Από το έλεος της… Αριάδνης, στο έλεος του ΕΛΓΑ

Δημοσιεύτηκε στις: at 21 Ιανουαρίου 2017
857 0

Αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών βρέθηκαν καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι στο σύνολο της επικράτειας της χώρας, αφού η… Αριάδνη (έτσι ονόμασαν οι μετεωρολόγοι το σύνολο των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα) δεν χαρίστηκε σε καμία, σχεδόν, περιοχή.

Και ενώ προσπαθούν να μαζέψουν τα απομεινάρια της παραγωγής τους, περιμένουν από τον ΕΛΓΑ το επόμενο βήμα -δηλαδή τις εκτιμήσεις- ελπίζοντας ότι οι όποιες αποζημιώσεις θα αποτελέσουν μια μικρή, έστω, βοήθεια στις απώλειες από την καταστροφική μανία του καιρού.

Αν. Μακεδονία και Θράκη

Καλλιέργειες κηπευτικών και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο είναι η γενική εικόνα των καταστροφών από χιονοπτώσεις και παγετό σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Η διευθύντρια του ΕΛΓΑ Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφειρούλα Κατσικέρη, μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι έγιναν 10 αναγγελίες για θανάτους αιγοπροβάτων από το δριμύ ψύχος. Σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες, τους δήλωσαν ζημιές σε λαχανικά και ελαιοκράμβη, αλλά προς το παρόν, λόγω της παρατεταμένης χιονόπτωσης και το ότι πολλές περιοχές είναι σκεπασμένες με χιόνι, δεν μπορούν να εκτιμήσουν την ζημιά. Αναφέρει το ενδεχόμενο όταν λιώσουν τα χιόνια και πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους, να διαπιστώσουν προβλήματα και στα σιτηρά.

Το θερμοκήπιο του Σταύρου Δεμίρη στις Φέρες υπέστη καταστροφή στα κηπευτικά αλλά η μεγαλύτερη αφορά στο πάγιο κεφάλαιο, καθώς κατέρρευσε η οροφή από τον όγκο χιονιού που συγκεντρώθηκε. Την Δευτέρα το επισκέφθηκαν ελεγκτές του ΕΛΓΑ, κατέγραψαν την καταστροφή και περιμένουν, όπως είπαν στον ιδιοκτήτη, να βγει κάποιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ). «Με βάση αυτό θα πρέπει να στήσω το θερμοκήπιο με δικά μου χρήματα, να συγκεντρώσω τα τιμολόγια κι όταν ελέγξουν εάν όντως έχει στηθεί, να αποζημιωθώ. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο να στηθεί, χωρίς κάποια οικονομική βοήθεια». Η ζημιά εκτιμά ότι είναι στο 50% και φτάνει τις 40.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Κάλια Πετσαλάκη

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα

ypaithros.gr

Σχετικά άρθρα

Παρέμβαση της Νατάσας Γκαρά για τους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς στον Διεθνή Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Ιουλίου 2018 0
Το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών έθεσαν κατά τις τοποθετήσεις τους στην ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης…

45 εκατ. για αλιευτικά λιμάνια, ιχθυόσκαλες, καταφύγια και καινοτομία

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Ιουλίου 2017 0
Εκδόθηκαν οι προσκλήσεις του ΕΠΑλΘ 2014-2020 «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια», καθώς και «Καινοτομία στην αλιεία», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής…

Είναι στο Χέρι μας: “Η 4η έδρα του ΔΠΘ, η Ορεστιάδα, απουσιάζει παντελώς από την πρόταση. Ούτε ένα «τούβλο», ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνεται για υποδομές στα τμήματα της Ορεστιάδας!”

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Απριλίου 2020 0
Μόλις την περασμένη Παρασκευή (3 Απριλίου 2020) εγκρίθηκε με τηλεδιάσκεψη από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα…