7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Δυναμικό παρών από το Επιμελητήριο Έβρου

Στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, ως ομιλητής στο πάνελ που ήταν αφιερωμένο στις προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης. 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κος Τοψίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη κατάρτισης ενός business plan για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με ορίζοντα  δεκαετίας τουλάχιστον, ώστε με βάση αυτό να αναζητηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την δημιουργία επενδύσεων στην περιοχή. 

Ως προμετωπίδα της ανάπτυξης της Θράκης, ο κος Τοψίδης χαρακτήρισε την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, εκφράζοντας την άποψη ότι με πυρήνα αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν ή να δημιουργηθούν υποδομές που θα συμπληρώνουν το τοπίο των συνδυασμένων μεταφορών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου πλησίον της χερσαίας ζώνης του λιμένα, η υλοποίηση του έργου της ηλεκτροκίνησης του σιδηρόδρομου, η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων του Έβρου (επαγωγικά και της Ξάνθης), η εκμετάλλευση του ζεόλιθου. 

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Πρωτογενούς Τομέα και εναρμόνισής του με τις σύγχρονες παραγωγικές μεθόδους, όπως για παράδειγμα η συμβολαιακή γεωργία. Ο Πρωτογενής Τομέας άλλωστε αποτελεί τον Νο1 πυλώνα ανάπτυξης της Θράκης, αλλά και έναν από τους πέντε βασικούς άξονες στους οποίους στηρίζεται η ανάπτυξη της περιοχής σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης (οι άλλοι τέσσερις είναι: Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση, Εναρμόνιση με τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, Δημιουργία Οικοσυστημάτων πολιτιστικής ανάπτυξης, Διαπεριφερειακή – Διασυνοριακή Συνεργασία). 

Όλα αυτά βέβαια, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κος Τοψίδης σε ένα πλαίσιο που θα ευνοεί τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, όχι μόνο σε θεωρητικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο. Πέρα από τις δυνατότητες που δίνει πλέον ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τις οποίες εξήγησε αναλυτικά ο κος Τοψίδης, επεσήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τραπεζικού συστήματος ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό περισσότεροι υποψήφιοι ή εν ενεργεία επενδυτές.

Στη συζήτηση του πάνελ, που συντόνισε ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Hill International Γιάννης Κιρκινέζης, συμμετείχαν

  • η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λη,
  • ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης,
  • ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης,
  • ο νεαρός επιχειρηματίας που επέστρεψε στην Ελλάδα, Γιάννης Ντάφος και
  • ο Διευθυντής της JT International Ντανίλο Στογιάνοβιτς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το σχόλιο του κου Κιρκινέζη ο οποίος έθεσε προς εξέταση στους διοργανωτές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, πρόταση περί διεξαγωγής ειδικού Φόρουμ στη Θράκη με αποκλειστικό θέμα τις προοπτικές ανάπτυξής της. 

Προηγούμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Ανακοινώθηκε το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων
Επόμενο άρθροΣυνάντηση με την εταιρεία Gastrade λόγω σταθμού LNG, ζητούν οι αλιείς