H κάρα της Οσίας Υπομονής στο Διδυμότειχο

Δημοσιεύτηκε στις: at 29 Μαΐου 2016
549 0

Τα τελευταία 6 χρόνια το Διδυμότειχο έχει το προτέρημα να γιορτάζει τα δικά του «Παλαιολόγεια» με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ο ύ. Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις επιλέγονται έτσι ώστε να προσεγγίζουν και να αναδεικνύουν μια διαφορετική πτυχή της επετείου.

Υπό το αγέρωχο παράστημα του αδριάντα του μαρτυρικού Αυτοκράτορα  που στέκει μπροστά στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας εκτυλίσσονται εκτός από τις λατρευτικές συνάξεις, εκδηλώσεις λόγου και τέχνης,  που κάτι καινούργιο έχουν πάντοτε να προσφέρουν.

Φέτος η Πόλη, η Βασιλεύουσα  πρωταγωνιστεί όχι με την αναφορά των γεγονότων για την αποφράδα ημέρα αλλά μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Οι ιστορικές αναφορές των γεγονότων αναδεικνύουν τη σχέση, που λίγοι γνωρίζουν,  μεταξύ δυο πόλεων και δυο περιοχών, του Διδυμοτείχου και του Μυστρά, της Έβρου και του Μωριά. Και όλα αυτά κάτω από τον μανδύα της Μάνας Αυτοκράτειρας,  της Μάνας που διοίκησε με υπομονή και που κατέληξε ως  μοναχή, της Οσίας Υπομονής.

Με την υποδοχή, λοιπόν, της τιμίας κάρας της Οσίας Υπομονής, της κατά σάρκα μητέρας του μαρτυρικού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του ΙΑ΄ του Παλαιολόγου, άνοιξε φέτος στο Διδυμότειχο, τη βυζαντινή Καστροπολιτεία της Θράκης, η αυλαία των εκδηλώσεων στη μνήμη του μαρτυρικού αυτού βασιλιά, που έπεσε μαχόμενος στις 29 Μαΐου 1453.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ανταποκρινόμενος στην παράκληση του Επισκόπου μας έδωσε την ευλογία στον πιστό λαό μας να προσκυνήσει την τιμία κάρα της Οσίας, να διδαχθεί από το παράδειγμα της και να οπλισθεί με υπομονή και αγωνιστικότητα στις δύσκολες μέρες μας.

Την τιμία κάρα, που εκόμισε ο εκ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου Αρχιμανδρίτης Αρκάδιος, υπεδέχθησαν στα προπύλαια του Καθεδρικού Ναού, την Παρασκευή 27 Μαΐου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, οι αρχές του τόπου και πολυπληθές εκκλησίασμα. Ακολούθησε ο Εσπερινός και Έκθεση φωτογραφίας του Σκηνοθέτη Νίκου Δεληβοριά στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού με θέμα «Τα τείχη της Πόλης».

 

 

Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου Ορεστιάδος & Σουφλίου

Σχετικά άρθρα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΑΕΚ 1-25 ΕΤΟΥΣ 2015

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Οκτωβρίου 2015 0
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τα μέλη του ότι ως δικαιούχος φορέας υλοποίησης προτίθεται να υλοποιήσει επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης…

Χρυσοχοίδης: “Είναι 300 τζιχαντιστές στις Καστανιές, κάνουν συνέχεια επιθέσεις με την βοήθεια των Τούρκων”!!!

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Μαρτίου 2020 0
Μια πολύ σοβαρή καταγγελία έκανε πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός…

Παύλος A. Μιχαηλίδης: “Εμπεριστατωμένα καταθέσαμε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη σχετικα με το θέμα εκλογής Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης”

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Μαρτίου 2017 0
Ακούστε τον επικεφαλή της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΣΑ – Δημοτικό Σύμβουλο Αλεξανδρούπολης κ. Παύλο A. Μιχαηλίδη σε όσα ανέφερε σχετικά με το…

Οι Γερμανικές Τράπεζες, μέσω Φούχτελ, αλώνουν Πάτρα και Πελοπόννησο. Στόχος όλη η Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Αυγούστου 2017 0
Η Πελοπόννησος θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, τον δίαυλο που αναζητεί επίµονα τα τελευταία χρόνια η Γερµανία για να διεισδύσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα και στα…