«Ανοίγει» η αυλαία του 5ου Φεστιβάλ Via Egnatia για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την πόλη της Αλεξανδρούπολης, από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 με αναδρομική έκθεση κοσμημάτων, έκθεση φωτογραφίας, επισκέψεις ιστορικού – αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, προβολή ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος για παιδιά και ενήλικες. 

«Οι δράσεις που έχουμε επιλέξει με περισσή προσοχή και λεπτομέρεια για το 5ο Φεστιβάλ Via Egnatia στον Έβρο έχουν στόχο τη διάδραση και συμμετοχικότητα των πολιτών. Έχουν στόχο να φωτίσουν τη διαχρονικότητα και την πολυπολιτισμικότητα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Της Οδού που ένωσε και έφερε κοντά τους πολίτες στο παρελθόν και μπορεί να μας οδηγήσει και στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά. 

Την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, στην Αλεξανδρούπολη, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης κοσμημάτων (2014-2019) σε συνεργασία με τον Σύλλογο φίλων Χειροποίητου κοσμήματος «Ευ Κοσμώ», τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Στις Ράγες της Ιστορίας» σε συνεργασία με την ομάδα «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης», και προβολή ντοκιμαντέρ παραγωγής του Εθνολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με θέμα «Αλεξανδρούπολη, Φως στην Ιστορία». Η έκθεση κοσμημάτων και η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργήσουν την Παρασκευή έως τις 22:00, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου από τις 9:00 έως τις 13:00, και από τις 18:00 έως τις 22:00. Τις ώρες λειτουργίας των εκθέσεων θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ σε συνεχή ροή.  

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου μουσειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 9-10 ετών με θέμα «Via Egnatia: αναζητώντας σταυροδρόμια τόπων και πολιτισμών» στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων και συνδυαστικής σκέψης σχετικά με την Αρχαία Εγνατία Οδό, σχεδιασμένο από την επιστημονική συνεργάτιδα του μουσείου Αγνή Λ. Καραγιάννη, Αρχαιολόγο Α.Π.Θ και Υπ. διδάκτορα Μουσειακής Αγωγής Δ.Π.Θ. η οποία και θα το υλοποιήσει. 

Το πρόγραμμα αξιοποιεί πληροφοριακό υλικό, που έχει συλλέξει το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης με αφορμή τη δράση «Via Egnatia: Ταξιδιωτικές Μαρτυρίες από τον Στρυμόνα στον Έβρο» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ Via Egnatia  2018. Επίσης, εμπλουτίζεται με αναφορές στην Αρχαία Θράκη και στην Αρχαία Εγνατία Οδό μέσα από αρχαιοελληνικά θεατρικά κείμενα, τα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανιχνεύσουν και να δραματοποιήσουν. Σκοπός του προγράμματος είναι να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στο πέρασμα των αιώνων και να μεταφέρει με τρόπο βιωματικό τη γνώση στους μαθητές ως μελλοντικούς πολίτες, προσεγγίζοντας τη Μάθηση (Education) μέσα από τη Ψυχαγωγία (Entertainment).

Το μουσειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Via Egnatia: αναζητώντας σταυροδρόμια τόπων και πολιτισμών» αποτελείται από τρεις αλληλένδετες δράσεις και διαρκεί δύο ημέρες. Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες δράσεις (14 και 15 Σεπτεμβρίου) θα υλοποιηθούν από τις 11:30 έως τις 13:00 και η τρίτη δράση (15 Σεπτεμβρίου) θα υλοποιηθεί 19:00-21:00. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ένα δικό τους επιδαπέδιο παιχνίδι με τους σταθμούς, εμπορικούς και πολιτισμικούς, της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Θα φτιάξουν το δικό τους χάρτη, τους κανόνες του παιχνιδιού, τις ερωτήσεις γνώσεων, αφού πρώτα συλλέξουν το κατάλληλο υλικό. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ’-Ε΄ Δημοτικού (9-10 ετών). Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής (ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα) στα τηλέφωνα του Γραφείου Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου 25513-55336 και 25513-55325 από τις 8:30 έως τις 15:00. 

Για το βράδυ του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συναυλία με το συγκρότημα ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ. Οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC, δηλαδή ο Γιώργος Σταυρίδης, ο Βαΐτσης Χαρακοπίδης και ο Πάνος Γκίνης αναμειγνύουν την παραδοσιακή μουσική της Θράκης με συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, προσφέροντας ένα μοναδικό μουσικό άκουσμα. 

Την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με πεζοπορία 1 χλμ. στον ορεινό όγκο της Αρχαίας Εγνατίας Οδού του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, στις 8:30

Η μετάβαση στο σημείο πεζοπορίας θα γίνει με μισθωμένα λεωφορεία. Σημείο εκκίνησης ορίζεται το ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου & Ψαρών, στην Αλεξανδρούπολη. Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στις 8:00 π.μ. και θα αναχωρήσουν στις 8:30 π.μ. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται έως και την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, ηλεκτρονικά στο e-mail: politismos@gmail.com δηλώνοντας τα ονοματεπώνυμα των ατόμων που επιθυμούν να συμμετάσχουν ή και τηλεφωνικά καλώντας στα τηλέφωνα 25513-55325 και 25513-55336 από τις 8:30 έως τις 15:00. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται, για τη δική τους διευκόλυνση, να φορούν αθλητικά παπούτσια και να έχουν απαραίτητα μαζί τους καπέλο για τον ήλιο και δροσερό νερό.

Τέλος, την Κυριακή από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00 θα υλοποιηθεί εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος για ενήλικες με θέμα την «Ελιά» και παιδικό (ηλικίας 9-12 ετών) με θέμα «Δεν πετάμε σκουπίδια στο δρόμο, τα κάνουμε κοσμήματα» σε συνεργασία με τον Σύλλογο φίλων Χειροποίητου κοσμήματος «Ευ Κοσμώ». Τα τμήματα θα είναι ωριαία, και μπορούν να συμμετέχουν πέντε παιδιά και πέντε ενήλικες τη φορά. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 25513-55336 και 25513-55325 από τις 8:30 έως τις 15:00.

 

Η είσοδος – συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθροΠανόραμα Στίβου από το Δρομέα Θράκης