Αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών βρέθηκαν καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι στο σύνολο της επικράτειας της χώρας, αφού η… Αριάδνη (έτσι ονόμασαν οι μετεωρολόγοι το σύνολο των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα) δεν χαρίστηκε σε καμία, σχεδόν, περιοχή.

Και ενώ προσπαθούν να μαζέψουν τα απομεινάρια της παραγωγής τους, περιμένουν από τον ΕΛΓΑ το επόμενο βήμα -δηλαδή τις εκτιμήσεις- ελπίζοντας ότι οι όποιες αποζημιώσεις θα αποτελέσουν μια μικρή, έστω, βοήθεια στις απώλειες από την καταστροφική μανία του καιρού.

Αν. Μακεδονία και Θράκη

Καλλιέργειες κηπευτικών και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο είναι η γενική εικόνα των καταστροφών από χιονοπτώσεις και παγετό σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Η διευθύντρια του ΕΛΓΑ Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφειρούλα Κατσικέρη, μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι έγιναν 10 αναγγελίες για θανάτους αιγοπροβάτων από το δριμύ ψύχος. Σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες, τους δήλωσαν ζημιές σε λαχανικά και ελαιοκράμβη, αλλά προς το παρόν, λόγω της παρατεταμένης χιονόπτωσης και το ότι πολλές περιοχές είναι σκεπασμένες με χιόνι, δεν μπορούν να εκτιμήσουν την ζημιά. Αναφέρει το ενδεχόμενο όταν λιώσουν τα χιόνια και πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους, να διαπιστώσουν προβλήματα και στα σιτηρά.

Το θερμοκήπιο του Σταύρου Δεμίρη στις Φέρες υπέστη καταστροφή στα κηπευτικά αλλά η μεγαλύτερη αφορά στο πάγιο κεφάλαιο, καθώς κατέρρευσε η οροφή από τον όγκο χιονιού που συγκεντρώθηκε. Την Δευτέρα το επισκέφθηκαν ελεγκτές του ΕΛΓΑ, κατέγραψαν την καταστροφή και περιμένουν, όπως είπαν στον ιδιοκτήτη, να βγει κάποιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ). «Με βάση αυτό θα πρέπει να στήσω το θερμοκήπιο με δικά μου χρήματα, να συγκεντρώσω τα τιμολόγια κι όταν ελέγξουν εάν όντως έχει στηθεί, να αποζημιωθώ. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο να στηθεί, χωρίς κάποια οικονομική βοήθεια». Η ζημιά εκτιμά ότι είναι στο 50% και φτάνει τις 40.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Κάλια Πετσαλάκη

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα

ypaithros.gr

Προηγούμενο άρθροΚοινή Συνεδρίαση Δημοτικών Συμβουλίων, Δήμου Αλεξανδρούπολης και Δήμου Σαμοθράκης
Επόμενο άρθροΑίτημα για παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων για φυσικά και νομικά πρόσωπα του νομού Έβρου κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά