται με κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος. Αιτία είναι η καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία, ο θανάσιμος ανταγωνισμός και η αναρχία στην παραγωγή, το ότι στην τελική οι καπιταλιστές, οι λίγοι, ζουν κλέβοντας τον πλούτο από τους πολλούς που τον παράγουν.

Αυτό είναι το εμπόδιο της κοινωνικής εξέλιξης και γι΄αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση. Πέρασε η εποχή που πρόσφερε έστω κάποια βελτίωση στη ζωή των εργαζομένων, και αυτή πάντα κάτω από σκληρούς αγώνες. Σήμερα γυρίζει προς τα πίσω, ξυλώνει βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα , μετατρέποντας τη νέα βάρδια ειδικά των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα.

Φίλες και φίλοι

και από αυτό το βήμα καλούμε το λαό και τη νεολαία να μη συμβιβαστούν με το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Έχουμε πια πείρα, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε.

Όλα αυτά τα χρόνια χορτάσαμε σωτήρες. Ζήσαμε και τον πάλαι ποτέ κραταιό δικομματισμό , τις κυβερνήσεις τεχνοκρατών, τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Ζούμε σήμερα και την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση.

Τέρμα πια στην αναμονή. Η λογική του μικρότερου κακού, του εφικτού δοκιμάστηκε με τα πιο πικρά για το λαό αποτελέσματα

Κανέναν να μη ξεγελάσει το νέο αφήγημα της κυβέρνησης που ξεδιπλώνεται αυτές τις μέρες και από το βήμα της ΔΕΘ και κορυφώθηκε πριν από λίγο με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Γιατί σίγουρα πέρα από τις πανηγυρικές διαπιστώσεις για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία το 2018, πίσω από τις υποσχέσεις για επιστροφή στην κανονικότητα και για δίκαιη ανάπτυξη, κρύβεται η συνέχιση της ολομέτωπης επίθεσης.

Κρύβεται ότι τα ματωμένα πλεονάσματα και τα μέτρα που τα συνοδεύουν είναι αποφασισμένα για πολλά χρόνια μετά το 2018, ότι η επιτροπεία είναι συνυφασμένη με την ΕΕ και ισχύει για όλα τα κράτη, με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια.

Παρά τους πανηγυρισμούς,

Δεν είναι τυχαίο ότι άρχισαν ταυτόχρονα και οι ψίθυροι για λίγο ακόμα υπομονή μπροστά στην 3η αξιολόγηση και στα 113 προαπαιτούμενα μέτρα που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να ψηφίσει.

Δεν είναι τυχαίοι επίσης και οι έμμεσοι εκβιασμοί που διοχετεύονται για να κλείσει γρήγορα η 3η αξιολόγηση αλλιώς όπως λένε διακυβεύεται το μομέντουμ και η ανάπτυξη.

Είναι δηλαδή μονά ζυγά δικά τους, μη μιλάτε στην κρίση γιατί οι καημένοι οι επιχειρηματίες βογκάνε, μη ζητάτε στην ανάπτυξη γιατί μπορεί να τρομάξει και να φύγει

Τέτοιοι είναι οι ΣΥΡΙΖΑιοι, οι καλύτεροι μαθητές,που έγιναν πια δάσκαλοι στη βρώμικη δουλειά, στην εξαπάτηση και τον εκβιασμό.

Όσο όμως και αν είναι μανούλες στα λόγια, δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι αντεργατικοί νόμοι που ψήφισαν αυτοί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραμένουν και θα παραμένουν σε πλήρη ισχύ. Αυτοί είναι οι νόμοι που χτίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη, την καπιταλιστική ανάπτυξη δηλαδή που είναι ναρκοθετημένη για την πλειοψηφία των εργαζόμενων.

Την ανάπτυξη που φέρνει 30 εκατομμύρια τουρίστες και 2 δις επιπρόσθετα φετινά κέρδη σε μεγαλοξενοδόχους και λοιπούς καρχαρίες του κλάδου και την ίδια ώρα ξεζουμίζει τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, ατελείωτες ώρες, για 400 και 500 ευρώ. Που αφήνει τη λαϊκή οικογένεια, τα νέα παιδιά στο σπίτι τους στερώντας το δικαίωμα ακόμα και αυτών των ολιγοήμερων διακοπών.

Τώρα μάλιστα, ετοιμάζεται να βάλει χέρι στο συνδικαλιστικό νόμο, στο δικαίωμα της απεργίας, έμμεση απόδειξη ότι η ανάκαμψή τους χτίζεται στη βαθιά εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Γι΄αυτό και πάνε να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου.

Και όσο και αν προσπαθεί να διαφοροποιηθεί η ΝΔ από την κυβέρνηση που έχει εξελιχθεί στο 10 το καλό για την αστική τάξη, όσο και αν προσπαθεί να εμφανιστεί ότι αυτή είναι πιο ικανή να “τραβήξει το τσιρότο γρήγορα και ανώδυνα”, δεν μπορεί να κρύψει τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Σύμπλευση που επιβεβαιώνεται με την κοινή υπογραφή τους στο 3ο μνημόνιο, με τις δεσμεύσεις ότι το κράτος έχει συνέχεια στην υλοποίηση της

στρατηγικής της ανταγωνιστικότητας, της θωράκισης δηλαδή της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η ΝΔ, στο ξήλωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στο ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, στον ΕΝΦΙΑ, στους μισθούς πείνας που με δική της υπουργική απόφαση το 2012 μειώθηκαν για τους νέους κάτω των 25 κατά 32% και η κυβέρνηση διατηρεί φυσικά ως σήμερα.

Γι΄αυτό και δεν πρέπει να ξεγελούν κάθε φορά που πετάνε την μπάλα στην εξέδρα.

Για την παιδεία για παράδειγμα που είναι και στο επίκεντρο της συζήτησης το τελευταίο διάστημα, σηκώνουν ψεύτικα δίπολα που τους βολεύουν, μια για τους σημαιοφόρους, μια για την αριστεία, για τους διευθυντές, το μάθημα των θρησκευτικών.

Κουβέντα όμως και οι δύό τους για την παιδεία εμπόρευμα. Κουβέντα για τα φροντιστήρια, τις ξένες γλώσσες, τις δραστηριότητες για τα πιο μικρά παιδιά, τα πανάκριβα νοίκια για τους φοιτητές, τα δίδακτρα των διάφορων ΙΕΚ.

Αντίθετα η ίδια η κυβέρνηση Σύριζα ΑΝΕλ, που καταγγέλλει τη ΝΔ για σκότος, είναι αυτή μετατρέπει την ίδια ώρα το σχολείο σε ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, με διπλές εξετάσεις Γενάρη Ιούνη είναι η ίδια που ψήφισε νέο νόμο στα ΑΕΙ ανοίγοντας διάπλατα στις επιχειρήσεις την πόρτα για να καθορίζουν σκοπό και περιεχόμενο σπουδών και έρευνας, που νομιμοποιούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Και μετά και οι δύο τους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάθε φορά που δημοσιεύονται οι βάσεις για τους νέους που δεν βρίσκουν δουλειά, για τις χαμένες γενιές κτλ.

Έχουν δίκιο λοιπόν οι μαθητές που φωνάζουν:

στο σάπιο σύστημά τους, σάπια και η παιδεία

εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία

Γιατί παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους και τις κοκορομαχίες για το ποιος θα μας γδάρει καλύτερα το τομάρι για χατήρι των καπιταλιστών, οικοδομούν από κοινού και σε συνέχεια το κράτος και την οικονομία της ανταγωνιστικότητας . Καμία φωνή, καμία αντιπαράθεση π.χ. για τα επικίνδυνα σχεδία που ξεδιπλώνονται στην περιοχή μας. Αντίθετα κοινός βηματισμός μέχρι τέλους.

Γιατί το κεφάλαιο δεν βολεύεται μόνο με τους μισθούς γαλέρας που έχουν επιβάλλει. Επιδιώκει να απλώσει τα δίχτυα του και στα διπλανά χωράφια.

Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική τους που στόχο έχει να θρέψει τις πληγές της κρίσης και να αναβαθμίσει τα συμφέροντα της ελ αστικής τάξης στην περιοχή, Και δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για το λαό μας.

Η πολιτική αυτή , που την ονομάζουν ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έχει στόχο να αναδειχθεί η χώρα ως διεθνής κόμβος εμπορίου, μεταφορών , ενέργειας, τουρισμου στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος που για να επιτευχθεί μπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που όλοι παρακολουθούμε. Και απαιτεί πραγματικά μεγάλο θράσος από πλευράς τους να εμφανίζουν αυτούς τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της αγοράς, για τους δρόμους της ενέργειας, ώς δήθεν ευκαιρία για να ανοίξουν δουλειές και θέσεις εργασίας.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν συντρέχουνε λόγοι ανησυχίας γιατί η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας, ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Καθημερινά όμως είναι τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της χώρας και την πρεμούρα των κυβερνήσεων αυτή να δυναμώσει.

Τα συγχαρητήρια του Αμερικανού πρέσβη και άλλων αξιωματούχων, οι τακτικές επισκέψεις σε υποδομές που αξιοποιούνται από το ΝΑΤΟ, η συζήτηση για την πολυετή ανανέωση τη βάσης της Σούδας (που αυτές τις μέρες ανανεώνεται για μια ακόμα χρονιά), οι τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες μετέχουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι παραχωρήσεις γης , υποδομών, δρόμων για να περνούν ΝΑΤΟΙΚΑ στρατευματα, ακόμα και στρατόπεδα στον Εβρο είναι η συνεισφορά της δικής μας αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της για να πάρουν το μερίδιο από την πίτα που τους αναλογεί.

Η ανησυχία με την οποία δικαιολογημένα παρακολουθούμε όλοι τις εξελιξείς πρέπει να γίνει ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Ο λαός και η νεολαία δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε κρέας στα κανόνια των εκμεταλλευτών της χώρας και των συμμάχων τους. Να γίνει δύναμη αντίστασης και πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια αυτά. Η απάντηση του λαϊκού κινήματος, που και εδώ στην Αλεξανδρούπολη σηκώνει τη φωνή του δυναμικά, πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Να απορρίψει τον εθνικισμό και το ρατσισμό που είναι δηλητήριο και θα τον οδηγήσει δεμένο χειροπόδαρα στις κάθε φορά επιδιώξεις της αστικής τάξης, που ξέρει να βάζει καλά το περιτύλιγμα της εθνικής ενότητας στις δικές της επιδιώξεις.

Να απαιτήσει εδώ και τώρα την άμεση απεμπλοκή της χώρας από ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Να σηκώσει τις δίκες του σημαίες. Γιατί ο λαικός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τις επιδιώξεις ΕΕ-ΝΑΤΟ που σπέρνουν πόλεμο και καταστροφή

Ακόμα μια φορά, απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, που διδάσκονται στα σχολεία και τις σχολές τους ότι οι πόλεμοι γίνονται από τρελούς και αιμοβόρους ή ότι ο πόλεμος είναι στο DΝΑ του ανθρώπου.

Στα παιδιά που υιοθετούν χωρίς να το θέλουν, τα προσχήματα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ για τις επεμβάσεις τους.

Ο πόλεμος είναι στο DΝΑ του καπιταλισμού όπως και οι κρίσεις που τις συνέπειές τους πληρώνουμε σήμερα. Είναι η ίδια πολιτική με άλλα, βίαια μέσα

Είναι στο DΝΑ του συστήματος που ζει και αναπνέει από την άγρια εκμετάλλευση και καταλήστευση των εργαζόμενων σε συνθήκες αδυσώπητου ανταγωνισμού. Γι΄αυτό και η λαϊκή πάλη πρέπει να βάλει στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά ταυτόχρονα φτώχεια πολέμους δυστυχία. Να οδηγήσει στην ίδια την ανατροπή της μήτρας του κακού που δεν είναι άλλη από την εξουσία των λίγων, που με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο ξεζουμίζουν και ματώνουν τους λαούς για τα δικά τους συμφέροντα.

Φίλες και φίλοι, το  ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης και λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

 

Δεν τους έχουμε ανάγκη

Ο λαός μας, η εργατική τάξη με την εξουσία της είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή και την κατανομή, τον εργατικό έλεγχο, απαλλαγμένη από τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της νέας γενιάς,

– Να αναπτύξει ολοκληρωμένα την προσωπικότητα της , τις ικανότητες και τις κλήσεις του καθενός, αξιοποιώντας την επιστήμη , την τεχνολογία προς όφελος του, αφού έχει στόχο και συμφέρον από τη δική του πρωτοπόρα συμμετοχή στην οικοδόμηση. Δεν θέλει άβουλα όντα, ομιλούντα γρανάζια στη μηχανή, που θα σκύβουν το κεφάλι. Αντίθετα αναπτύσσει την πρωτοβουλία, τη συνειδητή σκέψη και δράση

– του εξασφαλίζει το δικαίωμα στην παιδεία, την υγεία , τον αθλητισμό, την πρόσβαση στον πολιτισμό και τα τεχνολογικά επιτεύγματα

τη δυνατότητα να μεγαλώσει χωρίς άγχος αλλά και τη δυνατότητα να φτιάξει τη δική του οικογένεια χωρίς να καρδιοχτυπά για το μέλλον των παιδιών του.

Αυτές τις κατακτήσεις τις προσέφερε απλόχερα το ίδιο το σοσιαλιστικό σύστημα που οικοδομήθηκε στον 20 αιώνα.

Οι αναξιοποίητες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μπορούνε να απελευθερωθούν μόνο με την αλλαγή τάξης στην εξουσία, μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησιας που στραγγαλίζει αυτές τις δυνατότητες όταν δεν ταυτίζονται με την καπιταλιστική κερδοφορία.

Γιατί η χώρα μας διαθέτει έμπειρο εργατικό επιστημονικό δυναμικό, σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, αξιόλογο ορυκτό πλούτο, παραγωγή που μπορεί να εξασφαλίσει το μεγάλο μέρος των λαϊκών αναγκών διατροφικών, ενεργειακών, μεταφορικών, έργων υποδομής και λαϊκής στέγης.

Οι ίδιες αυτές οι δυνατότητες τα χέρια του λαού και της δικής τους εξουσίας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Αντίθετα στα χέρια των καπιταλιστών συνθλίβονται και τη θέση τους παίρνει η ανεργία, η κακοπληρωμένη δουλειά, οι πόλεμοι.

Καλούμε τη νέα γενιά να μάθει, να συζητήσει με τους κομμουνιστές για τα συμπεράσματα που έβγαλε το κόμμα μας για το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Να μελετήσει την πείρα των μπολσεβίκων και την πρώτη νικητήρια σοσιαλιστική επανάσταση, αλλά και την ηρωική πορεία , γεμάτη αγώνες και θυσίες του ΚΚΕ, που δεν δίπλωσες ποτέ τη σημαία των ταξικών συμφερόντων, τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης, της σημαία του σοσιαλισμού. Να μελετήσει τις θέσεις του, τη σύγχρονη πρόταση εξουσίας που έχει διαμορφώσει, και να πάρει τη θέση της στους μεγάλους αγώνες που θα ξημερώσουν στον τόπο μας και αλλού.

Να βάλει και αυτή τη δική της σφραγίδα, γιατί το μέλλον δεν έρχεται από μονάχο του, έρχεται με τη θέληση και δράση των λαών…

Μπορούμε να νικήσουμε.

Σχετικά άρθρα

Μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και του Δ΄ Σώματος Στρατού

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Δεκεμβρίου 2018 0
Δύο Μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και του Δ΄ Σώματος Στρατού πρόκειται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια τελετής…

Σύλληψη ημεδαπού για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών

Δημοσιεύτηκε από: - 31 Αυγούστου 2016 0
Συνελήφθη χθες (30-8-2016) το μεσημέρι, σε θαμνώδη περιοχή της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης,…

Ε.Λαμπάκης: «Εισπράττουμε τους πρώτους καρπούς των προσπαθειών μας» – Χ.Τοψίδης: «Μεγάλη επιτυχία που δέχτηκε μια κυβέρνηση να επενδύσει στην περιοχή μας»

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Νοεμβρίου 2015 0
Κοινή Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στα ΜΜΕ το μεσημερι της Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και…