Εν αναμονή του ΦΕΚ το οποίο θα ορίζει τις αρμοδιότητες των Υπουργών, Αν. Υπουργών και Υφυπουργών βρίσκεται η νέα κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιος κάνει τι, μετά και από κάποιες σημαντικές αλλαγές που υπήρξαν ή θα υπάρξουν με απόφαση του Πρωθυπουργού.

Πολλές είναι οι ερωτήσεις στην περιοχή μας για τις ακριβείς αρμοδιότητες που θα έχει ο Στάθης Κωνσταντινίδης, ως Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, υπαγόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υφυπουργείο ως κύρια αποστολή του έχει την επιτελική άσκηση, ενεργοποίηση και εναρμόνιση της κυβερνητικής πολιτικής στην περιοχή αρμοδιότητάς του, δηλαδή στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • η φροντίδα για την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης της περιφέρειάς του,
  • η συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και τα λοιπά ερευνητικά κέντρα για την αξιοποίηση της έρευνας, της τεχνολογίας και της επιστημονικής γνώσης στοχεύοντας στη γενικότερη ανάπτυξη του χώρου ευθύνης του,
  • η ανάδειξη και προβολή της βορειοελλαδικής πολιτιστικής ανάπτυξης και κληρονομιάς,
  • η παρακολούθηση και ο έλεγχος της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στο χώρο ευθύνης του,
  • η παρακολούθηση και ο συντονισμός της εκτέλεσης των έργων που είναι ενταγμένα στα προγράμματα της περιφέρειάς του,
  • η μέριμνα για τη γεωγραφική και κοινωνική επανένταξη των παλιννοστούντων ομογενών,
  • η δημιουργία τοπικών διαύλων επικοινωνίας και πληροφόρησης.

Το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης έχει περάσει από πολλές αλλαγές και στη μεταπολίτευση επανιδρύθηκε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδας μετά από πρόταση της Κυβέρνησης Καραμανλή το 1974.

Το 1988 με την απόφαση του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου το Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας μετονομάστηκε σε Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στις 7 Οκτωβρίου 2009 μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης μετατράπηκε σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και υπήχθη στο Υπουργείο Εσωτερικών

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2010], μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στις 27 Ιουνίου 2011], μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, τα Υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας συγχωνεύθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στις 21 Ιουνίου 2012, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης καταργήθηκε και οι υπηρεσίες της συγκρότησαν το επανιδρυθέν Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

ΠΗΓΗ e-ptolemeos.gr

Προηγούμενο άρθροΝέα κυβέρνηση Μητσοτάκη: Εκτιμώ ότι είναι καλή και ότι θα πάει καλά, δήλωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Επόμενο άρθροΕπιστρέφει η σειρά “Άγιος Παΐσιος από τα Φάρασα στον ουρανό” με νέα επεισόδια