Γνωστό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, με την Ελλάδα να έχει υποβάλει εδώ και καιρό αίτημα στην Κομισιόν αίτημα για χρηματοδότηση, ωστόσο όπως φαίνεται η απάντηση της ΕΕ είναι αρνητική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή της στην χρηματοδότηση από την Ένωση τοίχων και φρακτών για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης γι’ αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Στοκχόλμη.

Φράχτης στον Έβρο: Η Ελλάδα τον επεκτείνει

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα αποφάσισε και επίσημα ότι θα επεκταθεί ο φράχτης στον Έβρο, μια για την οποία, σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, θα χρειαστούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.

«Είναι οριστική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί φράχτης 140 χιλιομέτρων στον Έβρο» δήλωσε πρόσφατα στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναλυτικά, τόνισε ότι «στον Έβρο, η Ελληνική αστυνομία με την παρουσία της, απέτρεψε την παράνομη εισβολή στη χώρα, 256.000 παρανόμων μεταναστών. Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ και είναι ευθύνη του υπουργείου προστασίας του πολίτη να το υλοποιήσει, να κατασκευαστεί ο φράχτης σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, δηλαδή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία. Είναι ένα συνολικό μήκος 140 χιλιόμετρα.

«Ο φράχτης, ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε ένα κομμάτι του, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στην Κομοτηνή όπου παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το αίτημα της Αυστρίας

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ επισκέφθηκε πρόσφατα τα σύνορα ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Τουρκία, κατά μήκος των οποίων έχει υψωθεί φράκτης από την Σόφια για να εμποδισθεί η είσοδος μεταναστών.

Ο καγκελάριος δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ προς την Κομισιόν για την χορήγηση «δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του φράκτη, ώστε να υπάρξει πραγματική προστασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Πρόκειται για τον τεχνικό εξοπλισμό, κάμερες παρακολούθησης, drone, ελικόπτερα, οχήματα και την ίδια την υποδομή. Η Αυστρία βρίσκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Βουλγαρίας όταν πρόκειται για την υποστήριξη της χώρας σχετικά με το αίτημα αυτό», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος και θα εγείρει το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.

Τον Οκτώβριο 2021, δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία) είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τέτοιων φρακτών. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως διατυπώσει άρνηση.

«Υπάρχει από παλιά μία κοινή θέση στην Επιτροπή και το Κοινοβούλιο για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση συρματοπλεγμάτων και τοίχων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

thestandard.gr

Προηγούμενο άρθροΦρ. Φράγκος: “Αυτή τη γλώσσα κύριε Πρωθυπουργέ καταλαβαίνει ο Τούρκος… γιατί την ευγένεια ή την μη απάντηση την θεωρεί ως δειλία…”
Επόμενο άρθροΚαι τώρα… δεύτερος γύρος για τον Εθνικό