DEFENDER EUROPE 21: Ξεκινά η μεγάλη απόβαση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε στις: at 6 Μαΐου 2021
136 0

Του Χρήστου Μαζανίτη – www.enikos.gr

Η μεγάλη απόβαση των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, “Defender Europe 21” κορυφώνεται αύριο, Παρασκευή, στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή και του υπουργού Εθνικής Άμυνας N. Παναγιωτόπουλου.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα βρίσκονται επίσης ο Στρατηγός Christopher Mohan, της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των ΗΠΑ, μαζί με τον Υποστράτηγο Ivon Jones (CFA), Διοικητή Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού.

Από χθες Τετάρτη έχει δέσει το πλοίο Liberty Promise στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αναμένεται να ξεφορτώσει σχεδόν 800 κομμάτια από στρατιωτικά οχήματα, εξοπλισμό και εκατοντάδες στρατιώτες. Βεβαίως, πολύ μεγάλο ρόλο στον συντονισμό των Αμερικανικών Δυνάμεων με τον Ελληνικό Στρατό έχει διαδραματίσει ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Άγγελος Λαλούσης, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την ανάλογη κινητοποίηση που έγινε το 2019, όντας τότε Διοικητής της 12ης Μεραρχίας και ο νυν Αρχηγός ΓΕΣ Διοικητής του Δ’ Σώματος, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να είναι Διοικητής του 1ου Σώματος Στρατού. Συνεπώς, μιλάμε για μία «τριάδα – φωτιά» που έχουν άψογη συνεργασία κι έχουν διαπροσωπικές σχέσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Ήδη, στο πλαίσιο της άσκηση έχουν δέσει στο λιμάνι του Δυραχίου της Αλβανίας ένα μικρό καράβι των ΗΠΑ, μεταφέροντας κάποιες δυνάμεις, ενώ στην Βουλγαρία βρίσκονται ήδη ελικόπτερα της 214 Μοίρας του πρώτου Τάγματος.

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι δυνάμεις θα αναχωρήσουν οδικώς για την Ρουμανία ενώ θα χρησιμοποιηθεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το πλοίο Liberty Promise ναυπηγήθηκε το 2010 και έχει μήκος 200 μέτρα, χωρητικότητας φορτίου 21.359 τόνων.

Oι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι καθώς και οι εταίροι τους συμμετέχουν στη συγκεκριμένη άσκηση με 28.000 στρατιώτες, ενώ σκοπός αυτής της άσκησης είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων για την άμυνα, την αποτροπή της επιθετικότητας, την αντιμετώπιση της κρίσης και κρίνεται απαραίτητο, αυτές οι δυνάμεις να μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας. Ακόμη η άσκηση περιλαμβάνει πολλές διασυνδεδεμένες πολυεθνικές ασκήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η άσκηση Defender Europe 20 ακυρώθηκε λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή φωτογραφιών: DVIDS / U.S. Army Europe and Africa

Σχετικά άρθρα

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: Προαιρετική λειτουργιά καταστημάτων την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Ιανουαρίου 2021 0
Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ενημερώνει ότι προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία  επιχειρήσεων λιανεμπορίου και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021. Το προτεινόμενο…

Διάθεση κλιματιζόμενου χώρου στο Δήμο Διδυμοτείχου κατά τις μέρες του καύσωνα

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Αυγούστου 2017 0
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν χωρίς προβλήματα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι υψηλές θερμοκρασίες που προβλέπεται να σημειωθούν τις επόμενες…

«Καλάθι» με κρυφά «δώρα» για περιφερειάρχες-δημάρχους νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Αυγούστου 2016 0
– Διαγράφονται πρόστιμα για παραβάσεις του νόμου περί εκλογικών δαπανών – «Απελευθερώνονται» οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων – Παύουν ποινικές διώξεις για ελλειπή…

Ενημερωτική συνάντηση της Διοίκησης της ΕΠΣ Έβρου με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και υποψηφίους με την παράταξη του “Δήμος για Όλους – Πρώτα Εσύ!”

Δημοσιεύτηκε από: - 31 Ιανουαρίου 2019 0
Ενημερωτική συνάντηση της Διοίκησης της ΕΠΣ Έβρου με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και υποψηφίους με την παράταξη του…