Αναγκαία η επέκταση της πλατείας του Φάρου και ο ανασχεδιασμός της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα. 

Η Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να γιγαντώνεται πληθυσμιακά ενώ  ταυτόχρονα διεκδικεί με αξιώσεις ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην τουριστική αγορά. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν και αντίστοιχες υποδομές καθώς και την εικόνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.

Ένας ζωτικός και εξέχουσας σημασίας χώρος για το πολεοδομικό συγκρότημα, είναι η λεγόμενη δυτική χερσαία ζώνη του λιμένα σε συνέχεια της εμβληματικής  πλατείας του Φάρου.

Είναι καιρός πλέον τόσο η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα (υπάρχει ήδη πρόταση) όσο και ο Δήμος να συνεργαστούν από κοινού για τον ευρύτερο ανασχεδιασμό όλης αυτής της περιοχής, μέσω μιας σοβαρής Αρχιτεκτονικής μελέτης που θα προκύψει από ένα μεγάλο διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στις βασικές αρχές μιας τέτοιας ευρείας κλίμακας επέμβασης, θα πρέπει να είναι ο τρόπος που θα «πλησιάσει» η πόλη στην θάλασσα, η διερεύνηση για την δημιουργία Μαρίνας Τουριστικών σκαφών μαζί με τις ναυταθλητικές δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή, η επαναφορά στο αρχικό πρανές που υπήρχε πριν κατασκευαστεί το σημερινό τοιχίο λόγω της σημαντικής υψομετρικής διαφοράς και φυσικά ένας στεγασμένος σύγχρονος χώρος στάθμευσης που θα προκύπτει από την προέκταση της πλατείας του Φάρου σε βαθμιδωτή ανάπτυξη.   

Μέρος αυτών των προτάσεων έχουν κατατεθεί αρμοδίως εκ μέρους μου σε προηγούμενες διοικήσεις του Ο.Λ.Α. (2017) στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης για την επικαιροποίηση του MASTER PLAN του λιμένα. Αντίστοιχα έχουν συζητηθεί εκτενώς με την σημερινή διοίκηση του οργανισμού προ τετραετίας. 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Αρχιτέκτονας μηχανικος ΑΠΘ

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

Προηγούμενο άρθροΛαϊκή Συσπείρωση προς Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης: «Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επίλυση των προβλημάτων της Κίρκης;»
Επόμενο άρθροΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 23 καμένα σπίτια άφησε πίσω η καταστροφική πυρκαγιά, στην Κίρκη