«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ιδιωτικοποιείται. Ένας από τους διεκδικητές για το σημαντικό και από στρατηγικής άποψης ελληνικό λιμάνι είναι ένας Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν», διαβάζουμε στον υπότιτλο ανταπόκρισης από την Αθήνα της εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Ρώσος ολιγάρχης διεκδικεί ελληνικό λιμάνι».

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει: «Το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να διαθέσει το 67% των μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στην κούρσα παίρνουν μέρος τέσσερεις ενδιαφερόμενοι. Ένας είναι ο OΛΘ, ο οποίος θέλει τώρα να αναλάβει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Σχεδόν το 72% των μετοχών του OΛΘ κατέχει η Belterra Investments Ltd, η οποία ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη. Το οικονομικό περιοδικό Forbes υπολογίζει την περιουσία του επιχειρηματία στο 1,6 δισ. δολάρια και τον κατατάσσει 80ό στον κατάλογο των πλουσιότερων Ρώσων.

Ως γνωστόν το όνομα του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος διαθέτει και ελληνικό διαβατήριο, δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο κυρώσεων. Η υπόθεση έχει ωστόσο πολιτικό βάρος. Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι, βρίσκεται υπό κινεζικό έλεγχο από τότε που η Cosco ανέλαβε τον έλεγχο του Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Με ιδιαίτερη προσοχή η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τώρα ποιος θα αναλάβει εντέλει τη διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Να βλέπουν Open συστήνει στους Έλληνες η ρωσική πρεσβεία

Για τους Αμερικανούς, η Αλεξανδρούπολη δεν αποτελεί μόνο κομβικό σημείο στρατηγικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία κατασκευάζει στην πόλη δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. «H πόλη διαδραματίζει επομένως ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης», δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Ας σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της σε LNG από τις ΗΠΑ.

Επόμενο λοιπόν να ανησυχεί τους Αμερικανούς, ότι μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί και της Αλεξανδρούπολης. Ο ολιγάρχης κατέθεσε αίτημα ενδιαφέροντος ήδη από τον Οκτώβριο του 2020. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η όλη διαδικασία αποκτά ωστόσο διαφορετικό ενδιαφέρον.

Αρχές Μαρτίου, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα κατηγόρησε τα ελληνικά μέσα για «παραπληροφόρηση» και «αντιρωσική προπαγάνδα» αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ανάρτηση στο Twitter η πρεσβεία παρέπεμψε στον τηλεοπτικό σταθμό Open του Ιβάν Σαββίδη, προτρέποντας στους Έλληνες να παρακολουθούν αυτό το κανάλι, «αν αναζητούν κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία».

Με την παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας επανέρχεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα το παλαιότερο ερώτημα για τον ρόλο και την πραγματική αποστολή του Ιβάν Σαββίδη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: Deutsche Welle

Προηγούμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Από τα «κορυφαία στρατηγικά λιμάνια» στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ
Επόμενο άρθροΑναβλήθηκε η επίσκεψη Σκρέκα και Πετκόφ στην Κομοτηνή