Με αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συναντήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών λίγες μέρες πριν από την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον «Κλεισθένη Ι».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνάντηση, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα έχει τρεις αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση:

  • α) Ο μίνιμουμ αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, ενώ αρχικώς προβλεπόταν να είναι ο αριθμός των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου + 10%, τελικά αναμένεται να αυξηθεί στο 30%.
  • β) Καταργείται η «ενδοεπικοινωνία» ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της κάθε Περιφέρειας, δηλαδή ο ψηφοφόρος δεν θα έχει τελικά τη δυνατότητα να ψηφίζει υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας από αυτή που υπάγεται.
  • γ) Σε περίπτωση συνεργασίας δύο παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί σε θέση αντιπεριφερειάρχη σύμβουλος από τη μικρότερη παράταξη, εάν ο τελευταίος δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της παράταξής του.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε ανακοινώσει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ότι στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν θα περιληφθεί τελικά η ένταξη του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ορισμένοι περιφερειάρχες πρότειναν μεταξύ άλλων την εξασφάλιση εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με όριο ποσοστό από 42% έως 45% και θέσπιση πλαφόν 3% για είσοδο παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ο β΄γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, προσθέτοντας ότι «οι δύο γύροι ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις σε μία γνήσια προγραμματική βάση και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει ποιον θεωρεί καλύτερο περιφερειάρχη ή δήμαρχο αντίστοιχα, στη βάση των συμμαχιών και των συνθέσεων που θα γίνουν, από τη στιγμή, βέβαια, που δεν κατορθώνει κάποιος να πάρει το 50%+1 στον πρώτο γύρο».

Πηγή πληροφοριών : ΑΠΕ

www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΗ Πυραυλάκατος «ΞΕΝΟΣ» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ: “Ανάγκη για ανάδειξη μιας νέας Περιφερειακής Αρχής, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019”