Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς όπως όλα δείχνουν  θα πρέπει να πληρώσουν φόρο και για τα «φέσια» από ενοικιαστές.

Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να πάρει πίσω την φοροαπαλλαγή για τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν.Η εκχώρηση μισθωμάτων στο δημόσιο βαίνει στο τέλος της και θα χρειαστεί και νέα εκκαθάριση φόρου εσοδήματος (τον Νοέμβριο πιθανότατα) για να πληρώσουν φόρο οι ιδιοκτήτες και για λεφτά που ποτέ δεν εισέπραξαν, από τα φέσια που τους άφησαν οι ενοικιαστές τους!

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της “λυπητερής” του ΕΝΦΙΑ καθώς από την άλλη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να λαμβάνουν και τα εκκαθαριστικά  του  χωρίς όμως τις εκπτώσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Οι φοροαπαλλαγές που ίσχυαν δεν αλλάζουν και, ακόμα χειρότερα, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις εξωπραγματικές Τιμές Ζώνης του 2007 που, παρά τις δκαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, εξακολουθούν να ισχύουν!

Ορόσημο για την φορολόγησ των ιδιοκτητών ακινήτων αποτελεί το τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου οπότε αναμένεται και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια από 1.1.2016.

–  εάν παραμείνει σε ισχύ η ξεχωριστή κλίμακα για τα ενοίκια, ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα.

–  εάν τελικώς ισχύσει ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, τότε η επιβάρυνση για όσους έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια θα εξαρτηθεί από την κλιμάκωση των συντελεστών.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο σενάριο της ενιαίας κλίμακας δεν προβλέπεται αφορολόγητο για εισοδήματα από ακίνητα, άρα η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ.

www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΑίτημα του δήμου Αλεξανδρούπολης για δημιουργία «Χωριού Πελαργών»
Επόμενο άρθρο“Ανάβει” την Παρασκευή (9/10) το καμίνι του ζαχαρουργείου Ορεστιάδας