του Δημήτρη Μακροδημόπουλου
Το Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, το East Macedonia & Thrace Forum όπως το αποκαλούν ευρωπαϊστί για να εξωραΐσουν την εγκατάλειψη και την ερημοποίηση της περιοχής, πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Με τη θεματολογία του επιχειρείται να αναδείξει τα ξένα συμφέροντα ως εφαλτήρια ανάπτυξης δημιουργώντας ψευδαισθήσεις για το μέλλον, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις επισφάλειες των ξένων συμφερόντων για την περιοχή. Διότι τη μεταβάλλουν σε πεδίο ανταγωνισμού ΗΠΑ – Ρωσίας: Λειτουργία FSRU στην Αλεξανδρούπολη για το αμερικανικό LNG ενώ επίκειται η εγκατάσταση και δεύτερου, Κάθετος άξονας για την προώθηση αμερικανικού LNG εκτοπίζοντας το ρωσικό αέριο, στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σιδηροδρομικός άξονας Αλεξανδρούπολης – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων για την προώθηση πολεμικού υλικού εναντίον της Ρωσίας, PATRIOT στο Διδυμότειχο για την προστασία της αμερικανικής βάσης. Φέτος πραγματοποιήθηκε το 4ο Φόρουμ στην Αλεξανδρούπολη. Το 1ο είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2023. Γιατί τότε; Διότι τότε “ανακάλυψαν” οι ξένες δυνάμεις την περιοχή με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας λέγοντας «Πριν λίγα χρόνια κανείς δεν γνώριζε την Αλεξανδρούπολη στο εξωτερικό. Σήμερα, όλοι ξέρουν πού βρίσκεται», υπογραμμίζοντας ότι η πόλη δεν είναι πια ένα απλό σημείο στον χάρτη, αλλά η εναλλακτική πύλη της Δύσης προς την Ανατολική Ευρώπη. Μόνον που η πόλη ποτέ δεν ήταν ένα απλό σημείο στον χάρτη μετά το 1991 με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της ΕΣΣΔ. Γιαυτό έσπευσε άμεσα η Ε.Ε. το 1992 και δημιούργησε τον Διευρωπαϊκό άξονα ΙΧ που θα συνέδεε τη Βαλτική (Ελσίνκι) με τη Μεσόγειο (Αλεξανδρούπολη). Μάλιστα η διεύρυνση της ΕΕ με Κύπρο, Μάλτα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία,
Βουλγαρία, Ρουμανία επέτεινε ακόμη περισσότερο την αξία του λιμένα της
Αλεξανδρούπολης ως κέντρου του διαμετακομιστικού εμπορίου ανάμεσα
στις χώρες της Β. Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής αφενός με τις χώρες
της Μ. Θάλασσας, της Ανατολικής και της Βόρειας Ευρώπης
αφετέρου,. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1920 με τη Συνθήκη περί Θράκης, στο πλαίσιο της Συνθήκης των Σεβρών, με την οποία παραχωρήθηκε η Δυτική Θράκη από τους Συμμάχους στην Ελλάδα, το λιμάνι της Αλεξ/πολης κηρύχθηκε «διεθνούς ενδιαφέροντος»(1. Εκατό χρόνια μετά αναζητά ακόμη τον «διεθνή» ρόλο του παρά τη γεωοικονομική και γεωπολιτική του εκτίναξη που συντελέστηκε το 1991. Διότι όπως είπε ο κ. Δένδιας: «Θέλαμε τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και στη Θράκη. Ένα κύριο σημείο ήταν το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Θέλουμε (τη) στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. Ναι δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». Ήταν δηλαδή κυβερνητική απόφαση η οικονομική απαξίωση του λιμένα και της ευρύτερης περιοχής χάριν ξένων συμφερόντων. Δεν θέλησαν να αποδεχθούν το αυτονόητο: Ότι στις συνθήκες παγκοσμιοποίησης που καταργεί τα οικονομικά σύνορα των κρατών η Θράκη δεν αποτελεί πλέον την ακριτική περιοχή της χώρας με όρους εθνικής οικονομίας αλλά το δυνητικό της επίκεντρο Να αξιοποιήσουν δηλαδή το γεγονός ότι το 1991 δημιουργήθηκε για τη Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα οικονομικά μια τεράστια ενδοχώρα που εκτείνεται βόρεια πέραν των Βαλκανίων μέχρι τη Σκανδιναβία και ανατολικά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία δεν υφίστατο στις συνθήκες του Ψυχρού πολέμου.
Όσον αφορά τον Κάθετο άξονα για τη μεταφορά του αμερικανικού LNG που εξαίρεται από την κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει από την εγκατάλειψη της Θράκης, δεν προσφέρει οικονομικά τίποτα στην περιοχή Διότι το υγροποιημένο LNG αεριοποιείται στον FSRU της Αλεξανδρούπολης και από εκεί μέσω αγωγών προωθείται στις χώρες του Βορρά. Είναι χαρακτηριστικό, όσον αφορά το LNG, ότι η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κυρία Λουκία Σαράντη σχολίασε στο Φόρουμ αρνητικά το γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην περιοχή αφορούν κυρίως τα ενεργειακά. “Δεν έχουν σχέση με τη μεταποίηση ή την παραγωγή… Χωρίς υποδομές δεν γίνονται άμεσες επενδύσεις” συμπλήρωσε. Η ίδια, πάλι στο Φόρουμ πριν δύο χρόνια, καυτηρίασε το γεγονός των απαρχαιωμένων υποδομών στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης: “Δεν διαθέτει ούτε φωτισμό, ούτε κλαρκ”, είπε για να συνεχίσει: “Είμαστε πολλές δεκαετίες χωρίς λιμάνι, και βιομηχανία χωρίς λιμάνι δεν υπάρχει”. Ενώ τόνισε ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή είναι ανύπαρκτο. Μάλιστα χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ χειρότερη από ότι πολλές δεκαετίες πριν (Η ΓΝΩΜΗ, 19/3/2024)
Δημογραφικά; Πώς αποτυπώνεται η εγκατάλειψη της περιοχής; Όπως προειδοποίησε ο καθηγητής Δημογραφίας του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Ζαφείρης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η Θράκη κινδυνεύει να χάσει έως και το 50% του πληθυσμού της στα επόμενα 30 χρόνια αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα. Τόνισε μάλιστα ότι τα “δεκαχίλιαρα” του προγράμματος μετεγκατάστασης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη δημογραφική ενδυνάμωση του Έβρου, είναι ανεπαρκή καθώς δεν παρέχουν λύσεις για εργασία, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση ή συνολικό επίπεδο ζωής. Στο Φόρουμ μάλιστα αποσαφήνισε περαιτέρω τις διαπιστώσεις του υποστηρίζοντας ότι “θα χρειαστεί να φέρουμε 150 – 170 χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου ο πληθυσμός της Θράκης σε 30 χρόνια να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά” που ήδη συνιστούν σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα (Η ΓΝΩΜΗ 23 & 25/3/2026).