58 Ποιοτικά Παραδοσιακά Προϊόντα έχουν κατοχυρωθεί στη Μακεδονία και τη Θράκη

Δημοσιεύτηκε στις: at 18:28
434 0

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ

ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩ

Στην πιστοποίηση νέων Ποιοτικών Παραδοσιακών Προϊόντων με κατοχύρωση σημάτων ποιότητας (ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ), σύμφωνα με πολιτικές της Ε.Ε. (κανονισμός 1151/2012), αποσκοπεί το πρόγραμμα ΠΑΡΑΓΩ που παρουσιάστηκε, σήμερα, στο Διοικητήριο.

Με τη δεύτερη πρόσκληση επιχορηγούνται ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π. συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, ομάδες παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί γυναικών και συνεργατικά σχήματα, καθώς και δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παραγωγής και προώθησης ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 124.000 ευρώ.

Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας επιτυγχάνεται η προσθήκη και άλλων Ποιοτικών Παραδοσιακών Προϊόντων, στα ήδη 58, που έχουν κατοχυρωθεί στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στο μήνυμά του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε ότι το πρόγραμμα ΠΑΡΑΓΩ έχει στόχο να αναδείξει και να αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας μέσω των ξεχωριστών προϊόντων που παράγει κάθε περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

“Συνδέουμε τα ποιοτικά προϊόντα μας με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Βόρειας Ελλάδας. Είναι σημαντικό ότι δημιουργούμε δεσμούς, αφού ενώνουμε ανθρώπους, ενθαρρύνουμε και αναπτύσσουμε συνεργασίες, καλλιεργούμε μεγαλύτερες προοπτικές και αφυπνίζουμε τις τοπικές κοινωνίες. Τις προτρέπουμε να δραστηριοποιηθούν και εκείνες ανταποκρινόμενες στο κάλεσμά μας, βγαίνουν μπροστά με πρωτοποριακό τρόπο” ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Παρουσιάζοντας τη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος ΠΑΡΑΓΩ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), κ. Γιώργος Εμμανουήλ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Διοικητήριο δίνει βαρύνουσα σημασία στην ανάδειξη των Ποιοτικών Παραδοσιακών Προϊόντων της Βόρειας Ελλάδας. Όπως σημείωσε, τα προϊόντα αυτά συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών, διότι μεταφέρουν έναν παραδοσιακό τρόπο παραγωγής.

“Διαπιστώσαμε ότι μπορούν να κατοχυρωθούν άμεσα άλλα 22 προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ (με ονομασία προέλευσης και γεωγραφική ένδειξη) και άλλα 20 ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα). Αυτό σημαίνει οτι από τα 58 κατοχυρωμένα προϊόντα που ήδη έχουμε, θα φτάσουμε σχεδόν στα 100” δήλωσε.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, εστίασε στο γεγονός ότι μέσω της πιστοποίησης νέων Ποιοτικών Παραδοσιακών Προϊόντων διασφαλίζεται η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας μέσω του αγροτουρισμού, η σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα κάθε περιοχής και την παραγωγική ανασυγκρότηση των κοινωνιών της Μακεδονίας και της Θράκης.

Και πρόσθεσε: “Το πρόγραμμα ΠΑΡΑΓΩ αφύπνισε τους τοπικούς παράγοντες και τους έδειξε τον κοινό στόχο, δηλαδή να υποβάλλουν έναν τεχνικό φάκελο που να περιλαμβάνει την ανάδειξη τοπικών Ποιοτικών προϊόντων, τα οποία μέσω της κατοχύρωσης αποκτούν τεράστια προστιθέμενη αξία”.

Σχετικά άρθρα

Η επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Θράκη

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Νοεμβρίου 2016 0
Σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού αναφέρει:  «ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 25/11/2016 περιοδεία στην…

ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Σεπτεμβρίου 2015 0
Τήν πόλιν τῆς Κομοτηνῆς, ἕδραν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς ἐπεσκέφθη κατ’ ἰδίαν προαίρεσιν και φιλοτιμίαν τό πρωΐ τῆς…

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Δεκεμβρίου 2020 0
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης συζητήθηκε και απορρίφθηκε (21 κατά – 20 υπέρ) η ίδρυση, το καταστατικό, η οικονομοτεχνική μελέτη και η συμμετοχή…