Με τις δηλώσεις που έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ασχολείται το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας.

Στο βίντεο που κυκλοφορεί, ο κ. Κατρούγκαλος από τη Σύρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε την Κυριακή με θέμα: “Εξωτερική πολιτική και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε υποκλοπές, διαφάνεια και Δικαιοσύνη”, δηλώνει: “Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική, ξέρουμε ότι έχει τρεις συνιστώσες, τους τουρκογενείς, του Πομάκους και τους Ρομά. Στο εσωτερικό λοιπόν της μειονότητας ο καθένας μπορεί να λέει ‘εγώ είμαι Ρομά’, ή ‘εγώ είμαι Τούρκος’. Αυτό το δικαίωμα έχει επιβεβαιωθεί με πρόσφατες αποφάσεις και επαναλαμβανόμενες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης για την οποία λέει ότι υπάρχει από τη δεκαετία του 1930, ότι η Ελλάδα αμφισβήτισε τις δεκαετίες του 1980 και 1990 το δικαίωμα να φέρει αυτή την ονομασία. Επισημαίνει δε ότι αν και δεν αλλάζει ο χαρακτήρας της μειονότητας ο οποίος είναι μουσουλμανικός, το Στρασβούργο τονίζει το δικαίωμ αυτοπροσδιορισμού.

 

Προηγούμενο άρθροΓιατί ασελγείτε στο πτώμα της δημοκρατίας; (γράφει ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος)
Επόμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Viral βίντεο με ηλικιωμένο με «Πι» να χορεύει θρακιώτικα